Barbora Poláková vyměnila ve Foru Karlín rodinnou atmosféru za velkolepou show

28.10.2019 14:38 - David Böhm | foto: David Böhm

Pro Barboru Polákovou značí koncert ve Foru Karlín zásadní milník. Jako by s ním udělala tlustou čáru za vystoupeními, na nichž se jako performerka ještě hledala. Zpěvačka zvládla dvouhodinovou show utáhnout bez větších zádrhelů a kromě akrobacie si přichystala další překvapení.

Live: Barbora Poláková

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 26. října 2019
setlist: Generace, Vono, Kráva, Turci a pressa, Krosna, Ego, Ráda, Po válce, Sami dva, Na potom, Nechápu, Nafrněná, Poď si, Backstage, Hlava, Kdyby, 2-8-5, Pas, Kdo je tady víc, Těsně před koncem

Koncert začal místo avizované osmé hodiny o třicet minut později, s čímž se dalo počítat. Jeho úvod byl poněkud vlažný - "Generaci" příliš neozvláštnil ani Kühnův dětský sbor, o instrumentální party prodloužená skladba působila natahovaným dojmem a moc se toho nedělo ani na scéně: dlouhou půlminutu před koncem písně se Barbora Poláková, oblečená do neobvyklého půleného outfitu, jen vrtěla ze strany na stranu. Následující "Vono" zestárlo nečekaně rychle a nepomohly mu ani pozměněné aranže.

Barbora Poláková
© David Böhm
Dál už se však pokračovalo na mnohem lepší vlně. S povedenou valentýnskou satirou "Kráva" publikum najednou ožilo a nadšeně reagovalo i na méně známé kousky jako třeba "Nechápu" nebo "Turci a pressa". Právě první zmíněné se dostal velký facelift. Zmizela druhá sloka a kromě refrénu se zrychlilo tempo. Právě během tohoto songu Poláková ukázala, že to s tím zpíváním myslí vážně. Přidanou hodnotu kromě vkusně rozpohybovaného obalu desky "ZE.MĚ" navíc značil smyčcový kvartet.

Ten nemohl samozřejmě chybět ani při prezentaci singlu "Sami dva". A nevadila by ani velká procítěnost, se kterou interpretka píseň podávala, zlaté třpytky se pomocí větráku z balkonu ale opravdu sypat nemusely. Naštěstí šlo o jediné rozhodnutí, nad kterým si člověk ťukal na čelo. Slabou stránkou vystoupení Objevu roku 2016 dle Cen Anděl se stal prostor mezi skladbami, který Poláková nedokázala využít. Variací na "Tuhle píseň jsem napsala pro svého tehdejšího kluka. No, a my vám ji teď zahrajeme" zaznělo až dost. Smysluplněji vyprávěl klávesista David Hlaváč, například když před "Turky" zmínil, jak důležité jsou rozdílné názory. A stejně jako před rokem a půl napsal kolega Martínek, i zde působily Bářiny emoce zvláštně. Opravdu není její výraz ublíženého koťátka společně s rukou na srdci jen pózou? Přece jen, jak sama prozradila, šlo již o její sté padesáté vystoupení.

Barbora Poláková
© David Böhm
To se od toho úplně prvního v Malostranské besedě lišilo diametrálně. Především ta semknutá, až rodinná atmosféra vcelku logicky už neexistuje. Což vůbec nevadí - vždyť právě díky tomu jsme mohli obdivovat, jak skvěle Poláková zvládla akrobacii ve vzduchu. Během poetického ráje jménem "Kdyby" nešlo jen o zhoupnutí nahoru a dolů, nýbrž téměř o choreografii, během které z publika na pódium vytáhla svého instruktora. Rozsypání krosny plné stříbrných konfet bylo naprosto kouzelným momentem a zřejmě i vrcholem večera. Právě "Krosna" či "Ráda", tedy velmi intimní kousky, si ale před početným publikem hledaly své místo trochu hůře. To však k růstu asi patří.

Vypíchněme také souboj v popularitě během Bářina největšího hitu "Nafrněná". Pod přísným dohledem securiťáka Pavla Lišky vtrhla na výběžek stage herecká elita známá z klipu, tedy Martha Issová, Anna Polívková, Lenka Krobotová či Ivana Chýlková. Zahostovala si i Eva Samková, která předvedla i několik skateboardových triků. Vlastní slokou okořenila duet "Poď si" a do Fora přinesla příjemný letní vánek. Všechny hosty jsme pak mohli ještě jednou vidět během originální prohlídky "Backstage".

Barbora Poláková
© David Böhm
Celkově se jednalo o velmi povedený večer. Báře a jejímu týmu patří poklona za odvahu pustit se do dvouhodinového koncertu. Vzhledem ke kreativitě, kterou zpěvačka nepochybně oplývá, se určitě můžeme těšit na další nadstandardní show.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY