shop.musicserver.cz
Co poslouchá musicserver speciál - Tomáš Tenkrát

Co poslouchá musicserver speciál - Tomáš Tenkrát

Vydáno: 11.10.2008 05:00 v sekci Publicistika - Tomáš Tenkrát | foto: u2roma.com

Deset desek, jejichž poslech za sebou by nejspíš znamenal kolaps sluchového ústrojí. Žádné držení jednoho žánru se nekonalo. Koktejl alb, jejichž obsah ve mně zanechal největší stopu, sice vyvolá mnoho chutí, ale přesto doufám, že se mi tady nikdo nepozvrací.

Seriál Co poslouchá musicserver si dal na čas oddech, to ale neznamená, že byste přišli o pravidelné články s oblíbenými deskami našich redaktorů. Ti se rozhodli zapátrat v paměti, probrat sbírky a sepsat vždy svých deset nejoblíbenějších nahrávek. Nemusí se jednat o to nejlepší, co v životě slyšeli, jde hlavně o alba, která je v průběhu života nejvíce zasáhla a ovlivnila. Jaké tóny souzní s jeho duší, odkrývá Tomáš Tenkrát.

Sestavit top ten alb, co vás nejvíce ovlivnila, je mnohem těžší věc, než jsem čekal. Jsem si jistý, že kdybych to sestavoval za měsíc, vzpomněl bych si na něco zapomenutého a na jinou desku v tomto výběru by nevyšlo místo. Rozhodně to není to nejlepší, co jsem kdy slyšel, spíš to nejsrdcovější.


Vypsaná fiXa - Brutální všechno
10. Vypsaná fiXa - Brutální všechno (2001)

S fiXou jsme zažili její začátky a pamatuju si, jak nás okamžitě dostala svojí špinavostí, ale zároveň melodičností. Skvěle spojovala písničkové prvky s totální hrubostí a to nás naživo bavilo. Když jsme ji viděli předskakovat The Offspring, měli jsme jasno. Koncerty v Abatonu, v Paláci Akropolis, na festivalech, ale i v jiných prostorách, který už si ani pořádně nevybavuju, byly výborný hlavně z hlediska kontinuity publika s kapelou. Hodně se pařilo, fiXa ještě neuměla moc hrát, ale bylo to jedno. Když hrála blízko, vyrazili jsme. Je to spíš moje vzpomínka na první hodně tvrdý kocoviny. Ale tu energii při "Jamesovi" nebo "Lunaparku" v upoceným kotli nezapomenu.


Kings Of Leon - Aha Shake Heartbreak
9. Kings Of Leon - Aha Shake Heartbreak (2004)

Už debut "Youth And Young Manhood" jsem točil nonstop dokola, ale "Aha Shake Heartbreak" ještě přitlačilo. Nečekal jsem, že se tihle šílení bratři z náboženské rodiny budou mít kam vyvíjet. Evidentně to šlo a jde dodnes. Kdyby mi někdo v roce 2004 řekl, že budou headlinovat Glastonbury 2008, shovívavě bych ho poplácal a poslal na autobus. Jižanský rock, správně vyšinutý zpěv Calleba Followila, silné melodie a ta nejuvolněnější atmosféra si mě získaly na první dobrou. Navíc je tu "The Bucket", jeden z nejlepších poprockových hitů na světě. Nejvíc sexy je na tom ale ta zdánlivá jednoduchost, s kterou Kings Of Leon jako by dávali najevo, že to mají všechno na háku.


Buty - Ppoommaalluu
8. Buty - Ppoommaalluu (1994)

Jednoduchý důvod proč. Tahle kazeta nám hrála několik let v autě, když jsme s přáteli jezdili v zimě do hor a v létě za vodou. Nevím, jaktože se tam tak dlouho vydržela točit, ale zaryla se nám všem hodně hluboko. Buty ale byli i kapelou, kterou jsem jeden čas dost poslouchal. Miloval jsem jejich humor, pestrost alb i vynikající muzikantské výkony. Na každém albu bylo od popové rádiovky po blues zastoupeno snad všechno. S "Ppoommaalluu", především díky filmu "Jízda", prorazili naplno. Naleznete na něm hned několik písní, které pro ně jsou zásadní vlastně dodnes.


Herbie Hancock - Possibilities
7. Herbie Hancock - Possibilities (2005)

Samotné album nepřináší mnoho nového. Jen se geniální jazzový pianista pokusil spojit s popovou špičkou a vytvořit netradiční album. Mě ale dostala do kolen spíš příprava celé desky. To jak složitě vznikala. Jak Hancock všechny pobízel, ať dají volný průchod svým myšlenkám a on sám to nakonec nasměroval do nejlepší možné roviny. Neuvěřitelná profesionalita, kdy se pracovalo po celém světě a Herbie Hancock ochotně za svými hosty létal. Vše je solidně zachyceno na stejnojmenném DVD. Do puntíku vyleštěné písně, kterým vévodí překrásná "Hush, Hush, Hush" s Annie Lennox za mikrofonem, si získaly mou pozornost na dlouhou dobu. Spíš mě ale k bezmeznému obdivu tohoto pána donutila jeho neuvěřitelná pokora a pracovitost. I když je legendou žánru a velmi bohatým mužem, působí pořád jako usměvavý a milý strejda od vedle. Respekt.


Killing Joke - Killing Joke
6. Killing Joke - Killing Joke (2003)

Killing Joke v roce 2003 vstali z popela a nahráli jednu se svých nejsilnějších desek. Riffy ostré jako břitvy, Jaz Coleman povětšinou freneticky ječí jako smyslu zbavený, ale přesto je to nápadité a emočně nabité. Takový "Asteroid" je vynikající věc, kterou opravdu nezastaví ani rozjetá stotunová lokomotiva. Prolínání zpěvu s Jazovým odříkáváním nějakého zaklínadla v "Implant", co vybuchuje v agresi co minutu, je opět originálně provedená. A originality je v tomto stylu pomálu. Nejúžasnější je ale stejně "You'll Never Get To Me". Basa tvoří melodii, zpěv procítěností trhá srdce, refrén je kouzelně neohratelný a konec dojíždějící v hutných kytarových riffech rovněž. Nádherná a skvěle promyšlená skladba, která vnitřně drtí. Celé album žene dopředu výborná rytmika, hodně kvalitní zvuk a sám Coleman je tady na vrcholu sil. Když jsem ho vídal ve Vršovicích v tramvaji 22, jak si čte knihu "The Occult Conspiracy", měl jsem vždy sto chutí mu říct, že natočil ten nejzasranější love song na světě.


The J.B.'s - Funky Good Time: The Anthology
5. The J.B.'s - Funky Good Time: The Anthology (1995)

Cestu do světa funku jsem si vybral sice trnitou, ale správnou. Okamžitě mě chytl nakažlivý groove každé skladby. Všechno neuvěřitelně šlape a pumpuje energii spolehlivěji než automatické čerpadlo. Základ tady tvoří trombónista Fred Wesley, baskytarista William Collins a jeho brácha kytarista Phelps Collins, samozřejmě nechybí Maceo Parker. A mnoho dalších hvězd funku. Nejslavnější kapela Jamese Browna si to užívala a měla to usnadněné v tom, že všichni byli geniální muzikanti. Z nahrávky jde velká síla i dnes, téměř čtyřicet let od nejslavnější doby tohoto uskupení. Rozmýšlel jsem se dlouho, kdo mi bude funk reprezentovat, ale pak mi došlo, že to prostě musí být ti nejlepší, co navíc byli u budování základů.


Talk Talk - The Very Best Of
4. Talk Talk - The Very Best Of (1997)

Talk Talk jsou neprávem opomíjenou kapelou. Nevědomky posunuli hranice popu opět trochu dopředu. Především díky velice osobitému zpěvákovi Marku Hollisovi. Nejsou vlastníky mnoha profláklých písní, přesto je jejich výběrovka nabitá a krásně se poslouchá. Rád si vychutnám i těžko uchopitelnou řadovku "Spirit Of Eden", nicméně jejich přímočará tvorba, kterou tlačí nahoru úžasný a naléhavý vokál frontmana, je mi sympatičtější. Ostatně ne nadarmo ho marně jako hosta shánělo od Beastie Boys po Monkey Business nesčetně interpretů. Mark Hollis se však úspěšně straní. Písně jako "I Believe In You", "Today" nebo "Such A Shame" mluví za něj dodnes. Jsem si jist, že z jejich fondu ještě teď mnoho kapel čerpá. V neposlední řadě miluju dokonalé aranžmá skladeb Talk Talk. Nápad na nápad.


Coldplay - A Rush Of Blood To The Head
3. Coldplay - A Rush Of Blood To The Head (2002)

Znám ji tón od tónu a mnoho písniček mám spjatých s konkrétními okamžiky. Je to dokonale propracovaná deska, která se u mě protočila nesčetněkrát, a přesto žádný song dodnes nepřepnu. Zřejmě kvůli rozmanité melodičnosti - každá píseň tady má hned několik silných melodických linek. Také se z ní právem stala celosvětová bomba. Od Coldplay je to k dokonalosti dotáhnutý koncept, který byl načatý již na "Parachutes". Pro někoho příliš konzumní záležitost, ale pro drtivou většinu je to album, na kterém se těžko hledají chyby. Možná trochu překvapivě mě z "A Rush Of Blood To The Head" nejvíc baví "Warning Sign", neprávem zapadlá, ale po strop emocemi nabitá věc.


J.A.R. - Homo Fonkianz
2. J.A.R. - Homo Fonkianz (1999)

Nejlepší album těchto deseti individualit. Oto Klempíř dotáhnul k dokonalosti převádění svých zběsilých myšlenkových pochodů do textů, Roman Holý udělal hudební majstrštyk a vše si skvěle sedlo. Rozhořčení bulharského velvyslanectví, stepující Helena Vondráčková a především chytlavý refrén přinesl i jejich největší hit - "Bulháři". "Homo Fonkianz" je plné vynikajících písní, co dodnes fungují na koncertech nejlépe. Ve škole jsem na kapelu J.A.R. dělal dokonce ročníkovou práci. Chápu, že jejich humor a vůbec celkové pojetí hudby poměrně uzavřeného "Holého klanu" není přístupné všem, mě si ale naprosto získalo. Beru to jako zcela zásadní album i z důvodu přátelství s Romanem Holým, kterého z mnoha důvodů obdivuji a s kterým momentálně spolupracuji. Posunul mě o level, čehož si logicky vážím.


U2 - The Joshua Tree
1. U2 - The Joshua Tree (1987)

Jsem kýčař, když dám na první flek "The Joshua Tree"? Mám k tomu důvod. Tohle album mě zavedlo do světa hudby. Do doby, než jsem slyšel tohle, jsem byl obyčejný rádiový konzument, co bral hudbu jako podkres. Moc dobře si pamatuju, že když jsem byl jednou nemocný, vytáhnul jsem první desku, co jsem u otce našel. Byla to právě "Joshua". Okamžitě si mě dostala, pral jsem to do sebe pořád dokola. Co je však hlavní, díky ní jsem se prokousal k mnoha dalším a možná i zásadnějším albům. Začal jsem hudbu brát i poslouchat jinak. Pohltilo mě to. Celej ten svět od hudebních časopisů, přes tehdejší počátky Noci s Andělem, až k výjimečnému pocitu při živých vystoupení, které však bohužel brzy zevšedněly. To všechno mi nastartovala nejslavnější deska U2. Nejspíš by to později odpálilo něco jiného, ale třeba taky ne. A to si nedokážu představit. Bez řešení a užívání hudby by stál život strašně za hovno.

Ale jsem přesvědčen, že "The Joshua Tree" je výborná věc i teď. Po hudební, producentské, ale i textařské stránce. Je tam mnoho detailů, které mi v hlavě zůstanou asi navždy. Například ta senzační basová figura v "Exit" nebo až přehnané Edgeho zvonění v každé písni. I Bono byl nejspíš v top hlasové formě. Dokázal bych o té desce mluvit hodiny. Samozřejmě, že mě chytlo i "Achtung Baby" a "Pop", ale už jinak. "The Joshua Tree" je pro mě něco jako první holka, první auto, první job nebo maturita - na to se prostě nezapomíná. Jednoduše budoucí největší skupina na světě natočila svoje největší dílo a já jim na to skočil, za což jsem samozřejmě rád.

Co se do desítky nevešlo

Blur - Leisure, Monkey Business - Why Be In When You Could Be Out, Michael Jackson - Thriller, R.E.M. - Automatic For The People, Pražský výběr - Výběr, Kool And The Gang - Twice As Kool, Beck - Sea Change, Wanastowi vjecy - 333 stříbrnejch stříkaček, Tři sestry - Na Kovárně to je nářez..., Mint Royale - Pop is..., Miles Davis - Bitches Brew, Oasis - (What's The Story) Morning Glory?, Prince - Purple Rain, Stereophonics - You Gotta Go There To Come Back, Sunshine - Dreamer, Tata bojs - Biorytmy, The Brand New Heavies - Shelter, The Stars - Set Yourself On Fire, Travis - The Man Who, Foo Fighters - There Is Nothing Left To Lose, Basement Jaxx - Kish Kash, Chemical Brother - Surrender, Underworld - Everything, Everything, Fatboy Slim - Halfway Between The Gutter And The Stars, Gorillaz - Gorillaz, James Brown - Live At The Apollo, Kurtizány z 25. Avenue - Strach, System Of A Down - System Of A Down...


NÁZORY
  • a tome... (rantl, 13.10.2008 20:30) Reagovat

    ... kdy že ta knížka vyjde?;)

    • Re: a tome... (Tomáš Tenkrát, 13.10.2008 23:00) Reagovat

      a na můj závoďák teď kouká celá třída...:)

  • Tak tohle (derrry, 15.10.2008 22:10) Reagovat

    mě docela sedlo - coldplay i U2 a koukám, že tam jsou i tatáči:-) Já radši než biorytmy futuretro, ale i biorytmy jsou dobré i když zase někde jinde.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Kings Of Leon si v úzkostlivé "Split Screen" pokládají otázky smyslu života (04.04.2024 13:39)
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- Video: Kings Of Leon ohlašují novou řadovku klipem k singlu "Mustang". Koukají v něm ze střechy (27.02.2024 08:08)
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Recenze: Banalita života je na na eponymním debutu skupiny Moře dní zachycena básnicky, jako celek však album není příliš soudržné (13.01.2024 16:00)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Vladimír Mišík Justin Bieber Kabát Adele AC/DC Queen Themroc Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu