shop.musicserver.cz
Podpořte kampaň na podporu vydání souborného díla Mariána Vargy

Podpořte kampaň na podporu vydání souborného díla Mariána Vargy

Vydáno: 08.06.2019 19:51 v sekci Tiskové zprávy - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta
Společnost Mariána Vargy si letos zvolila cíl vydat první část souborného díla Mariána Vargy. Už přes rok na tomto projektu pracuje skupina nadšenců, kteří si uvědomují kulturní rozměr Vargovy pozůstalosti, ale i možné riziko jeho zapomenutí. Je proto obrovskou výhrou, že se Společnosti podařilo získat od zanikajícího vydavatelství Opus licenční smlouvu na vydání nejdůležitějších alb, na nichž se Marián Varga autorsky a interpretačně podílel. CD box v limitované edici pěti set kusů se má objevit na trhu v září tohoto roku, přesně padesát let od vydání kultovního alba "Zvoňte, zvonky". Už v tuto chvíli si mohou fanoušci CD box objednat v předprodeji na HitHitu, a podpořit tak jeho vydání.

Box bude obsahovat všechny zásadní desky Collegia musica, písňové projekty s Pavlem Hammelem a výjimečné sólové album "Stále tie dni". Všechny nahrávky projdou analogovým redesignem ve studiu Real Music House a budou doplněny o atraktivní bonusy, které nebyly nikdy oficiálně zveřejněné. Součástí boxu bude rozsáhlá publikace obsahující dobové komentáře, recenze, rozhovory, zajímavosti, faksimile rukopisných hudebních náčrtů, partitur, fotografií a plakátů, které provázeli jednotlivá alba v době jejich vydání, ale i reflexi tvorby Mariána Vargy a jeho spoluhráčů s odstupem času a v širších souvislostech, například v obsáhlé eseji Vladimíra Godára.

Velké pozornosti se dostalo i výtvarné stránce celého projektu, jejímž atributem je, podobně jako atributem hudby Mariána Vargy, nadčasovost. Hudební veřejnost tak získá silný artefakt jak obsahem, tak i formou. Kampaň se na portále Hit Hit rozjela v pondělí 20. května 2019 a během prvních tří dnů byla původně stanovená částka vybrána a překročena o třicet procent. Novou metou je tedy 200 %. V případě jejího dosažení rozdá společnost Mariána Vargy dvacet knih, průvodních publikací souborného vydání, do institucí, které zprostředkují odkaz Mariána Vargy dalším generacím. Kampaň potrvá do 18. června 2019.

700 minut hudby

"Kolekce alb s názvem "Marián Varga Collected Works I." bude výjimečná novým zvukovým designem zásadních proslavených nahrávek. Ke každému albu jsme přistupovali s velkou precizností a snahou dodat známým skladbám ‚oprášený‘ zvuk v duchu představy samotného Mariána. Považujeme za podstatné, že se hudební redesign tvoří z originálních analogových nahrávek. Věříme, že tuto unikátní kolekci ocení věrní fanoušci Vargovy hudby, ale i ti, kteří jeho dílo ještě tak důsledně neznají. Je to úžasná hudba a pro nás je velkou ctí podílet se na jejím zvukovém obnovení."

Robert Pospiš a Martin Sillay, nahrávací a postprodukční studio Real Music House

Kniha o každém albu

"Součástí CD boxu "Marián Varga Collected Works I." bude obsáhlý, více než dvousetstránkový booklet - textový a obrázkový průvodce každým ze šestnácti CD. Mozaika dobových recenzí, rozhovorů, reflexí či zasvěcených pohledů do zákulisí Mariánovy tvorby určitě zintenzivní zážitek z poslechu hudby samotné. K pestrosti této mozaiky přispěje i množství raritních fotografií a dobových dokumentů (notové záznamy, plakáty, nepoužité návrhy obalů desek apod.), ze kterých velká část dodnes nebyla nikde publikovaná. Tak jako Mariánova hudba s oblibou překračovala hranice žánrů a škatulek, ani tento booklet není úplně klasickým bookletem. Je totiž stejně tak poutavou knihou ke čtení, časosběrným dokumentem, obrázkovým albem, či zázračnou černou skříňkou, která na chvíli dokáže zpřítomnit okamžiky, kdy se na každou novou Mariánovu desku čekalo jako na malý svátek. Unikátní kniha ke čtení, prohlížení a vzpomínání…"

Peter Uličný, spisovatel, editor průvodní publikace

Bonusy - neslyšené, neviděné

"Velmi úzká, zainteresovaná skupina lidí, kteří se vždy zajímali o Mariánovu tvorbu, už jistě slyšela o červeném kufříku. Dlouhé roky ho opatroval Mariánův přítel a spoluhráč, kytarista Peter Peteraj. Šlo o kufřík vzácných nahrávek na magnetofonových kotoučích. Marián si totiž některé zkoušky a koncerty nahrával. Ne z narcismu. Jak vzpomíná jiný Mariánův kamarád, Peterajův jmenovec Kamil, Marián nahrávky donekonečna, až sebetrýznivě analyzoval. Důvod byl jasný: Protože bigbítové skladby nemají notovou fixaci a vyvíjejí se v procesu, Marián takto hledal jejich slabá místa a vylepšoval je. Díky tomu se nám zachovali raritní (musím však podotknout, že amatérské) nahrávky některých koncertů a dokonce nikdy nepublikovaných skladeb, které Collegium musicum hrávalo ve svých bouřlivých začátcích například v pražské Lucerně nebo v Radiopaláci v roce 1970. Magnetofonové pásy však kdysi byly vzácností, a mnohé z nich byly použity víckrát, takže občas proráží starší zvukové stopy, jiné nahrávky byly, bohužel, smazané Mariánovým příbuzným, který si víc cenil ‚zahraniční bigbíty‘. Někdy v devadesátých letech se červený kufřík dostal k bigbítovému nadšenci Petru Pišťankovi. Některé nahrávky se mu podařilo přenést na CD a ty jsou nyní v rukách profíků z Real Music House, kteří se snaží z nich vydolovat maximum. Věřím, že se jim to podaří co nejlépe, protože snad každého fanouška potěší nahrávka 'Baby Jagy' (Musorgskij, Obrázky z výstav), kterou Collegium přestalo hrát, když se shodou náhod ocitla i v repertoáru ELP, skladba 'Concentrated Sorrow', ve které poznáte jinou skladbu Collegia musica, skladbu Dušana Hájka, na název které se pokouší vzpomenout si sám autor a jiné rarity. Mé největší očekávání se však týkalo nahrávky na vinylu, asi z roku 1959. Na vizitce na černém kotouči je dětským písmem napsané Mistr Marián Varga. Kdysi mi Marián vyprávěl, že skladbu jako dítě nahrál pro otce k narozeninám. Nepochybuji, že byla skvostná jako mnohé další Mariánovy dětské skladby zaznamenané v rukopisech v notových sešitech, z nichž se mnohé staly hity a některé jejich zápisy budou součástí boxu jako faksimile. Bohužel ani velká snaha neodkryla tajemství navždy ukryté v černých drážkách. I tak zůstává mnoho důvodů k radosti ze znovuobjevených pokladů."

Jana Vargová

Proč "Collected Works"?

Protože Mariánova hudba je světová, ač se do světa nedostala, jelikož jsme žili za železnou oponou. Je mapou historie pro současné i budoucí generace. Jeho hudba byla nádechem svobody v temné době komunismu. A je to systematické zachycení tvorby jedné silné osobnosti naší hudební kultury. Mariánovi se podařilo zachytit vyjádření několika generací a jeho hudba přesáhla svou vlastní dobu.

"Narodil jsem se v roce 1969, kdy Prúdy nahrály 'Zvoňte, zvonky'. Vyrůstal jsem v době těchto desek, velmi brzy jsem je začal vnímat a poslouchat, silně mě ovlivnily. Marián tvořil hudbu, která mě vnitřně osvobozovala. Později jsem ho poznal i osobně a inspiroval jsem se názvem jeho desky pro svůj vlastní festival, odehráli jsme spolu vícero koncertů a vystoupení. Napsal skladby, které jsem premiéroval a často je hrávám, některé věnoval i mně osobně. Stal se mým přítelem. Má spolupráce na 'Collected Works I.' je vyjádřením mé vděčnosti za to, co přinesl svou hudbou a co vytvořil pro tisíce lidí."

Jozef Lupták, violoncellista, zakladatel a ředitel festivalu Konvergencie a předseda SMV


NÁZORY
  • Díky! (Radek, 10.06.2019 11:48) Reagovat

    Velké díky Vám v redakci, za info o tomto skvělém projektu, který bych, nebýt Vás, asi propásl. Hudbu pana Vargy miluju, jeho koncerty byly pro mě vždy svátkem, za kterými jsem jezdil i přes půl republiky. Kéž by obdobný box vznikl u nás na počest pana Hladíka.
    Bigbítu zdar!

  • !!! (ondra, 21.06.2019 22:20) Reagovat

    Už tento projekt podporovat nemusíte, lidi už se na něj složili a vybralo se na něj dokonce víc, než kolik bylo požadováno.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fermáta a Collegium Musicum vzdají poctu Fedoru Frešovi (02.01.2019 18:09)
- Zemřel slovenský klávesový mág Marián Varga (09.08.2017 23:00)
- OPUS znovu vydá legendární "Zelenou poštu" na vinylu (13.06.2017 12:24)
- Živé kvety vydávají "Bratislavu". Červenou a černou (23.09.2014 08:53)
- Rozhovory: Jana Kirschner - Moruše je symbolem nostalgie (06.03.2014 12:00)
- Nové desky pro 50.-51. týden (11.12.2011 07:00)
- Na okraj: Slovenská populární hudba slaví čtyřicet let (02.12.2008 05:00)
- Recenze: Návrat ke klasice (25.02.2007 14:00)
- Klávesový mág Marián Varga se vrací do Prahy (03.03.2003 16:28)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu