Vladimír Mišík se vrací v plné síle. Nové album předznamenává dokonalý videoklip "Jednou"

04.09.2019 17:48 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Nové album Vladimíra Mišíka "Jednou tě potkám" vychází po dlouhých devíti letech od poslední desky "Ztracený podzim". A nepochybně je to v domácím hudebním kontextu docela velká událost. Chystaná kolekce navíc vznikla bez domovských Etc... (s nimiž ale muzikant i nadále velmi aktivně vystupuje), v doprovodu Blue Shadows, kapely kolem producenta nahrávky Petra Ostrouchova, tedy muzikantů o generaci mladších. Je to poprvé po třiačtyřiceti letech, co Mišík na studiovce změnil doprovod. Na celkový dojem z hudebních změn si musíme počkat až do 20. září, kdy hotové dílo vyjde. Ledacos ale odhaluje první skladba, titulní "Jednou", k níž vznikl také videoklip. Obojí si svou premiéru odbylo v úterý 3. září večer na koncertě v pražském Jazz Docku.

Celkový sound písničky je méně rockový, než bývalo zvykem, více tíhne k jakési formě barového jazzu. Ta ale klidnému, postaršímu Mišíkovi vyloženě svědčí. "Jednou" je zhudebněným textem básníka Václava Hraběte (jeho text je i základem hitové "Variace na renesanční téma"), a jak poznamenává sám zpěvák, nejzábavnější na tom je v textu obsažená dvojznačnost: "Jde v písni o lásku, nebo o smrt? Senzační je, že si můžete vybrat. Já už se ale jako stárnoucí muž přikláním k druhé variantě," říká otevřeně.

Video z tvůrčí dílny mladé autorské dvojice Maji Hamplové a Matěje Chlupáčka zaznamenalo hudebníka v jeho domovském prostředí pražské Letné. Podle autorky scénáře to byla jasná volba: "Je to prostředí, kde Vláďa strávil celý život a kde se cítí dobře." Tvůrci vsadili na jednoduchý vizuální styl: černobílá kamera Vladimíra Smutného snímá hlavního protagonistu kráčejícího po ulicích, kterak sleduje život jdoucí kolem něj, popíjejícího pivo, vzpomínajícího. V obraze se čas od času objeví náznaky minulosti - slavný nápis "Nechte zpívat Mišíka", obal debutového alba, chlapec učící se hrát na kytaru i odraz siluety muže v uniformě, dost možná zpěvákova otce. Podstatná jsou slova textu písně a jejich příjemně nostalgická nálada. Nová kapela v Mišíkovi probouzí velkou pěveckou sílu. Jistě, zestárnul, ale ta energie, která z něj udělala jednu z nejvýraznějších osobností domácí hudební scény, je stále ještě jasně přítomná.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY