David Allred na "The Transition" sází na transformace příběhů

27.02.2019 13:35 - Dan Hájek | foto: Erased Tapes

"The Transition" představuje Davida Allreda coby folkového písničkáře, který čerpá z odkazu Great American Songbook. Ve svých skladbách vypráví příběhy v netradičních aranžích nejen pro vokální party. "The Transition" je poklidně hloubavé album. David je představí v pražském Paláci Akropolis 28. února.
7/10

David Allred - The Transition

Skladby: Scoop Troop, For Catherine E. Coulson, Randy And Susan, The Transition, Impending Imperative Change, The Garden, The Mirror Of Time, For The Penguins, For Only All, Poet Tree
Vydáno: 2.11.2018
Celkový čas: 39:34
Vydavatel: Erased Tapes Records

Pro londýnskou značku Erased Tapes Records jej objevil Peter Broderick, společně pak před dvěma lety natočili desku "Find The Ways". V té době již David Allred pracoval i na své řadovce "The Transition", na které spojuje své instrumentační schopnosti (proplouvající folkem a prvky country nebo world music) s návaznostmi na Great American Songbook. Jeho příběhy čerpají z prožitých zkušeností, jsou to ovšem zkušenosti netradiční. Během natáčení se totiž zcela uzavřel před okolním světem, ve výsledku tak na "The Transition" nedolehlo nic z vlivů dnešní uspěchané současnosti. Samotný Peter hostuje v až chamberpopové singlovce "The Mirror Of Time".

Allred využívá i vokálních harmonií, ty se tak stávají dalším hudebním nástrojem. Instrumentálka "For Catherine E. Coulson" je variací s dechovou sekcí na téma ze seriálu "Twin Peaks" a "For The Penguins" je one man alternace k hudebnímu tělesu Penguin Cafe (potažmo The Penguin Cafe Orchestra). Na "The Transition" znějí v primární škále akustické instrumenty, elektronika je zde velmi střídmá. Od úvodního oratoria "Scoop Troop" až po "Randy And Susan", čistokrevnou lovestory, která by se mohla přihodit každému. "The Transition" je ale primárně o změnách, které okolo sebe v průběhu let vypozorujete. A závěrečná "Poet Tree" je doslova hvězdokupou emocí. David Allred na své novince klade důraz na detail a křehké melodie (mnohdy mu vystačí vlastní hlas a klavír/kytara), její poklidné tempo pak nechává dostatek prostoru pro smyslnou meditaci.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY