Deska "Thank U, Next" Ariany Grande je vlastně jen bonus k té předchozí

01.03.2019 13:00 - Tomáš Navrátil | foto: facebook interpreta

Vydat dvě alba půl roku po sobě, to chce už notnou dávku troufalosti. Ale pokud jste Ariana Grande a v současnosti sedíte na trůnu mainstreamové scény, proč to do fanoušků nenavalit. A tak je tu "Thank U, Next". Otázkou ale zůstává, jestli se ta holka svojí neustálou přítomností úplně všude nezačíná trochu zajídat.
5/10

Ariana Grande - Thank U, Next

Skladby: imagine, needy, NASA, bloodline, fake smile, bad idea, make up, ghostin, in my head, 7 rings, thank u, next, break up with your girlfriend, i'm bored
Vydáno: 08.02.2019
Celkový čas: 42:00
Vydavatel: Universal
Ariana Grande si na počátku své hudební kariéry vybudovala image vyplašené srnky. Její ustrašená a nevinná kukadla à la Bambi ukazovala naivní křehkou dívenku, kterou je potřeba chránit. Její smyslná pootevřená ústa ale zároveň vysílala poněkud svůdnější a zvrhlejší signály. A taková je i její hudba - na jednu stranu zpívá o touze po pravé lásce, na druhou stranu vzápětí přidá návod na sto způsobů, kterými lze chlapovi sundat slipy od Calvina Kleina.

Předchozí deska "Sweetener" vyšla ani ne před půl rokem, vyprodukovala jeden velmi povedený hit "No Tears Left to Cry", a než jsme si ji stihli pořádně naposlouchat, už se na nás valil nový singl v podobě titulního kousku "Thank U, Next" a předzvěst nové řadovky. Ta má odrážet všechny ty nepříjemné zážitky, které Arianin život silně poznamenaly. Málokterá superstar si prošla tolika neveselými událostmi, co tato zpěvačka. Všechny navíc byly v médiích probrány do nejmenších detailů. Takové návaly bolesti se pak dokážou odrazit i v hudbě samotné a často se na pulty obchodů dostávají velké věci. V Arianině případě však jde zřejmě spíše o snahu dodat fanouškům další porci nové moderní muziky a... a to je tak asi vše.

Album "Thank U, Next" je kolekcí plouživých R&B rádiovek, které si udržují podobnou náladu od začátku do konce. Nebude vás nutit tančit, nebude vás nutit ani plakat. Písničky jsou všechny takové silně neosobní a neuchopitelné, a pokud už dojde na nějakou výraznější melodii, jedná se zpravidla o sampl již starší skladby, kterých tu je docela požehnaně.

Již zmíněný titulní singl "Thank U, Next" vyzdvihl z pole průměrnosti vydařený videoklip, který odkazuje na starší romantické komedie. Za zmínku stojí i "Fake Smile", která si v začátku půjčuje úryvky z hitu "After Laughter" bluesové zpěvačky Wendy Rene (a v refrénu podle mě sampluje ještě jeden známý song, za boha jsem ale nemohl přijít na to, jaký; případné tipy uvítám v komentářích - pozn. aut.). Za trochu tanečnější se dá považovat "NASA" nebo "Bad Idea", zbytek kolekce ale sklouzává do jednoho monotónního zvuku.

Celkově nové album působí jako bonusový disk, který rozšiřuje nabídku předchozího počinu "Sweetener". Jedná se o několik skladeb, které by s největší pravděpodobností zůstaly v šuplíku, ale studio rozhodlo o jejich plnohodnotné životnosti. A fakt, že v současné době Ariana Grande trhá jeden rekord za druhým? Za rok už je bude trhat zase s jinými kousky. Takže, Ariano, děkujeme za novou porci muziky, ale klidně už můžeš začít vymýšlet něco dalšího.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY