Ghost přivezli do O2 universa velkolepou podívanou

02.12.2019 18:00 - Ondřej Hricko | foto: Vojta Florian / Musicserver.cz

Na Grammy nominovaní Ghost u nás dvakrát vystoupili jako předskokani metalových veteránů Iron Maiden a Metallica. Nyní se švédská senzace, jejíž popularita roste s každým albem, vrátila do Prahy poprvé v roli hlavních hvězd. V prostorách nového O2 universa představila nejen svou poslední desku "Prequelle".

Live: Ghost

místo: O2 universum, Praha
datum: 1. prosince 2019
support: Tribulation, All Them Witches
setlist: Ashes, Rats, Absolution, Faith, Mary On An Cross, Devil Church, Cirice, Miasma, Ghuleh/Zombie Queen, Helvetesfönster, Spirit, From The Pinnacle To The Pit, Ritual, Satan Prayer, Year Zero, Spöksonat, He Is, Mummy Dust, Kiss the Go-Goat, Dance Macabre, Square Hammer
Fotogalerie

Ghost, O2 Universum, Praha, 1.12.2019
© Vojta Florian / Musicserver.cz
Málokterá rocková formace vzbuzuje v poslední době takové emoce jako švédští Ghost. Mnozí je považují za nepovedený rockový cirkus, který nemá s metalem nic společného, jiní je označují za stěžejní tahouny současné rock-metalové scény. Výkon maskovaných služebníků pekla v pražském O2 universu ovšem musel o kvalitách formace přesvědčit i ty nejzarytější odpůrce.

Výkon první předkapely, švédských Tribulation, si bohužel užila jen hrstka příchozích. Odbavení početného publika zabralo poměrně velkou porci času a mnozí i přes nemalou snahu jejich set nestihli. Na americké stoner rockery All Them Witches už čekal četnější zástup, ovšem odezva byla spíš chladná. A to i přesto, že pro české fanoušky nejsou úplně neznámým pojmem, neboť se do našeho hlavního města vrátili jen po několika měsících po vlastním samostatném koncertu v klubu Rock Café.

Ghost, O2 Universum, Praha, 1.12.2019
© Vojta Florian / Musicserver.cz
All Them Witches svůj set neodbyli, ale vzhledem k extravaganci následujících Ghost působili lehce zamyšleně a uzavřeně, na což mnozí diváci reagovali chladným nezájmem. Hudebně šlo o sympatický poslech se syrovým americkým zvukem a řezavými kytarami.

S příchodem Ghost prostor O2 universa citelně ožil a zejména mladé publikum bouřlivě jásalo již při intru, které předcházelo první skladbě večera, singlu "Rats". Taneční pecka tepala v pekelném rytmu a rozpohybovala téměř vyprodanou halu.

Tobias Forge aka Cardinal Copia přichystal skutečně impozantní show. Bylo až úsměvné, jak mu diváci zobali z ruky a hltali každý tón i jeho pohyby, kterými během celého večera rozhodně nešetřil a využíval prostory pódia dosyta. Užili jsme si i kostýmů, kterých za vystoupení vystřídal hned několik.

Ghost, O2 Universum, Praha, 1.12.2019
© Vojta Florian / Musicserver.cz
Úspěch Ghost stojí právě na živelném nadšení Forgeho a schopnosti dodat kapele s poměrně běžným retro-rockovým zvukem něco kouzelného navíc, čímž si získává davy fanoušků po celém světě. Ostatně tímto tempem bude z Ghost brzy jedna z nejzářivějších formací rockového světa.

Kromě aktuální desky "Prequelle", ze které zazněla dobrá polovina skladeb, dostala výrazný prostor i ta minulá z roku 2015 "Meliora". Z ní samozřejmě sklízely největší úspěch oba singly a jedny z největších hitů skupiny "From The Pinnacle To The Pit" a "Cirice". Naživo pak skvěle vyzněla i pomalejší "He Is".

Ghost nevynechali žádný ze svých četných hitů ani obě novinky "Kiss The Go Goat" a "Mery On The Cross", vydané ještě po poslední řadovce. Svým strhujícím výkonem ostatně zvedli ze židlí i sedící diváky a po konci koncertu by se jen těžko hledal někdo, kdo by na skvělém výkonu, navíc okořeněném velmi obstojným zvukem, našel zásadní chybu. Ghost vládnou svou bezbožnou rukou a doufejme, že se nástupce Cardinala Copia, který se už nepochybně v hlavě principála Forga pomalu rodí, rozhodne podívat do naší malé země.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY