Earth jsou v singlu "Cats on the Briar" drtivě něžní

11.03.2019 09:17 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Na nové album, Earth, inovátorů temně pomalého, většinově instrumentálního rocku stojícího na hraně doom metalu, se čekalo dlouhých pět let. Tolik času totiž uplynulo od působivého, příznačně nazvaného opusu "Primitive and Deadly". Jeho nástupce se bude jmenovat "Full Upon Her Burning Lips" a vyjde 24. května. Kapela, ve které se téměř vše točí kolem Dylana Carlsona, nyní představila první singl.

Je jím skladba "Cats on the Briar". Překvapení se nekoná, ale proč by vlastně mělo. Earth už jsou ve své druhé fázi okamžitě rozpoznatelní. Na valivý rytmus se vrší Carlsonova kytara, v níž zaznívají ohlasy hudebních podkladů k filmovým westernům, vlivy country, folku a trochu i jazzu. V případě této skladby je to hlavně to první. Vše je ale obaleno do metalové hutnosti. Oproti předchozí výhružné desce působí uvolněná skladba o něco vzdušněji, či snad optimističtěji. Pořád je to drtivý válec, jen posluchače válcuje tak nějak něžněji.

Vůdčí osobnost kapely se poslední březnový den zastaví v Praze. Ve Futurum Music Baru se uskuteční jeho sólový koncert. Dylan Carlson měl v Praze vystoupit už na podzim, vystoupení ale bylo ze zdravotních důvodů zrušeno. Mistr temných kytarových tónů naživo představí své aktuální sólové album "Conquistador", a kdo ví, třeba zazní i něco z tvorby jeho domovské kapely.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY