Aviciiho posmrtné album vyjde v červnu. K mání je již pilotní singl "SOS"

15.04.2019 13:32 - Jaromír Koc | foto: facebook interpreta

V sobotu 20. dubna uběhne rok, co Avicii v Ománu předčasně ukončil svůj život. Po domluvě s rodinou Tima Berglinga, jak se tento švédský producent a DJ jmenoval, se vydavatelství Universal rozhodlo vydat jeho posmrtné album. Nahrávka bude zároveň poctou tvorbě tohoto nadaného umělce, jenž z tohoto světa odešel v pouhých osmadvaceti letech.

Šestnáctiskladbová kolekce dostala prostý název "TIM" a vyjde 6. června. Tracky, které na ní vyjdou, měl Avicii z devadesáti procent rozpracované, dokončit je však již nestihl. Berglingova rodina v oficiálním stanovisku uvedla, že si nepřeje, aby nedodělané songy zůstaly zamčené kdesi v šuplíku, a naopak by byla ráda, aby se dostaly k uším jeho fanoušků. Zástupci labelu tak svolali všechny, kteří na vzniku jednotlivých písní se švédským hudebníkem spolupracovali, a požádali je, aby je dokončili tak, jak by to dle nich učinil sám Avicii.

A že nepůjde o sbírku nějakých béčkových songů, potvrzuje i pilotní singl "SOS". O vokální party se postaral Aloe Blacc, s kterým Avicii natočil i svůj největší hit "Wake Me Up", finální produkci mělo na starosti duo Kristoffer Fogelmark a Albin Nedler, kteří v minulosti s Timem vytvořili úspěšný song "Pure Grinding". Prostřednictvím programu Fruity Loops byli Albin s Kristofferem schopni najít a zachovat Timovy přesné úhozy kláves. "Měl úplně jiný styl hraní. Jeho prsty se občas dotkly neobvyklého tónu, což jeho skladbám dodávalo unikátní zvuk. Timovy otisky se doslova nacházejí napříč celým 'SOS'," vysvětluje Nedler.

Níže vložené video k písni "SOS" obsahuje příspěvky vybraných fanoušků, které byly převzaty z Aviciiho oficiálního webu, který se po jeho smrti stal jakousi kondolenční platformou. Pod něj přikládáme i krátký dokument o vzniku a dokončení skladby.

Pokud by někdo vydání alba "TIM" vnímal jako způsob, jak ze smrti hudebníka vytřískat, co se jen dá, opak je pravdou. Zisky z prodeje desky poputují na konto nadace "Tim Bergling Foundation", kterou založila Berglingova rodina s cílem zvýšit povědomí o mentálním zdraví a prevenci sebevražd.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY