Hauschka na "A Different Forest" nutí zamyslet se nad současným stavem přírody

16.05.2019 11:03 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

"A Different Forest" je návratem ke kořenům, kdy se Hauschka věnoval primárně hře na klavír, a to v té nejklasičtější podobě, bez experimentálních příměsí. Právě tehdy si definoval svůj vlastní styl hry. Na albu se zamýšlí nad současnou podobou lesů. Živě se představí v Divadle Archa v pátek 17. května.
8/10

Hauschka - A Different Forest

Skladby: Hike, Dew And Spiderwebs, Talking To My Father, Urban Forest, Hands In The Anthill, Curious, Ghosts, Bark And Moss, Skating Through The Woods, Daybreak Over Covent Garden, Everyone Sleeps, Woodworkers, Another Hike
Vydáno: 8.2.2019
Celkový čas: 43:57
Vydavatel: Sony Music

Volker Bertelmann se tedy na "A Different Forest" ve spirále navrací k odkazům na tvorbu klasiků jako Chopin nebo Bach, naopak v uhrančivé "Ghosts" lehce připomene minimalismus Philipa Glasse. Hauschka od prvopočátku vytvářel svůj klavírní rukopis. Postupně inklinoval k experimentálnějším rovinám a spojování různých žánrů, klavír byl pro něj však vždy nejdůležitější instrument a zdroj zvukových variací. Desky "Salon des Amateurs" nebo "Ferndorf" se tak staly nezapomenutelnými. "A Different Forest" jde oproti nim na dřeň, k Volkerovým tvůrčím kořenům. Rozkrývá úvahy nad toulkami přírodou, její současnou (devastovanou) podobou a jakousi neřízenou urbanizací. Zvolené téma vytváří s pomocí klavírních linií originální koncept.

Hauschka je mistr decentních emocí, nemalý prostor ale ponechává i posluchačově představivosti. Pro pisatele této recenze se tak "A Different Forest" kupříkladu stala imaginárním soundtrackem (s nimi má ostatně Volker velmi bohaté zkušenosti) ke knize "Osm hor" Paola Cognettiho. Její hlavní aktér prožije nemalou část svého života v horách, kde se pravidelně vydává na poznávací túry ("Hike", "Skating Through The Woods", "Another Hike"), potká zde i svého životního přítele a probírá svůj komplikovaný vztah s otcem, ke kterému se vrací ve svých vzpomínkách a rozmlouvá s ním (o tom přímo vypovídá dojemná "Talking To My Father"). Komorní kompozice na "A DIfferent Forest", v podobném duchu jako zmíněná kniha, přibližují přírodní krásy a vedou k zamyšlení se nad vším okolo nás.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY