Gabriel And The Apocalypse se na "Alpha Bionic" posouvají vpřed. Byť pouze o krůček

14.05.2019 18:15 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Americká partička Gabriel And The Apocalypse se po světě toulá více než deset let. Přesto svůj mix industrialu, rocku a metalu ne a ne protlačit do širšího povědomí. Snad i proto se na páté desce "Alpha Bionic" rozhodla změnit styl a zaujmout mainstremovějším zvukem.
5/10

Gabriel And The Apocalypse - Alpha Bionic

Skladby: Systematic Chaos, Sonic Bionic, Electro-Mechanical, Cellophane Nation, pointTHREE, Counting Scars, Bleed Me An Ocean, Beds Are Burning, Transcend, Disgraceful Bliss
Vydáno: 12.4.2019
Celkový čas: 37:11
Vydavatel: Pavement Entertainment
Kapela Gabriel And The Apocalypse pochází z americké Minnesoty, kde v roce 2005 v téměř domácích podmínkách vydala eponymní debut. Velkou díru do světa s ním neudělala a nejinak tomu bylo i s následujícími dvěma počiny. Čtvrtou deskou pod hlavičkou významnějšího vydavatelství Pavement Entertainment už tihle Američané dokázali rozvířit vody alespoň v rodných státech. S novinkou "Alpha Bionic" si ovšem kladou ještě vyšší cíle.

Skupinu vede zpěvačka Linda Gabriel, která je jejím asi nejvýraznějším poznávacím znamením. Ostatně právě její silný rockový hlas táhne formaci z vod průměru. Bohužel instrumentální dovednosti zbytku osazenstva nejsou zrovna výjimečné, což způsobuje určitou plochost skladeb. Mnohé alespoň dohání syntetické industriální aranže à la Marilyn Manson.

Oproti předchozím deskám ale kapela vsadila na modernější zvuk. A ten jí sluší. Ostatně hned úvodní singl "Systematic Chaos" je skutečně výbušným hitem a dost možná nejsilnější skladbou, kterou Gabriel And The Apocalypse v repertoáru mají. Škoda jen, že v mnohým momentech se i přes autorskou snahu nápadně podobají slavnějším In This Moment, kteří nepochybně sloužili jako předobraz jejich nového zvuku.

Na novince najdeme mnohem klidnější písně, než na které byli fanoušci zvyklí. V případě GATA to ovšem není na škodu. Na předchozích nahrávkách se prezentovali jako syrová hardrocková až metalová parta s industriálním podložím, ale výsledkem byla velmi slabá kopie výše zmíněné Mansonovy bandy. Současný zvuk, bližší aktuální americké produkci, je slušivější, a nabídne tak dobré písně jako "Sonic Bionic" s výraznými údernými refrény.

Přes určitý posun se Gabriel And The Apocalypse nedokázali vymanit ze skladatelské nevýraznosti a instrumentální plochost jejich snažení také příliš neprospívá. Snad jen díky dvěma třem písním a díky vokálu Gabriel stojí album "Alpha Bionic" za povšimnutí. Třeba to příště už vyjde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY