Remixové "Machinarium" má svůj smysl. I pro Floexe

20.11.2019 15:00 - Dan Hájek | foto: Jan Kuča

Jedna dekáda, to už je celkem důležitý milník. Floexův soundtrack k "Machinariu" se za ty roky stal již legendární nahrávkou a ve světě počítačových her stále patří mezi vyhledávané artikly. Jeho připomínka v podobě "Machinarium Remixed" funguje a nabídne i několik povedených momentů.
7/10

Floex - Machinarium Remixed

Skladby: The Glasshouse With Butterfly (Orbital Remix), By The Wall (Jim Guthrie Remix), The Prison (65daysofstatic Remix), The Sea (C418 Remix), Mr. Handagote (Baiyon Remix), The Castle (Ed Critchley Remix), Gameboy Tune (DVA Remix)
Vydáno: 16.10.2019
Celkový čas: 35:09
Vydavatel: Minority Records
Amanita Design si své "Machinarium" hýčká. Tato adventura se svým způsobem stala legendou a doprovodný soundtrack z alchymické laboratoře Floexe (vydaný pod jeho civilním jménem Tomáš Dvořák) se letos dočkal již své deváté vinylové edice. K desátému výročí od uvedení této hry na trh se podařilo sestavit povedený remixový komplet, který láká i na Orbital nebo 65daysofstatic. Po limitovaném, jantarově zbarveném vinylovém vydání se jen zaprášilo a na prodejní databázi Discogs je nyní tato verze k mání za podstatně vyšší cenu, než za jakou se dala pořídit původně.

Samo "Machinarium" je zvukově hravá výprava do mnoha hudebních zákoutí, jež potvrzuje, jakým originálním způsobem s citem pro detaily Tomáš komponuje. Tato hravost se naštěstí přenesla i do remixového následovníka. Paul Hartnoll je velkým fanouškem zmíněné hry, úvod tak patří právě Orbital a jejich přepracování kompozice "The Glasshouse With Butterfly". Pánové na to šli drobet lišácky. Úvod této verze totiž zcela vybočuje z jejich zaběhlých postupů, s přibývajícím časem však jejich typický rukopis poznáte, a to včetně charakteristické práce se samply. Jejich remix je skoro osm minut trvající dominantou, která slouží jako skvělý úvod pro následující chvíle.

Jim Guthrie ve své interpretaci "By The Wall" zachovává kontrast mezi akustikou a elektronikou této skladby. 65daysofstatic natočili hodně pošpiněnou revizi "The Prison", zcela v duchu své vlastní tvorby. Zmiňovanou hravost a zvukovou vytříbenost nejvíce rozvíjí C418 (mimochodem autor návykového doprovodu ke kultu jménem "Minecraft") a jeho variace na "The Sea", která v lehce minimalistických mantinelech rozhýbává melodické elementy. A Japonec, který si říká Baiyon, ve své verzi "Mr. Handagote" ukazuje, že jeho multimediální vnímání a obrazotvornost se velmi blíží té Floexově.

Nasazená laťka však bohužel nevydrží až do konce. Závěr v podobě "The Castle" v remixu Eda Critchleyho a "Gameboy Tune" v domácím zastoupení projektu Dva původní nápady upravuje jen lehce, a oba příspěvky tak patří k těm slabším. U téměř hračičkového a nadhledového přístupu dvojice Dva to zamrzí o to více, neb v tomto netypickém hudebním odvětví má taktéž zkušenosti (pro Amanitu vytvořila dva povedené soundtracky k hrám "Botanicula" a "Chuchel").

Obecně lze ale ocenit, že každý z autorů do "Machinarium Remixed" přinesl kousek sebe samotného. I přes slabší konec je tato kolekce důstojnou připomínkou výročí samotné hry, včetně designu u propracované vinylové verze. Floex může být spokojen.

P. S.: Album pokřtí 27. listopadu v pražském Paláci Akropolis, kde odehraje průřez svými soundtrackovými pracemi.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY