Airbourne v Roxy házeli pivo po fanoušcích

04.10.2019 00:02 - Jan Trávníček | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

A taky si tam otevřeli Lemmyho bar nebo se projížděli davem. Australská parta má jen pár dní před vydáním páté řadovky "Boneshaker", v praxi ji ale propaguje na turné už nyní. A i když koncert v klubu Roxy pro ni asi nebyl nijak přelomovým, pro její fanoušky to byl večer plný radosti. Téměř.

Live: Airbourne

místo: Roxy, Praha
datum: 2. října 2019
support: Supersuckers
setlist: Raise The Flag, Too Much, Too Young, Too Fast, Burnout The Nitro, Back In The Game, Girls In Black, Bottom Of The Well, Breakin' Outta Hell, It's All For Rock 'n' Roll, Boneshaker, Live It Up, Stand Up For Rock 'n' Roll, Ready To Rock, Runnin' Wild
Fotogalerie

Airbourne, Roxy, Praha, 2.10.2019
© Vojta Florian / musicserver.cz
Airbourne měli v Roxy narváno. To už nebylo ani vyprodání. To bylo šílenství. Mokré stěny. Oblečení přilepené potem k těle. Nedostatek kyslíku. A taky dost špatný zvuk.

Přinejmenším první třetinu koncertu o třinácti položkách nebylo Joelu O'Keeffeovi vůbec rozumět. To zamrzelo zejména ve starším singlu "Too Much, Too Young, Too Fast", který je dobře známý všem těm, kteří v roce 2008 u PlayStationu zuřivě řádili s plastovými kytarami a bubny v "Guitar Hero: World Tour". Nebo koukali na jednu zpomaleně snímanou bouračku v "Burnout: Paradise" za druhou. Australská skupina je ostatně svými příspěvky do videoher proslulá, její skladby se objevily mimo jiné i v sériích NHL, Twisted Metal, Madden NFL, Need For Speed, Nascar, Battlefield, Trials a dalších.

Airbourne, Roxy, Praha, 2.10.2019
© Vojta Florian / musicserver.cz
Taky ji ale známe i díky tomu, že její frontman je tak trochu padlý na hlavu. Nebo snad máte ve svém okolí někoho, kdo vezme plechovku s pivem a mlátí si s ní do kebule tak dlouho, dokud se tekutina nerozstříká na všechny strany? U Airbourne normálka. Alespoň na festivalech.

To v klubu to zpočátku vypadalo, že kapela pro tento večer zůstane skoro statická a bude jen nezúčastněně přehrávat skladby, které už byly tolikrát přirovnávané k hudbě AC/DC, že už to není ani vtipné. Ale pak se v "Girls In Black" zpěvák vydal na ramenou svého technika do davu s kytarou a v jeho středu si o hlavu rozmlátil další plechovku.

Airbourne, Roxy, Praha, 2.10.2019
© Vojta Florian / musicserver.cz
A tím to neskončilo. Během "It's All For Rock 'n' Roll" naléval svým spoluhráčům Jacka s colou z bedny nazvané Lemmy's bar, v "Live It Up" pak nechal bubeníka roztáčet sirénu, zatímco klubem zněly zvuky letadel a helikoptéry. On sám přitom házel kelímky s pivem návštěvníkům na balkónu přímo do ruky. A na balkón nakonec v "Ready To Rock" i sám s kytarou vylezl.

A k tomu všechna ta rocková gesta. Headbanging. Kytara nad hlavou. Epické ukončování songů. Zapalovače místo mobilů. Obnažená fanynka v prvních řadách. A hlavně pořádný rock 'n' roll.

Skvělý koncert byl zakončen skupinovým dřepem s výskokem a z pocty svým vzorům předvedl předák i ikonickou kachní chůzi. Jestlipak příště nasadí i školní uniformu?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY