Lewis Capaldi ovládl česká rádia, Viktor Sheen v albech převálcoval favority Rammstein

29.05.2019 16:01 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

V české albové hitparádě se tento týden urodilo překvapení. Vítězství neurvali Rammstein, jak se očekávalo, ale rapper Viktor Sheen s deskou "Černobílej svět". Také rádiový žebříček hlásí nového šampiona, stal se jím skotský písničkář Lewis Capaldi s emotivní baladou "Someone You Loved".
Lewis Capaldi - Someone You Loved
© facebook interpreta
RÁDIA - Český éter v posledních týdnech konečně trochu ožívá. Alespoň tedy z pohledu vedoucí pozice žebříčku, ta se totiž každý týden mění. Alec Benjamin, Dermot Kennedy a Robin Schulz se z ní těšili v předešlých třech kolech, nyní se na vrchol prodral Lewis Capaldi se "Someone You Loved". Pokud vás zaujal emotivní hluboký hlas tohoto dvaadvacetiletého Skota, těšte se na něj na Colours Of Ostrava.

Robin Schulz si se "Speechless" pohoršil na stříbro. Minulý týden jeden ze čtenářů v komentáři pod článkem správně poznamenal, že tento německý DJ a producent se už brzy zastaví v České republice. Už 3. července bude hvězdou úvodního dne tanečního festivalu Beats For Love v Ostravě.

Z pětky na bronz se posunuli Imagine Dragons. Této kapele už jsme párkrát přisoudili označení "miláčci českého publika" - a pořád platí. Píseň "Bad Liar" má zajímavý osud, protože už v zimě se probojovala na první příčku rádiového žebříčku a několik týdnů se držela v Top 10. Pak ji na dva týdny opustila, ale v posledních kolech je opět na vzestupu.

Po osmnácti kolech v pořadí se do první desítky konečně prokousal Mikolas Josef. Skladba "Me Gusta" si dosavadní maximum vylepšuje sedmičkou. Historicky nejúspěšnější český zástupce v Eurovizi už mezitím u fanoušků boduje novinkou "Acapella". Do Top 10 se nově prosadila také dánská zpěvačka s "Blur", songem, ve kterém hostují Foster The People. Také třicetiletou seveřanku letos uslyšíme na Colours Of Ostrava.

Posledním novým jménem v elitní společnosti je Daddy Yankee s "Con Calma". Rapper se zvládl na desáté místo dostat po pouhých dvou týdnech v hitparádě.

Z novinky rovnou na šestadvacítku si to namířila Billie Eilish, sedmnáctiletá Američanka, jejíž jméno v posledních týdnech často padá v komentáři albové části žebříčků. Ač její písně nejsou prvoplánovými hity pro rádia, "Bad Guy" dostal od našich dramaturgů zelenou.

Osmatřicátí jsou The Chainsmokers s "Who Do You Love"a o pět pozic níže startují Taylor Swift a Brendon Urie. Roztančená "Me!" už byla v USA druhá, v Británii třetí, promo pro chystané album si tedy zpěvačka buduje tradičně silné.

O nejúspěšnější domácí novinku se zasloužili rockoví The Atavists, kteří za sebou mají úspěšné týdny. V březnu si odnesli dva Anděly, včetně toho za Objev roku, a před pár dny předskakovali na letišti v Letňanech Muse. Song "Wrong" je šedesátý devátý nejhranější.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Lewis Capaldi - Someone You Loved
  2. Robin Schulz - Speechless
  3. Imagine Dragons - Bad Liar
  4. Ava Max - Sweet But Psycho
  5. Alle Farben & Ilira - Fading
  6. Dermot Kennedy - Power Over Me
  7. Mikolas Josef - Me Gusta
  8. feat, Foster The People - Blur
  9. Slza - Paravany
  10. Daddy Yankee feat. Snow - Con Calma


    Viktor Sheen - Černobílej svět
    © facebook interpreta
    ALBA - O tom, že hip hop jede, se v české albové hitparádě přesvědčujeme týden co týden. Málokdo by si však tipl, že Viktor Sheen s albem "Černobílej svět" předčí i očekávanou novinku německých Rammstein. Ale stalo se tak. Rapper, jemuž na desce hostují například Yzomandias, Nik Tendo nebo Hasan, si na jedničku polepšil z minulé jednadvacítky. Lze předpokládat, že největší podíl na jeho triumfu má fenomén streamování.

    Nahrávka "Rammstein" startuje na dvojce, k prvenství skupině nepomohlo ani desetileté napínání svých posluchačů. V polovině července zazní také písně z nového alba na dvou obřích koncertech v pražské Eden aréně.

    V první pětici se našlo místo ještě pro jeden čerstvý titul. Pětku si přisvojil zástupce amerického rapu Tyler The Creator s řadovkou "Igor", symbolicky pátou v jeho diskografii. Ze starších titulů se před ním udrželi Billie Eilish, bronzová s "When We All Fall Asleep, Where Do We Go?", a bramborový Hasan zásluhou stejnojmenného alba.

    Třetí a poslední novinka v první desítce potěší rockové příznivce. Arakain přišel s už devatenáctou deskou "Jekyll & Hyde", která odstartovala na osmičce.

    Osmnáctá pozice nabízí spojení tří umělců. Naďa Válová nazpívala, Michal Horáček napsal texty a Bára Basiková produkovala. Řeč je o nahrávce "Černá". Sedmadvacátý se umístil Dan Šustr, zpěvák Tiché dohody, který vydal sólovku "Old Shooterhand". Vtělil se na ní do fiktivní postavy, "zastydlého hipíka Old Shooterhanda, chlápka, který přicestoval z časů minulých, kdy se rocková hudba teprve rodila".

    Na čtyřicátý čtvrtý post dosáhla výběrovka Karla Zicha "Není všechno hitparáda", sestavená k příležitosti jeho nedožitých sedmdesátin. Lewis Capaldi, aktuální lídr rádií, se s "Divinely Uninspired To A Hellish Extent" podíval na padesátý osmý řádek.

    Top 10 - alba:
    1. Viktor Sheen - Černobílej svět
    2. N Rammstein - Rammstein
    3. Billie Eilish - When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
    4. Hasan - Hasan
    5. N Tyler The Creator - Igor
    6. ▼ Milion+ - Krtek Money Life
    7. Imagine Dragons - Origins
    8. N Arakain - Jekyll & Hyde
    9. Ed Sheeran - Divide
    10. Queen - Bohemian Rhapsody O.S.T.

    Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 21. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY