"Threads", album duetů Sheryl Crow, je plné vděku a radosti

24.09.2019 08:00 - Pavel Parikrupa | foto: Universal Music

Americká zpěvačka Sheryl Crow vydala svou údajně poslední desku. Je jejím vysněným projektem a velkolepým poděkováním jejím hrdinům a hrdinkám. "Threads" je kolekcí duetů s velkými hudebními legendami, ale nechybějí ani společné písně s umělci, kterým sama Sheryl může být vzorem.
9/10

Sheryl Crow - Threads

Skladby: Prove You Wrong (feat. Stevie Nicks & Maren Morris), Live Wire (feat. Bonnie Raitt & Mavis Staples), Tell Me When It's Over (feat. Chris Stapleton), Story Of Everything (feat. Chuck D & Andra Day & Gary Clark Jr.), Beware Of Darkness (feat. Eric Clapton & Sting & Brandi Carlile), Redemption Day (with Johnny Cash), Cross Creek Road (feat. Lukas Nelson & Neil Young), Everything Is Broken (feat. Jason Isbell), The Worst (feat. Keith Richards), Lonely Alone (feat. Willie Nelson), Border Lord (feat. Kris Kristofferson), Still The Good Old Days (feat. Joe Walsh), Wouldn't Want To Be Like You (feat. St. Vincent), Don't (feat. Lucius), Nobody's Perfect (feat. Emmylou Harris), Flying Blind (feat. James Taylor), For The Sake Of Love (feat. Vince Gill)
Vydáno: 30.8.2019
Celkový čas: 74:57
Vydavatel: Universal
Do velkého světa šoubyznysu hupla Sheryl Crow, děvče z Missouri, jako sboristka samotného krále popu Michaela Jacksona už v osmdesátých letech minulého století. Chvíli to ještě trvalo, než v roce 1993 zabodovala coby sólová umělkyně s průlomovým albem "Tuesday Night Music Club". Po třiceti letech úspěšné praxe už tedy má jistý nárok na to, aby si udělala radost a prostřednictvím sbírky duetů poděkovala lidem, kteří ji ovlivnili, inspirovali a které obdivuje.

Zároveň se prý má jednat o poslední dlouhohrající desku - zpěvačka chce v budoucnu vydávat jen singly, neb formát alba je dle jejích slov dnes nemoderní a nežádaný. Kolekce "Threads" by tedy neměla být definitivní rozlučkou se skládáním hudby. To by byla velká škoda - Sheryl je ve svých sedmapadesáti letech v báječné autorské a interpretační pohodě. Nové dílo čítající sedmnáct položek je toho důkazem.

Spolupráci s jinými hudebníky se Sheryl Crow nikdy nebránila a to se, prosím, bavíme o jménech jako Clapton, Rolling Stones, Sting, Prince, Pavarotti, ale i o utajeném hostování (akordeon na prvním sólovém počinu Scotta Weilanda) nebo ohromně populárním duetu "Picture" s Trumpovým kámošem Kidem Rockem, s nímž se v poslední době asi příliš neshodnou, pokud jde o politické názory. Koncertní záznam "Sheryl Crow and Friends: Live From Central Park" se koupal v lesku hostujících hvězd a seznam všech songů, kde Crow účinkovala či s někým spolupracovala, by asi byl náramně dlouhý - z nejnovějších uveďme kooperace s Johnem Mayerem ("In The Blood") nebo Garym Clarkem Jr. ("Halfway There").

"Threads", to je především rocková, folková a countryová nahrávka s občasnou špetkou blues ("Live Wire"), jemné alternativy ("Wouldn’t Want To Be Like You") či dokonce hip-hopu ("Story Of Everything"). Je to také procházka Síní slávy - ne každému se podaří do svého studia dostat takovou hvězdnou sestavu legend doplněnou mladými žolíky (St. Vincent, Lucius). V jednom případě se dokonce jedná o virtuální duet: Sherylinu skladbu "Redemption Day" nazpíval Johnny Cash a je to jedna z těch nejsilnějších písní na jeho "American Recordings". Teď si zpěvačka vypůjčila Cashův hlas do duetu pro novou, ohromně emotivní verzi svého songu.

Také výběr skladeb pro coververze je poctou jejich autorům: Harrisonova "Beware Of Darkness" dala dohromady Sheryl Crow, Brandi Carlile, Erica Claptona a Stinga a výsledkem je čirá nádhera. Bobu Dylanovi zpěvačka děkuje prostřednictvím kytarové jízdy s Jasonem Isbellem v "Everything Is Broken" (mimochodem, Dylanovu "Mississippi" nahrála nejdříve Sheryl, až pak Mistr sám). Z katalogu The Rolling Stones se naštěstí dostalo na neprovařenou "The Worst", kde se nyní samotný Keith Richards uplatnil jako multiinstrumentalista. Je to paráda.

Nesmíme zapomenout jmenovitě vybrat překrásnou baladu "Nobody's Perfect" s Emmylou Harris nebo naopak šťavnatou vypalovačku "Still The Good Old Days" s kytaristou Eagles Joem Walshem (pod heslem "i lidi přes padesát se umí bavit"). Jenže tak bychom mohli vybírat všechno, každý kus má své kouzlo. Deska "Threads" má bezvadný zvuk a náladu. Asi proto, že vznikala s pocitem vděku a pokory, je neuspěchaná, line se jí radost ze života. Je prostě potěšení poslouchat tuto hudbu od srdce.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY