Cestu Jiřího Schelingera od popu k rocku mapuje reedice dalších dvou jeho alb

13.03.2019 09:31 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Před třemi lety vydal Supraphon v reedici dvě kultovní alba Jiřího Schelingera "Hrrr na ně / Nám se líbí". U příležitosti nedožitých 68. narozenin populárního zpěváka na ně label nyní navazuje dalším 2CD, které tentokrát obsahuje desky "Báječní muži" a "Nemám hlas jako zvon". Návrat do období mezi lety 1973-1975 nabízí obě Schelingerovy umělecké tváře - tu hardrockovou i popovou. Dopomáhá k tomu i deset bonusových písní.

Jiří Schelinger - Báječní muži/Nemám hlas jako zvon
© facebook interpreta
"Těsně předtím, než Jirka přišel do kapely, jsem měl se svým bubble-gumem velký úspěch. Šlágr stíhal šlágr. Právě v té době jsem začal poslouchat britský hardrockový kapely Deep Purple a Black Sabbath... Byl jsem z nich úplně hotovej a rozhodl jsem se, že musím postavit skupinu, která bude hrát stejně dobře a hlavně tvrdě jako Párplové a Sabati. Problém spočíval v tom, že Viki Sodoma, který u mě zpíval, byl sice v podstatě bigbíťák, hvězda Matadors, ale pro hardrockovou muziku se nehodil," vzpomíná František Ringo Čech ve své knize z roku 1994 "Jiří Schelinger: Život a...".

Proto je u mikrofonu tří písní desky "Báječní muži" právě Viktor Sodoma. Součástí nové reedice je i obsáhlý booklet s dobovými i novými ohlasy a fotografiemi Otto Dlaboly. Album lze zakoupit i v digitálních formátech zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY