Skepta do Prahy přivezl prvotřídní grime. A rozpoutal s ním blázinec

28.10.2019 07:43 - Jan Trávníček | foto: Jan Kuča

"Hej, kámo, to je krutopřísný, jak ten týpek diktuje, kámo,",říkají si dvě zhruba dvacetileté slečny, když po jedenácté večer opouštějí Forum Karlín. Velký svátek pro všechny fanoušky grimeu se stal vyvrcholením oslav sedmadvacátých narozenin klubu Roxy. Skepta ale nakonec obě místa vyprodal.

Live: Skepta

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 25. října 2019
support: AJ Tracey, Shorty, Nevinnost
Fotogalerie

Skepta, Forum Karlín, Praha, 25.10.2019
© Jan Kuča
Trochu to připomínalo nedávný koncert Billie Eilish. Ani zde totiž pořadatelé nepočítali s tak obrovským zájmem o lístky, a co mělo být původně jen zábavou pro pár zasvěcených, se změnilo v šílenství. A to je také to slovo, které popisuje Skeptův návrat do Prahy nejlépe. Šílenství.

Velmi dobře se uvedli už předskakující rappeři Shorty a AJ Tracey, kteří, každý po svém, dostávali lidi do varu mnohem víc, než od takových vystoupení běžně čekáte. A v obou případech bylo jasné, že je publikum zná, protože při patřičných hitech okamžitě tasilo telefony.

Ovšem jakmile na pódium s drobnou obrazovkou s nepodstatnými projekcemi a DJským pultem naběhl Skepta, dostalo to úplně jiné grády. Kdo někdy byl na nějakém metalovém koncertě, ten ví, jak to tam vypadá v kotli. Circle pity, poletující oblečení, sprcha od kelímku s pivem a bezohlední kuřáci, kteří si v nekuřáckém prostoru vybaveném cedulemi s upozorněním i separátní kuřárnou stejně blafají pod pódiem jako o život. To všechno známe. Ale aby se kotel zběsile pařících fanoušků grimeu rozrostl až ke sloupům držícím balkóny nebo až do úplně poslední řady, to už tak běžné není. Hédonismus, obsese a nespoutanost.

Skepta, Forum Karlín, Praha, 25.10.2019
© Jan Kuča
Skepta přitom nepředváděl nic, co byste u jiného rapového umělce ještě neviděli. Samozřejmě ale musíme před závorku vytknout, že především dováděl umění pouličního grimeu z podsvětí Londýna k dokonalosti - je ostatně jedním z jeho nejvýznamnějších představitelů. Otec dcerky River si tak sice nechal v hudebních podkladech přehrávat kromě hudby i slova, čímž body ztrácel, většině lidí na pivem polité podlaze to ale bylo jedno. Byli rádi, že slyší všechno podstatné - jak "Shutdown", "That‘s Not Me" nebo nadvakrát odstartované "It Ain‘t Safe" z Mercury Prize oceněného alba "Konichiwa", tak třeba "Greaze Mode", "What Do You Mean?" nebo "Love Me Not" s vysamplovanou Sophií Ellis-Bextor z aktuální studiovky "Ignorance Is Bliss".

Sedmatřicetiletý rapper mezi skladbami nic moc zaznamenáníhodného nepověděl, maximálně si gratuloval k vyprodanému koncertu, případně se ptal publika, kdo má joint nebo jeho novou desku. Hned dvakrát ale slíbil, že se do Prahy rozhodně ještě vrátí. Jisté je, že i díky jeho karlínské premiéře se napříště o prodej lístků strachovat nemusí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY