Zemřel Jan Vyčítal

02.03.2020 10:37 - Hana Bukáčková | foto: Tomáš Parkan / musicserver.cz

Ve věku nedožitých 78 let, které by oslavil za pár dní, zemřel první březnovou neděli muzikant Jan Vyčítal. Milovník country, dobrého humoru a satiry proslul jako zakladatel, textař, kapelník, kytarista a zpěvák skupiny Greenhorns, později kvůli socialistickému systému přejmenované na Zelenáči.

"Odešel na poslední vandr do věčného kraje modré trávy zakládající člen skupiny Greenhorns Honza Vyčítal. Suchou stezku, Honzo, a slunce na hlavou!" informovala veřejnost kapela.

K trampskému způsobu života inspirovaly Vyčítala knihy Jaroslava Foglara. Líbil se mu skauting, trampování a vše, co souviselo se zakázanou Amerikou. V roce 1965 založil Greenhorns čerpající jak jinak než z americké country. Jeho texty zlidověly, za všechny jmenujme například "Oranžovej expres", "Pivní džíp", "Cadillac", "Rovnou, tady rovnou", "Blízko Little Big Hornu", "Červenou řeku", "Blues Folsomské věznice" nebo "Když náš táta hrál".

Byl známý i pro své malůvky s nezaměnitelným rukopisem. Kresleným humorem přispíval do satirického časopisu Dikobraz a do novin, ilustroval rovněž knihy. Režim mu zakázal hudební uměleckou činnost, proto jako správný rebel vystupoval a kreslil pod pseudonymy. Jelikož neměl hudební vzdělání, musel i pozici kapelníka na nějaký čas předat do jiných rukou. Co ale i přes všechny režimy zůstalo, je jeho tvorba.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY