Žhavá jízda kabrioletem

24.02.2003 00:01 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Ry Cooder se asi nejvíce proslavil prací na projektu Buena Social Club, Manuel Galbán je uznávaný kubánský kytarista. Oba spojili síly při natáčení desky "Mambo Sinuendo", na které nechali promluvit mnoho hudebních žánrů a přichystali tak pestrou směsku nejenom k poslechu, více v naší dnešní recenzi.
9/10

Ry Cooder & Manuel Galbán - Mambo Sinuendo

Skladby: Dru Me Negrita, Monte A Dentro, Los Twangueros, Patricia, Caballo Viejo, Mambo Sinuendo, Bodas De Oro, Échale Salsita, La Luna En Tu Mirada, Secret Love, Bolero Sonámbulo, María La O
Celkový čas: 50:25
Když se sejdou dva nadmíru obdaření pánové, kteří mají již své zkušenosti, bezbřehou fantazii a um na chytré kompozice, nemůže vzniknout něco špatného. Ry Cooder se v hudebním světě pohybuje od počátku sedmdesátých let, nejvíce se však zviditelnil v roce 1997, kdy slavil úspěch počin Buena Vista Social Club. Tento kytarista a producent dokonale vnímá prvky world music a neváhal se vrhnout na další zajímavý projekt. O spolupráci požádal kubánského kytaristu a klavíristu Manuela Galbána. Ten se v mládí vrhl na americký pop-jazz a futuristické kompozice a od raných padesátých let tvoří věci nevídané a neslýchané. Byl také členem doo-wopového čtyřlístku Los Zafiros a spolupracoval například s Duane Eddy na kompozici "Theme From Peter Gun", kterou v osmdesátých letech do tanečních rytmů vhodili umělci ruchů a tanečních beatů Art Of Noise.

Duo Cooder a Galbán si do studia ještě pozvalo Jima Keltnera, Orlanda "Cachaíto" Lópeze, Joachima Coodera a Angá Díaz a začali kouzlit pestré kousky. Hudební kostrou jsou prvky kubánské hudební kultury, směs americké pop kultury a náznak moderních technologií, které znějí jen lehce na pozadí, aby vše zůstalo pěkně surové a decentně pálivé, jako kubánský rum. Pak už stačí osedlat nějakou rychlou káru, třeba kabriolet, jehož výsek je i na obalu desky "Mambo Sinuendo", sbalit nějaké polonahé děvy, nachystat zásobu onoho rumu a vyrazit na pláž. Tam z mobilního přehrávače pustit na plné pecky hudbu a vrtět boky do ránka bílého. "Mambo Sinuendo" je maximální pohoda, která je přímo svůdná k různým hrátkám, které by se bez problémů umístily v programu pro dospělé po desáté večerní.

Od rozjezdu jménem "Dru Me Negrita" šlapou houpavé rytmy, perkuse a povedené kytarové vychytávky obou pánů. Dechová sekce nechybí a sem tam nějaký ten vokálek taky naleznete, například v "Monte A Dentro" nebo v titulní "Mambo Sinuendo". Cooder i Galbán jsou zručnými hráči na strunné nástroje mnoha katalogových a na zakázku vyrobených "drnkadel", nehrající si na nějaké metalové nářezy. Jen lehce vybrnkávají melodie a nejsou nijak ďábelští a lstiví, že by na vás vrhli jen rychlé skladby a nenechali vás ani chvilenku odpočinout. V "La Luna En Tu Mirada" se necháte ukolébat ve svitu Luny. Díky "Secret Love" zapomenete na splašené spřežení ubíhajícího času. V této kompozici dominují akustické kytary a několik málo podkreslujících melodií kláves a sladce romantická podmanivost vám nezabrání vyslat k jedné z dam zamilovaný kukuč a nechat v příboji vln přivolat láskyplné vrkání, které možná přeruší z blízké palmy kokos padající k zemi. Oba pánové si hrají s každou minimální časovou částečkou nahrávky, jednotlivá melodická preludia znějí vesele a hravost je přímo nezkrotná, jako milostná vášeň.

"Mambo Sinuendo" je o emocích, z každého elementu na vás dýchne rozmanitá nálada, která se vmísí do rozličných kudrlinek hudebních nápadů, které Ry Cooder a Manuel Galbán vtěsnali do tohoto delikátního a neohratelného kousku. K omámení emocí nebudete ani potřebovat ten zmíněný kubánský rum. Sluncem protkané a energií nabité kompozice linoucí se z reproduktorů důkladně učarují a nepustí ze svých chapadel, která jsou pevná a mocná, jako vláda onoho fousatého dědečka, který nechce a nechce opustit otěže moci. Fúze několika stylů, ať už to je mambo, rozkošná cha-cha, náznaky swingu, pop-jazz a zručné ručičky hlavních aktérů, dělají z této nahrávky klenot ospalých a posmutnělých zimních dnů, které bez problémů porazí vaše ponuré nálady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY