Pekař se loučil se svobodou, Voxel se představil s novou kapelou

22.03.2019 18:24 - Hana Bukáčková | foto: Maya Vesela

V rámci jarního turné s podtitulem "Svoboda Tour" se spojili dva osobití písničkáři Pekař a Voxel, aby se se svými kapelami předvedli pražskému publiku a zatočili se svobodou. Pekař s tou vztahovou (bude se v létě ženit) a Voxel s interpretační (premiérově se odprezentoval s kapelou).

Live: Pekař & Voxel

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 18. března 2019

Pekař & Voxel, Lucerna Music Bar, Praha, 18.03.2019
© Hana Bukáčková
Oba interprety spojuje to, že začínali jako písničkáři, kteří k sobě postupně přibrali kapelu (a oba ji víceméně pojmenovali po sobě). Oba se skrývají za pseudonymy a jejich doménou je hra na kytaru. K nabytí slávy Pekařovi pomohli Rybičky 48 a Voxelovi parťák Pokáč, který stál původně za všemi texty. Obzvláště sympatické je, že oba vyšli ze stínů svých chráněnců a osamostatnili se. I když Voxel začínal dříve, Pekař ho svým potenciálem co do počtu hitů přerostl. A co dalšího budou mít za chvíli společného, je manželství. Voxel žije spokojeně se ženou a dvěma syny, Pekař ho v půlce srpna bude následovat, jak sám naznačil jednak v názvu turné, jednak během koncertu, kdy oznámil termín svatby.

Pekař & Voxel, Lucerna Music Bar, Praha, 18.03.2019
© Facebook interpreta
Úvod večera patřil rodákovi z Kopřivnice - Václavu Lebedovi alias Voxelovi. Ten tentokrát vyměnil looper krabičku za kapelu z masa a kostí. Sám zůstal jen vládcem své kytary, mandolíny a občas kopáku. Další nástroje si rozebrali Peter Juhás (kytara, ukulele), Dominik Kopečný (bicí) a Cágo (baskytara). Zhruba po pěti letech sólo hraní se tak Voxel rozhodl k této razantní změně. Ku prospěchu věci. Snad ho to konečně odrazí do vod, ve kterých by měl plavat.

>Voxel se díky kapele více uvolnil a odlehčil. Veškerá pozornost není věnována jen jemu, což mu dává určitou volnost. Není odkázán sám na sebe, může se spolehnout i na okolí a o to víc si vše užít. Svým pojetím mi to nedalo nepřipomenout si začátky kapely Jelen. Živelní, plní energie, jistý návrat ke kořenům a tradici.

Pekař & Voxel, Lucerna Music Bar, Praha, 18.03.2019
© Hana Bukáčková
Na to, že měli za sebou jen pár zkoušek a že se jednalo o jejich čtvrtý koncert, působili dost sehraně. Hrály se jak starší kousky včetně hitů "V naší ulici", "Trip" či "Zejtra je taky den", při které zahostoval Pokáč, ale i spousta nových věcí, které mají nádech lidovek a folklóru a které by se měly objevit na plánované desce. S celou kapelou odehráli i pár skladeb mezi diváky, což ještě více pomohlo již tak otevřené a přátelské náladě večera.

Pekař & Voxel, Lucerna Music Bar, Praha, 18.03.2019
© Hana Bukáčková
Pekař je zárukou dobře provedených koncertů a nejinak tomu bylo i v Lucerna Music Baru. Má dostatečné sebevědomí, množství hitů, které poznáte hned po prvních taktech, a neposedné nohy. Je tomu už půlrok, co vydal svou druhou studiovku "Výpověď", s kterou dobře navázal na fungující debut. Stejně jako u podzimního křtu ho při duetu "Co když?" doprovodila extravagantní rapperka Sharlota, jinak vše jelo ve víceméně zajetých kolejích.

Spojení obou interpretů s jejich kapelami se vyplatilo, fungovalo a oba muzikanti si byli navzájem rovnocennými partnery. Škoda jen, že nenacvičili i nějakou společnou píseň, která by jejich spojení dokonala.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY