"Bubble Gum" De Staat je excelentní tripová jízda

18.02.2019 00:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

De Staat se přesně po třech letech vracejí s novým albem. Jedna z nejpozoruhodnějších evropských formací se na "Bubble Gum" znovu pokouší svým euforickým electro rockem rozpohybovat i ty nejzarytější suchary. Jedenáct písní, které řvou o vaši pozornost, je skutečně strhujícím poslechem.
8/10

De Staat - Bubble Gum

Skladby: Kitty Kitty, Fake It Till You Make It, Mona Lisa, I’m Out Of Your Mind, Pikachu, Phoenix, Level Up, Me Time, Tie Me Down (feat. Luwten), I Wrote That Code, Luther
Vydáno: 18.1.2019
Celkový čas: 53:19
Vydavatel: Caroline International
De Staat je zvláštní kapela. Formace si před lety všimli slovutní Muse a vzali je s sebou na své turné "Drones World Tour". A udělali dobře. Koncerty těchto Nizozemců jsou skutečně elektrizující. Stejně jako hudba samotná. Z původního one-man projektu Torreho Florima se vyvinula plnohodnotná originální skupina s jedinečným zvukem kmitajícím mezi rockem, taneční hudbou, elektronikou i synth-popem.

De Staat se původně zařekli, že svou tvorbu zasadí do psychedelie sedmdesátých let. Postupem času se ovšem jejich rukopis vyvíjel. Zlom nastal vypuštěním singlu "Witch Doctor", dodnes jejich největšího hitu. Od něho se vlastně současná tvář rodáků z Nijmegenu odrazila. Kolekce "Bubble Gum" totiž na tento euforický electro-dance-rock maximálně navazuje.

A je to znovu zážitek. Novinka je silně návyková, nesmírně chytlavá s až hypnotickými účinky. Nepohupovat se do rytmu při poslechu singlu "Kitty Kitty" či podmanivé "Mony Lisy" je zcela nemožné. Úvodní "Kitty Kitty" je vůbec nejnávykovějším kusem desky. Opakující se smyčky a kazatelský Florimův vokál se neustále zrychlují a zintenzivňují, konec v podobě zvukové exploze je tak nevyhnutelný.

Skutečným balancováním na hraně mezi zvráceností, bizarností a genialitou je zhudebněná říkanka o žluté animované příšerce "Pikachu". A ať se vám to líbí, nebo ne, přes svou podivnost se z jejího sevření jen tak nedostanete. O to kontrastněji pak vyznívá následující meditativní pecka "Phoenix". Tichá, emotivní, melodramatická a oproti zbytku alba nepřirozeně tichá.

Poslech "Bubble Gum" je adrenalinovou atrakcí trvající téměř hodinu. Je to náročná jízda plná zážitků, vyplavených endorfinů a návykových momentů, je to ale jízda především ukrutně zábavná. De Staat jsou jen krůček od toho stát se opravdu velkou kapelou. Třeba k tomu dojde po této hudební orgii, na kterou jen tak nezapomenete.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY