Obyčejná holka Alice Merton zahrála euforicky rozjuchané Praze

22.02.2020 17:01 - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková

Třetí návštěva německé zpěvačky Alice Merton v České republice proběhla v klubu Retro Music Hall. Autorka velkého hitu "No Roots" se tam vrátila opět pod patronátem organizátorů z Colours Of Ostrava, kteří ji k nám dovezli už dříve. Předskakoval Declan J Donovan.

Live: Alice Merton

místo: Retro Music Hall, Praha
datum: 21. února 2020
support: Declan J Donovan
setlist: Easy, Hit The Ground Running, Learn To Live, Keeps Me Awake, Trouble In Paradise, Jealousy, PCH, Honeymoon Heartbreak, Speak Your Mind, Funny Business, 2 Kids, Homesick, Lash Out, Back To Berlin, No Roots, I Don't Hold A Grudge, Why So Serious
Fotogalerie

Alice Merton, Retro Music Hall, Praha, 21.2.2020
© Marie Trávníčková
Pamatujete na Christinu Perri? Natalii Imbruglii? Emilíanu Torrini? Ty všechny a spoustu dalších spojuje to, že skládaly nenáročný pop pro usedlá rádia, jejichž mantrou je seskládat svůj playlist tak, aby splňoval kritérium neurazí, nenadchne. A přesně tam patří i Alice Merton.

Když hrála na Colours Of Ostrava, její největší hit v tu dobu mířil ke hvězdám a na Fresh stagei bylo plno. Naše výprava tam tehdy dorazila chvíli před koncem, tudíž se nabízelo vyrazit znovu na plnohodnotnou, zhruba devadesátiminutovou show. A ne že by snad její třetí český koncert byl špatný.

Alice Merton, Retro Music Hall, Praha, 21.2.2020
© Marie Trávníčková
Fanoušci křičeli po každé zahrané skladbě tak dlouho, jako by právě vyhrála zlato na olympiádě. Jen tak nějak nebylo zřejmé, co přesně je vlastně tak dostává. Koučka z německé verze The Voice má totiž naprosto průměrný, zaměnitelný hlas bez výraznějšího zabarvení. Songy, které naskládala na své debutové album "Mint" a jeho rozšířenou edici "Mint+4" jsou prachobyčejné pop-rockové rádiovky s klasickou písňovou strukturou a mnoho zajímavého se v nich neděje. A i naživo vykvetlo jen pár z nich.

Například "2 Kids", kterou složila o svém manažerovi, na nějž narazila na autobusové zastávce a založili spolu label. "Homesick", v němž vzpomíná na dětství, kdy se s rodinou stále stěhovali, a malá Alice tak poznala život v Německu, Kanadě, Francii nebo ve státě New York, což ji inspirovalo k hádejte-čemu. Nejlepší skladbou večera ale byla barevnými světýlky dozdobená rošťárna "Funny Business", což je lahodná popová kremrole.

Alice Merton, Retro Music Hall, Praha, 21.2.2020
© Marie Trávníčková
Civilně působící zpěvačka si u toho všeho trošku pohopsala, lehce si potančila a hlavně se celou dobu nepřestávala usmívat a radovat z toho, že toto turné odstartovalo právě v euforicky rozjuchané Praze.

Finále samozřejmě patřilo bouřlivě přijatému hitu "No Roots" a cynickému "I Don't Hold Grudge" o kamarádovi, který jí pár let nebyl schopný odepsat na zprávu, ale jakmile se proslavila, přilezl za ní jako šváb. Na úplný závěr ještě zazněla další vydařená věc, song "Why So Serious" s výrazně zapamatovatelným refrénem. Ačkoliv začátek byl tedy spíše vlažnější, v druhé půli koncert nabral obrátky, a diváci mohli odcházet domů spokojení.

Přesto se ale nedá očekávat, že by sláva Alice Merton měla delšího trvání než pár sezón. Na to je její konkurence v první lize až příliš napřed.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY