shop.musicserver.cz
Dvacet nejlepších domácích desek roku 2019 podle musicserveru (15-11)

Dvacet nejlepších domácích desek roku 2019 podle musicserveru (15-11)

Vydáno: 27.01.2020 13:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: Jaroslav Hrách

Jak říkáme v redakci - rock se s rockem (a popem) sešel, a tak je na čase vše zrekapitulovat a vybrat ta nejlepší alba s letopočtem 2019. Čtrnáctka redaktorů a redaktorek by ocenila celkem sedmašedesát domácích (českých a slovenských) desek. Tohle je finální dvacítka a příčky patnáct až jedenáct.

zahraniční desky: 40-31 | 30-21 | 20-11 | 10-1
domácí desky: 20-16 | 10-6 | 5-1


15. Mňága a Žďorp - Třecí plochy

Mňága a Žďorp - Třecí plochy
Mňága a Žďorp si poslední roky jede v koncertní a vydavatelské oblasti to svoje. Koncertuje stále a všude, desky předprodává pomocí crowdfundingu, v oblasti hudební se ale pozvolna proměňuje - nebýt charakteristického zpěvu Petra Fialy, někdy by ani nezněla jako klasická Mňága. Na posledním albu "Třecí plochy" ve svém hudebním pátračství kapela došla zatím nejdále. Jasně, ti, kdo ji znají jen z pár hitů, které zaslechli v průběhu let, si ani nemusejí ničeho všimnout, ale fanoušci, kteří mají všechny její desky i písničky v malíku, musejí uznat, že takový hudební posun asi nikdo nečekal. Jazzová coververze skladby "Je to nejistý" původně od J.A.R. na začátku a swingová písnička "Svítáníčko" na závěr mezi sebe uzavírají další desítku písní, v nichž nechybí spousta hostů, žánrových úkroků, ženských vokálů a různých překvapení. Fialovy texty zůstaly pevným bodem, od kterého se formace může odrazit, snad jen více poslechů ukáže, že songy sice mají mnohem barevnější kabátky než dříve, jakmile ale překvapení z nich pomine, vyjde najevo, že skladatelsky se Fialovi v minulosti přece jen dařilo o něco lépe. Ale jen o trošku. (Honza Balušek)


14. Khoiba - Khoiba

Khoiba - Khoiba
Když vám něco s někým jde, je dobré to dělat. Bylo proto velice příjemné číst před dvěma lety zprávy o tom, že Ema Brabcová a Filip míšek opět našli společnou řeč a budou pokračovat v cestě nazvané Khoiba. Protože jim to spolu jde. Eponymní kolekce volně navazuje na předchozí počiny, částečně je rozvíjí, zároveň ale nevymazává nic z toho, co je pro tvorbu této dvojice charakteristické: melancholickou náladu, minimalistické beaty, ryze elektronické zvukové (a někdy i hlukové) plochy a Emin odosobněný vokál. Mezi jedenácti novými kousky sice nenajdete tak silné skladby, jakými jsou třeba "Terribly" nebo "T.I.M.E." z nepřekonatelného, čtrnáct let (!) starého alba "Nice Traps", o svou porci skličující atmosféry ale rozhodně nepřijdete. (David Věžník)


Tip Hany Bukáčkové: MEOW! - MEOW!

MEOW! - MEOW!
Jako odjištěná bomba vtrhla na punkovou scénu skupina MEOW!. Čtveřice, která patří právem mezi největší objevy loňského roku, vzešla ze zkušených muzikantů. Její eponymní debutová deska vznikla pod producentským dohledem Thoma Frödeho a zaujme na první dobrou jak vizuálně povedeným obalem, tak hudbou. Klasický punk, který si na nic nehraje, živočišný, úderný, energický, uštěkaný (nemyšleno nijak hanlivě), ale i jemný, navíc podpořený zapamatovatelným frontmanovým hlasem. Na devítipísňové placce čítající necelou půlhodinku najdete otisk toho nejlepšího ze současného punk rocku.


13. Bára Zmeková - Lunaves

Bára Zmeková - Lunaves
Písničkářka Bára Zmeková sice zaujala již svým debutem "Ještě kousek", svůj nezpochybnitelný talent ale dokázala naplno rozvinout až na loňské nahrávce "Lunaves". Tak barvitých počinů se na tuzemské scéně nerodí zrovna přehršel. Zmeková nedisponuje širokým rozsahem ani vokálními kudrlinkami, její síla tkví v něčem docela jiném. Obdivuhodná je především práce s dynamikou skladeb a se zvolenými aranžemi. A není to jen případ snové "Svatojánské", jedné z nejkrásnějších písní, která česká scéna v uplynulém roce nabídla. Zaposlouchejte se třeba do skvěle zvoleného akordeonu v "Karlíně", trombónu v "Ještě mě drž" nebo do poklidně mrazivého violoncella v "Kostře". "Lunaves" je album nezašpiněné tendenčností a mainstreamem, vystavěné na čisté lásce k hudbě a až akademické muzikálnosti. A takových počinů je nutno si všímat. (Ondřej Hricko)


12. Prago Union - Perpetum Promile

Prago Union - Perpetuum Promile
Pořád stejní a přitom tak jiní. U Prago Union se stále drží směr. Beaty jsou old-schoolové, flow si plyne stále stejně a slovní obraty jsou pořád bezkonkurenční. A to je to hlavní. Adam Svatoš má dar slova jako nikdo jiný na české hudební scéně. A když jste nejlepší, co vám zbývá jiného než překonávat sebe sama? Nemá smysl se dohadovat, jestli je lepší deska "HDP", "Dezorient Express" nebo třeba právě tato. Na všech vždycky najdete lyrické mistrovství, všelijaké hříčky, hrátky a hlavně nulovou porci ega. I proto je Kato tak skvělý. Nerapuje o twerkujících prostitutkách, ale o tom, jak se zase včera zapomněl v baru. Jak ho (ne)mění rozrůstající se rodina. A jak se místo motoru ve své muscle káře vrtá ve svém nitru. Upřímnost až na dřeň. A to se cení. Král zůstává králem. (Jan Trávníček)


11. Jelen - Půlnoční vlak Michala Tučného

Jelen - Půlnoční vlak Michala Tučného
"Je to víc než deska coververzí," ujišťoval už před vydáním producent Martin Ledvina. A měl pravdu. Skupina Jelen uchopila repertoár Michala Tučného, jak nejvkusněji to jen šlo. Požehnání dostala přímo od jeho rodiny, nesahala však vždy po těch největších hitech. Důraz kladla především na to, aby zvolené písně zapadaly do jejího vlastního repertoáru. Slyšíme tedy našlápnutý refrén "Spím v obilí" nebo epičtěji zpracovanou "Pověste ho vejš". Je tu ale také několik intimních písniček, ve kterých vás až zarazí, jak uvěřitelně je zpěvák Jindra Polák podává. Například "Jak chcete žít bez koní" nebo "Cesty toulavý". V baladě "Modrá z džín" zase výrazově exceluje hostující Míša Tučná. A zmiňme i "Nashville", song, který kapela objevila jako demonahrávku na kazetě od zpěvákovy rodiny. Druhou sloku dopsal sám Jindra Polák. Přivedl tak k životu píseň, která by jinak nejspíš navždy zůstala skryta uším posluchačů. Termín deska coververzí tady opravdu není na místě. "Půlnoční vlak Michala Tučného" si v diskografii Jelena zaslouží plnohodnotné místo vedle klasických studiových alb. (Josef Martínek)


  • Jelen (K. B. C., 27.01.2020 18:28) Reagovat

    Nezlobte se na mě, ale dát na jedenáctou pozici tak zbytečnou desku, jako je JELEN, to teda nechápu. Prý nesahala po hitech? Vždyť právě naopak JELEN sáhl po hitech a s těma si moc práci nedal, čemuž odpovídá výsledek. Takhle deska opravdu nestojí za povšimnutí.

  • Jelen ? (Spravedlivý, 27.01.2020 21:49) Reagovat

    No to jsem z toho jelen !

  • Jelene, Jelene, oči máš zelené... (eagle-eye, 27.01.2020 23:24) Reagovat

    Propukl jsem upřímnému, hlasitému smíchu... Tohle fakt nemá chybu. Kdo bude první, Maxim Turbulenc? :-D

    • Re: Jelene, Jelene, oči máš zelené... (Honza, 28.01.2020 17:30) Reagovat

      Asi nafouklá Lucie...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Ghost - Rite Here Rite Now 8/10
Hudba v TV: Snímek "Rite Here Rite Now" dává magii Ghost hravou filmovou podobu a důkladně zachycuje její esenci Ghost dokázali za téměř dvě dekády z malých klubů a stanů na festivalech vyrůst do pozice globálního fenoménu, který vyprodává haly. Nyní završují albový cyklus dalším krokem kupředu - filmem. Snímek "Rite Here Rite Now" měl... čtěte zde
Vydáno: 22.06.2024 08:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
Metronome Prague - den první, Výstaviště, Praha, 20.6.2024
Naživo: V Praze začal festival Metronome Prague Slepý mezi jednookými. Festival korporátů. Colours jen se třemi barvami. Tyto a mnohé další nálepky si pořadatelé Metronomu museli letos vyslechnout či přečíst na sociálních sítích. Není to nic hezkého, tím spíš, když si... čtěte zde
Vydáno: 21.06.2024 15:20 v sekci Naživo
K.K. Downing - Heavy Duty: Dny a noci v Judas Priest 7/10
Hudba v tisku: Kyselá autobiografie K.K. Downinga "Heavy Duty: Dny a noci v Judas Priest" zve do zákulisí světa heavymetalových králů K.K. Downing patří mezi kováře, kteří dali podobu žánru známému jako heavy metal. Jistě, po něm přišli tací, kteří tvrdé kytary převedli do dalších extrémů. V každém případě na kapely jako Judas Priest dodnes přísahá... čtěte zde
Vydáno: 21.06.2024 08:40 v sekci Recenze | Hudba v tisku
Pet Shop Boys - Nonetheless 8/10
Recenze: Pet Shop Boys na "Nonetheless" vyhlížejí budoucnost a zároveň kvitují svou minulost Na následovnici desky "Hotspot" jsme si museli počkat čtyři roky. Tohoto času však Pet Shop Boys na "Nonetheless" naplno využili - předkládají nám totiž svou nejkomplexněji pojatou nahrávku za dlouhé roky. Zároveň ukazují své... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2024 15:15 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 24. týden 2023
Návrat "Houdiniho", Rolling Stones poprvé v nejlepší desítce. Česká rádia omílají loňské hity Po sedmitýdenní pauze se do čela tuzemského rádiového žebříčku vrátila Dua Lipa s loňským singlem "Houdini". Poprvé se do top desítky probojovali veteráni The Rolling Stones se songem "Mess It Up". Albům podruhé vévodí Calin s... čtěte zde
Vydáno: 20.06.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Třetí den Rock for People nabídl pestrou mozaiku (15.06.2024 13:56)
- Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát (28.04.2024 10:30)
- Naživo: "Assassin's Creed", "Star Wars", "Ted Lasso", "Iron Man 2", ale i "Bořek stavitel". Obecní dům zaplnili skladatelé filmových melodií (19.04.2024 22:19)
- Rozhovory: Bára Zmeková - Napojila jsem se na příběh starého piana, stal se ze mě poustevník (11.04.2024 16:00)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Nové album Báry Zmekové "Jediný na světě" inspirovalo historické piano z roku 1892 (15.03.2024 09:39)
- Bára Zmeková vydá v polovině března novou studiovku. Podpoří ji jarním turné (07.03.2024 08:06)
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (20-16) (22.01.2024 14:30)
- Z Mňágy a Žďorp odešel základní pilíř - kytarista Martin Knor (10.01.2024 07:57)

ALBUM TÝDNE 25/2024

Aurora
What Happened to the Heart?

Roztančená, rozhekaná a rozjařená Aurora se dva roky po desce "The Gods We Can Touch" vrací s novým materiálem. Už dříve zveřejněné singly naznačily, že norská zpěvačka je znovu ve formě. A to se potvrdilo: vydává ze sebe to nejlepší, aby v dnešní válkami a nenávistí zmítané době zažehla pochodeň naděje.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 25.06.
The Gaslight Anthem (US) (Roxy, Praha)
St 03.07.
Rod Stewart (UK) (O2 Arena, Praha)
St 03.07.
Beats For Love (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 04.07.
The Smashing Pumpkins (US) (O2 Universum, Praha)
Ne 07.07.
Laid Back Country Picker (US) (Café V Lese, Praha)
St 17.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Čt 18.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 19.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
So 20.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
So 27.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Prince Dario G Beyoncé Avril Lavigne Bring Me The Horizon Parkway Drive Queen Taylor Swift Billie Eilish Sia Mirai The Offspring Kabát Adam Lambert mp3.com Lucie Vondráčková Nita Strauss
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe