vrcholy německé historie, deska vyjde v půli května - musicserver.cz">

Rammstein v klipu "Deutschland" velebí vrcholy německé historie, deska vyjde v půli května

28.03.2019 20:19 - Jiří V. Matýsek | foto: Universal Music

O tom, že Rammstein chystají nové album, následovníka deset let staré nabrávky "Liebe ist für alle da", se mluví už docela dlouho. To ale bylo tak jediné, co se vědělo. Datum vydání, počet skladeb, posuny (či neposuny) v tvorbě kapely - nad tím vším visely otazníky.

Spekulace směřovaly k dubnu letošního roku. Před pár dny se na Spotify u vybraných skladeb německé formace objevilo kraťoučké video, které ukazovalo ženu z doby temného středověku (asi), která držela hlavu frontmana skupiny Tilla Lindemanna. Ve spodní části bylo římskými číslicemi vysázeno datum 29. 3. 2019. Podstatné ovšem je, že ve čtvrtek odpoledne se na sociálních sítích objevil odkaz s prostým titulkem "Rammstein - Deutchsland". Vedl na YouTube, kde se kolem šesté hodiny středoevropského času uskutečnila premiéra stejnojmenného klipu.

Ten německé uskupení pojalo - ve svém velmi typickém duchu - jako epický minifilm, který diváky provádí slavnými obdobími německé historie - vidíme temný středověk, nadvládu katolické církve, výmarskou republiku, zednáře, nacismus, teroristy z RAF i aktuální bouře proti migrační krizi. Video sugeruje, že celou dobu vládne Německu tajemná žena (černá Madonna či snad matka Germania, jak navrhují některé interpretace), které slouží šestice vyvolených mužů, kteří společně procházejí dějinami. A abychom nezapomněli, dojde i na trochu science fiction, temných operací a další věci. Na jeden, byť velkolepý, klip je toho dost, výpověď, kterou Němci přinášejí, je však velmi komplexní, dost možná nejvíce v celé jejich kariéře. Navíc se snímek hemží odkazy na starší videa kapely, totéž je slyšet i v hudbě. Rammstein přitlačili na elektroniku, znějí o něco vzdušněji, odlehčeněji, rozpoznatelnost ale zůstává.

Podle rozličných internetových zdrojů vyjde album 17. května.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY