"Nová syntéza" vychází v reedici na 2LP a 2CD

02.03.2020 18:44 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Fanoušci domácího bigbítu mají zase další důvod k radosti. Zásadní desky této hudební scény totiž vycházejí v reedicích jako na běžícím pásu a nyní k nim přibyl i komplet dvou stěžejních alb skupiny Blue Effect a Jazzového orchestru Československého rozhlasu "Nová syntéza" a "Nová syntéza 2". V obchodech se objeví v těchto dnech ve formátech 2LP a 2CD. Zakoupit online je můžete například zde.

"Jsou to fajn vzpomínky na téměř pět dekád staré chvíle, kdy jsme nad rázností dechové sekce, téměř free sóly, kytarovými nálety, rytmikou Kozel plus Čech i parádním soubojem Leškova chrapláku s mocným big bandem jen překvapeně polkli. Vývoj se pak sice posunul jinam, ale tato dvě albová zastavení nepochybně patří mezi zásadní zákruty moderní československé muziky sedmdesátých let," vysvětluje editor kompletu Karel Deniš.

Úvodní motiv z "Nové syntézy" použili ve zrychlené podobě One-T + Cool-T v hitu "The Magic Key" z roku 2002, který trhal žebříčky světových hitparád. Autorství československé progresivní kapele Blue Effect dokonce přiznává i heslo věnované tomuto singlu na Wikipedii.

Nové reedici nechybí remasterovaný zvuk, rekonstruovaný obal, dokumentární sleeve notes a fotografie, vinyly o váze 180 gramů a CD bonusy. Ty jsou tvořeny u prvního alba více než dvacetiminutovou variací JOČRu na Chačaturjanovu hudbu k baletu "Gajané" (poprvé na CD, sólo také Radim Hladík), ve druhém případě třemi instrumentálními skladbami M. Efektu, které v mnohem navazují na druhou "Syntézu".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY