Fotbal na debutu "Moon Landing Revival" nabízí špetku astrálního cestování

02.03.2020 17:00 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Někdy je název kapely tak zvláštně divný, že buď navnadí k poslechu, nebo rovnou odradí. O formaci Fotbal jsem už slyšel nějakou dobu před tím, než vydala debut, ale otázka "Co dobrého může vzejít z fotbalu?" bránila dalšímu poznání. Nakonec ale na tenhle Fotbal a jeho "Moon Landing Revival" došlo…
8/10

Fotbal - Moon Landing Revival

Skladby: Songbien 1, Restart, Home, Don't Look At Me, Inside, Waiting, Interlude, Woodoo, Songbien 2
Vydáno: 7.12.2019
Celkový čas: 44:29
Vydavatel: Stoned To Death
Nezměnilo to můj názor na dvaadvacet borců pobíhajících po trávníku, potvrdilo to však okřídlené pořekadlo, které hovoří něco o tom, že není dobré dávat jenom na vnější stránku věci. "Moon Landing Revival" je totiž velmi podařená nahrávka.

Skupina vznikla ze členů budějovických projektů Sýček a Kidney Trauma, které za bicími jistí stylově značně rozprostraněný Jakub Šimanský (nedávno jsme psali o jeho výletu do vod kytarového primitivismu, na který se vydal s Tomášem Niesnerem). Výsledkem je album, které by se neztratilo v diskografiích krautrockových kapel sedmdesátých let.

Jen je zde jasně patrná zároveň psychedelická inspirace i vlivy devadesátkového shoegazeu. Nahrávka tepe v příjemně uvolněném duchu. Dělení na jednotlivé skladby je sice jasně dané, přesto jsou tyhle švy při poslechu odsunuty někam do roviny podvědomého vnímání. "Moon Landing Revival" drží jako jediný, koherentní celek, který se přirozeně sám v sobě přelévá, mění a vyvíjí.

Ne nadarmo se s touhle značně ironicky nazvanou formací pojí ještě jedno označení - dream pop. Jenže v jasně rockovém hávu, který táhne kupředu šlapající rytmika. Tento pravidelný puls onu příjemnou snivost kolekce posouvá kupředu, nenechává ji ustrnout uvnitř příjemně beztvarého vesmíru.

Album stojí z většiny na hypnotických kytarových motivech, které se na sebe nebojí vzít ani westernovou zaprášenost ("Don't Look At Me") ani retro zvuk elektronických udělátek (druhá část "Home"). Jeho podstatnou částí je ale i vokál Markéty Košařové. Z poslechu desky nevzniká dojem, že by byla nějakou frontwoman a zbytek skupiny jen přidavači či doprovod, přesto má lví podíl na zasněnosti soundu. Její hlas často jen dotváří atmosféru, stává se dalším nástrojem, další barvou na malířově plátně.

Za ironickým názvem se tak skrývá hudba, která má rozhodně co nabídnout. "Moon Landing Revival" neobjevuje nové světy, prolétává již známým vesmírem. Spojuje vlivy ("podvědomé inspirace", jak k tomu kapela poznamenala v jednom rozhovoru), hraje si s vlastními hudebními láskami a vytváří soudržný celek, který má schopnost, při tom správném naladění, odnést posluchače na dalekou cestu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY