Tomáš Klus umocnil sílu písně "ZmrZlým" orchestrem i syrovým klipem

04.11.2019 15:26 - Hana Bukáčková | foto: Boodya

Asi nikdo nebudí poslední dobou více emocí a vášní než zpěvák Tomáš Klus. V diskuzích pod články o něm jsou dva tábory lidí - jedni ho milují, druzí nenávidí. Nic mezitím. A podobné to bude i u tohoto klipu. Původní kytarové zpracování válečného protestsongu "ZmrZlým" vyšlo na jeho páté studiovce "Anat život není". Někomu se bude líbit originál, někomu více zpracování s filharmoniky. Já jsem příznivcem obojího. Z kytarové verze mrazí, ale z druhé přímo naskakuje husí kůže. Nabírá na dramatičnosti a vážnosti obsahu, jež obzvláště vynikne v kombinaci se syrovosti černobílých záběrů.

Klip upozorňuje na vydání nového alba "Klusymfonie", které vzešlo ze spolupráce Tomáše Kluse, jeho Cílové skupiny a Janáčkovy filharmonie Ostrava. Je sestřihem záběrů z nahrávání alba v Kulturním domě Ostrava letos v květnu a z materiálů zachycujících hrůzy válečných konfliktů z databází zpravodajských agentur. Těžké téma. Člověka až zamrazí, jakých hrůz jsou lidé schopní. A je smutné, že si sami neuvědomí zlo, které páchají, a že se na jejich počínání musí takovýmto způsobem upozorňovat. Souhlasím s Tomášem, takže "NE, říkám všem těmhle ubohým válkám", ale jednoznačně ANO tomuto zpracování, lásce a pozitivní energii. Zastavme se a zamysleme, "ZmrZlým" je pro to dobrým impulsem.

Album "Klusymfonie" vyšlo 1. listopadu a obsahuje 18 skladeb napříč tvorbou písničkáře v nevšedních aranžích Jana Lstibůrka pro symfonický orchestr. Koncem měsíce začne také stejnojmenné podzimní turné. První dvě vystoupení jsou na programu 25. a 26. 11. v multifunkční aule Gong v ostravské Dolní oblasti Vítkovice, následují Brno (29. 11.), Bratislava (1. 12.), Pardubice (3. 12.) a nakonec Praha (4. 12.).



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY