Otep v Praze rozdávali pěsti. Doslova

25.02.2019 14:25 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Americká metalová formace Otep vůbec poprvé navštívila Českou republiku. A hned dvakrát. Po premiéře v Ostravě si střihla debut také v Praze, kam jsme se zašli podívat. A o zábavu rozhodně nebyla nouze. Frontmanka Otep Shamaya se před poloprázdným sálem totiž drobet rozvášnila.

Live: Otep

support: Broach
místo: Futurum, Praha
datum: 24. února 2019

Už během startu předkapely bylo zřejmé, že za oceánem hvězdný status numetalových Otep do našich končin nedoputoval. Do pražského klubu Futurum totiž dorazila jen hrstka fanoušků. Poslední zastávku evropského turné si americká formace jistě představovala jinak.

Otep
© loudwire.com
Úvod večera obstarali němečtí Broach, kteří se stali jedinými hosty, neboť dříve ohlášení Psycho Village z nejasných důvodů své vystoupení zrušili. Německá parta přivezla vcelku rutinní rock metal čerpající ze zvuku Godsmack, Five Finger Death Punch a dalších podobně znějících skupin. Bohužel si z nich ale vzali pouze výraz, nikoliv skladatelskou schopnost. Všechny skladby vyznívaly velmi obdobně, nezajímavě až fádně. A to i přes nespornou snahu hudebníků. Za zmínku stojí snad jen zpěvákův vokál, který evokoval právě hlas Sullyho Erny.

S menším zpožděním se na pódiu ukázali očekávaní Otep. Formace založená již v roce 2000 je v rodné Americe pojmem. Patří mezi nejvýraznější ikony žánru a disponuje velkou fanouškovskou základnou. Češi ji však buď neznají, nebo do Futura z různých důvodů cestu nenašli. Pár desítek přítomných působilo v poloprázdném klubu až nedůstojně.

Zprvu to na sobě ale kapela nedala znát. Koncert začal v ostrém tempu a od prvního okamžiku bylo zřejmé, že veškerou pozornost si uzme zpěvačka a mozek skupiny Otep Shamaya. Zbylí členové, včetně steroidového basáka Andrewa Barnese, po celou dobu působili jako instrumentální křoví a vlastně za celou dobu do vystoupení jinak než ovládáním svých nástrojů nezasáhli.

Otep
© loudwire.com
To blonďatá, potetovaná a na první pohled velmi osobitá frontmanka večer pojala po svém. Do mikrofonu sázela jeden growl za druhým a oproti studiovým verzím své skladby notně přitvrdila. Bohužel jí klacky pod nohy házel zvukař, který její vokál utápěl v hluku kytary a rytmiky.

Uběhlo jen několik minut, než se jedna z fanynek(!) stojících v první řadě rozhodla své modly dotknout. Jenže tak učinila vcelku nevhodným způsobem - sáhla na zpěvaččin hrudník. Otep ji nejdříve propalovala pohledem i ostrými slovy, když se jí ale fanynka dotkla podruhé, dostala od zpěvačky několik dobře mířeným ran do hlavy. Kapela hrála dál jakoby nic, jen fanoušci místo paření postávali jak opaření.

Zmíněná fanynka se přes hrozivě vypadající konfrontaci rozhodla na své pozici zůstat. Shamaya po krátké kazatelské vsuvce na téma Respekt dál sázela jednu skladbu za druhou. Koncert měl v této chvíli již velmi ostrý ráz. Ten se ještě přiostřil, když na pódium jako kulisa doputovala nejdříve napíchnutá hlava prasete a pak dokonce i ta Trumpova. Ta oproti zkrvavenému čuněti dopadla o poznání hůř - postavou jinak drobná zpěvačka ji surově pošlapala a odkopla kamsi do zákulisí.

Otep
© vandalamagazine.com
Chvíli nato dotěrné fanynce v přední řadě otrnulo a její ruka znovu pohladila tělo blonďaté dračice. Co následovalo, je po výše uvedených událostech předvídatelné. Potetovaná paže znovu zapumpovala směr obličej protivnice. I tentokrát to fanynka ustála.

Ale tím poklidný večer nekončil. Zuřivě vyhlížející zpěvačka po poslední skladbě základního setu, kterou byl asi největší hit skupiny "Confrontation", odešla s ostatními do zákulisí. Fanoušci, snad vlivem předchozích událostí, nijak intenzivně kapelu nevyvolávali, spíše čekali, zda se Otep ještě vrátí.

Po několika minutách se opravdu ukázali. Místo klasického hudebního přídavku ale přišel přídavek výchovný. "Ukaž kozy!" vykřikl kdosi v publiku. A to nebylo zrovna moudré. Frontmanka si nechala větu přeložit, a ačkoliv se hříšník záhy omluvil, dostal další dobře mířenou facku přes hlavu a spršku ostrých slov k tomu. Nechtěl si to ale nechat líbit a chvilku to vypadalo na regulérní rvačku. K té však naštěstí nedošlo. Okolo stojící diváci se ho snažili od zpěvačky odtlačit, po chvíli on sám, značně naštvaný, odešel. Předcházela tomu však ostrá výměna slov a pohledů.

Nakonec došlo i na ten očekávaný přídavek a krátké rozloučení. Ve vzduchu ovšem zůstal pach vyhrocené atmosféry. Rozhodně šlo o nebývalý zážitek, byť ten muzikální byl tentokrát v ústraní. Za zmínku alespoň stojí, že kromě průřezu diskografií zazněly i nové skladby z loňské slušné nahrávky "Kult 45", kterou Shamaya věnovala Donaldu Trumpovi. Kdo pak v klubu po konci vystoupení ještě chvíli posečkal, než vyšel do chladné půlnoci směr domov, mohl zaslechnout tradiční zvuky rozbíjeného skla v zákulisí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY