shop.musicserver.cz
Vladimír Mišík - Jednou tě potkám

Deska "Jednou tě potkám" je důkazem, že sázka na Mišíka bez ETC může vyjít

Vydáno: 30.09.2019 00:00 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Poslední album Vladimíra Mišíka "Ztracený podzim" vyšlo před dlouhými devíti lety. A přiznejme si, že i kvůli zpěvákovým zdravotním problémům a s nimi spojeným rušením koncertů už to na následovníka moc nevypadalo. Ale je tu. V obklopení mladšími muzikanty vznikla nahrávka s názvem "Jednou tě potkám".

10/10

Vladimír Mišík - Jednou tě potkám

Vydáno: 20.9.2019
Celkový čas: 50 minut

Skladby: Něco ve mně chrčí, Zarmoucen v klidu..., Po dlouhém dni, Jednou, Jo, jo, jo, jo!, Vzpomínka na samotu, Pět hospod, jedna ulice, Věštkyně, Kočky mňoukaly na střeše, Brothers, Devizový příslib, Rekrut, Most, Slovanské tance

Vydavatel: 100PROmotion

Proměnlivé uskupení ETC, které doprovází Vladimíra Mišíka po celou jeho kariéru, patří ke kapelám, které podle jejich soundu poznáte za pár sekund. Mišík je s touhle formací napevno srostlý a ono a Etc... za jeho jméno naskakuje tak nějak automaticky. Pro nové album je to však jen Vladimír Mišík, doprovodný band (Blue Shadows producenta Petra Ostrouchova) tentokrát stojí v pozadí.

Svým přístupem Mišíkův nový počin připomene sedm let starou kolekci "Dobrý časy" Václava Neckáře. I tady se jedná o návrat k nahrávání po dlouhé pauze, i tady je dílo v režii producentů o generaci mladších (u Neckáře Dušana Neuwirtha, tady Petra Ostrouchova), i tady vytahuje zpěváka z domáckého prostředí vlastní kapely a zažitého zvuku. Ten ostatně může být dalším pojítkem - onen jakýsi folk-rockový, výrazně akustický, křehce zvonivý sound totiž výborně sedl oběma legendám domácí hudební scény.

A konečně je tu ještě jedno pojítko. Producenti nechávají oba protagonisty reflektovat svůj vlastní život, jeho minulost a současnost. Emblematická je v tomto případě krásně dvojznačná skladba "Jednou" s textem Václava Hraběte. Málokdy se píseň, která metaforicky tematizuje neodbytné vědomí blížícího se konce, obejde bez patosu a naopak přidává špetku jemného humoru a ironického nadhledu. Podobně jsou na tom pravděpodobný koncertní šlágr "Jo, jo, jo, jo!", vtipně stavící Mišíka do role důchodce, který na své akční okolí reaguje spíše rezignovaně a jehož jedinou nadějí je jeho parťák z hospody (na desce hostující Olin Nejezchleba), či sebeironická, divokou minulost hodnotící "Něco ve mně chrčí", která Vladimíra Mišíka zastihuje ve skvělé pěvecké kondici, díky níž si bez problémů stále poradí i se šlapajícím rockovým kusem.

Druhá rovina explicitně sahá do zpěvákovy minulosti. "Já zpíval o slunečným hrobě v tý nenormální době," vzpomíná Mišík v česko-anglickém duetu "Brothers" společně s irským písničkářem Paulem Bradym a v tom dvojverší, stejně jako ve skladbě samotné inspirované objevením dosud neznámé části Mišíkovy rodiny, je ukryt paradox života za plotem. Nedílný tandem s touto písní pak tvoří navazující "Devizový příslib", skoro-blues popisující mrazivě směšnou historku o výjezdu na Západ. Dvě tváře jedné doby, shrnuté do výrazné textové i hudební formy - obě Mišíkovi sedí naprosto skvěle, byť u první z nich trochu schází interakce obou muzikantů.

Třetí množina songů jsou poetické výlety, texty posmutnělé, nadčasové. Kromě výše zmíněného Hraběte došlo i na potemnělého Bohuslava Reynka a jeho křehkou, spíše nenápadnou "Vzpomínku na samotu" nebo na Františka Gellnera a Jana Skácela. Již prověření autoři se tak setkávají s těmi, kteří se v Mišíkově repertoáru objeví poprvé. V každém zhudebněném verši ale zůstává ono typické napojení na autora a velmi přesné vystižení ducha básně, pro Mišíka a jeho starší věci typické. Některé věci se nemění (a to je dobře), jiné naopak otevírají dosud nepoznané obzory.

Vladimír Mišík natočil desku, která z jeho diskografie nejvíce ční. Nejen tím, že je výrazně osobní, místy až autobiografická, ale hlavně tím, jak odlišně zní. Nový, svěží zvuk domácí bigbítové jistotě skvěle sedí, "Jednou tě potkám" se tak může srovnávat s dosavadními vrcholy Mišíkovy tvorby, Jedničkou či Dvojkou ETC, tedy "Kuřetem v hodinkách" či "Městem z peřin".


NÁZORY
  • Znamená to tedy, že tím, že na albu neúčinku... (OHNOTHIMAGEN, 30.09.2019 09:50) Reagovat

    Znamená to tedy, že tím, že na albu neúčinkuje Etc..., mají tyto písně nový, svěží zvuk, ale na koncertech s Etc... budou znít ty samé písně staře a zvadle?

    Ani náhodou. 28.9. Vladimír Mišík & Etc... hráli v Liberci. Skladby z nové desky, které byly zařazeny do setlistu (Něco ve mně chrčí, Po dlouhém dni, Jednou), v podání Etc... zněly mým uším svěžeji a zajímavěji než ve studiové verzi.

    ---

    "Jednou tě potkám" se tak může srovnávat s dosavadními vrcholy Mišíkovy tvorby, Jedničkou či Dvojkou ETC, tedy "Kuřetem v hodinkách" či "Městem z peřin".
    "Kuře v hodinkách" je Jednička, nebo Dvojka ETC?
    A o těch vrcholech by se vůbec dalo diskutovat. Jestli je "Město z peřin" lepší než "Nůž na hrdle", "Umlkly stroje" nebo "Ztracený podzim"...

    • Re: Znamená to tedy, že tím, že na albu neúčinku... (Autor, 30.09.2019 10:44) Reagovat

      Díky za názor. Rád slyším, že nové věci zní dobře i naživo. Deska je prostě aranžérsky pojatá trochu jinak, než Etc... A z toho plyne i zamyšlení nad tím, zda si s domovskou kapelou sednou.
      Ad výběr - určitě by se diskutovat dalo. Osobně jsem si s deskami Nůž na hrdle a Ztracený podzim úplně nesedl, proto výběr tento.

      • Re: Znamená to tedy, že tím, že na albu neúčinku... (Borek, 30.09.2019 19:50) Reagovat

        Zmatečný závěr vaší recenze žádá buď jasné vysvětlení nebo přiznání, že zadané téma je vám cizí.

  • srovnání (Jonass, 30.09.2019 13:22) Reagovat

    Taky mě mate to srovnání s Jedničkou nebo Dvojkou jakožto Kuřetem a Městem...

    • Re: srovnání (Stoub, 30.09.2019 16:06) Reagovat

      Taky hlavne proto, ze Kure v hodinkach nenahral s ETC ze..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- První pololetí u labelu Animal Music nabídne Janáčka, jazz i nevydané nahrávky skladatele Zdeňka Lišky (06.02.2024 11:39)
- Naživo: Jakub König pokřtil "Hvězdy" v posvátným přítmí Akropole (30.11.2023 20:34)
- Fotogalerie: Jakub König v Praze pokřtil svou skvělou desku "Hvězdy" (30.11.2023 10:13)
- Rozhovory: Katarzia - Vždy budem skúšať niečo inak a niečo iné ako to, čo bolo posledné (09.10.2023 19:00)
- Recenze: Čundrgrund "Live 1976-1978" přináší tajné nahrávky Mišíka, Merty a Hrubého a zaplňuje jednu velkou mezeru domácího bigbítu (05.09.2023 08:00)
- Recenze: Reeditovaný "Špejchar 1969-1991" nic nového nepřináší, stále je to ale nejlepší dostupné shrnutí tvorby Vladimíra Mišíka (27.08.2023 09:00)
- Katarzia se na nové desce "Šťastné dieťa" bude vracet ke kořenům. Možná pod ně (06.07.2023 13:11)
- Slyšeli jsme připravovanou desku Jakuba Königa. A je fantastická (04.07.2023 16:23)
- Nové desky 23/2023 - od Nialla Horana přes Extreme po Janelle Monáe (14.06.2023 20:00)
- Slavná kompilace "Špejchar" Vladimíra Mišíka vychází po třiceti letech v reedici (08.06.2023 14:01)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu