Zemřel Mark Hollis, zakládající člen legendárních Talk Talk

26.02.2019 09:38 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

V večerních hodinách pondělí 25. února se začala šířit informace o úmrtí Marka Hollise. Doposud nebylo vydáno žádné oficiální vyjádření, ale informace z blízkého okruhu rodiny a spřízněných hudebníků přebírají média po celém světě. Svou poctu už zveřejnil i Paul Webb, spoluzakládající člen skupiny Talk Talk, jejíž byl Mark nedílnou součástí.

Mark Hollis, Lee Harris a Paul Webb byli nedílnou součástí Talk Talk od založení formace v roce 1981. Debut "The Party's Over" vyšel o rok později a vnořoval se do synthpopových vod, avšak s každým následným albem měnili svůj styl a hledali nové zvukové možnosti. Nejúspěšnější nahrávky (co se týče singlů a rotací v rádiích) přišly v následných letech s deskami "It's My Life" (1984) a "The Colour Of Spring" (1986), na kterých výrazněji opustili popové vody.

"Spirit Of Eden" (1988) přinesla rozsáhlé, komplexně pojaté kompozice, doplněné o smyčcové sekce. Posledním střípkem v jejich diskografii se stala majestátní psychedelie "Laughing Stock" (1991), na níž po svém definovali roviny post rocku a důkladné experimentování s hudebními plochami. Mark Hollis ještě v roce 1998 vydal bezejmenné sólové album, na němž pokračoval v minimalističtějším duchu, následně prohlásil, že odchází do hudebního důchodu.

Talk Talk se svým zvukovým průkopnictvím a studiovou prací stali inspirací pro hudebníky mnoha mladších generací, často z nich citovali třeba Sigur Rós, kteří zmiňované "Laughing Stock" pravidelně pouštěli na svých koncertech. Jejich skladby se dočkaly mnoha přepracování a některé nahrávky jsou dnes velmi obtížně sehnatelné. Zůstane však zachován neopakovatelný tvůrčí odkaz a nezaměnitelný hlas Marka Hollise. Jan P. Muchow na svém facebookovém profilu napsal a shrnul vše podstatné: "Nikdo mě svojí hudbou neoslovil a neovlivnil víc než Mark Hollis, díky za vše."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY