Saunová teplota ani bídný zvuk irským Therapy? nohy v Rock Café nepodrazily

04.02.2019 12:05 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Po třech letech se v Rock Café sešli fanoušci irské party Therapy?, aby s nimi oslavili jejich letošní třicáté narozeniny. Tři dekády téměř v původní sestavě a bez pauz, to je na rockové scéně neobvyklý jev. Na nostalgii se ovšem moc nehrálo. Trio totiž kromě hitů představilo i nové album "Cleave".

Live: Therapy?

support: Hell Paso
místo: Rock Café, Praha
datum: 1. února 2019
setlist Wreck It Like Beckett, Expelled, Die Laughing, Nausea, Lonely, Cryin', Only, Kakistocracy, Turn, Callow, Isolation, Opal Mantra, Save Me From the Ordinary, A Moment Of Clarity, Diane, Trigger Inside, I Stand Alone, Screamager, Teethgrinder, Potato Junkie, Stop It You're Killing Me, Unbeliever, Church Of Noise, Insecurity, Bad Mother, Crutch, Stories, Nowhere, Knives, Success? Success Is Survival

Poslední návštěva irských veteránů v Praze v roce 2016 zanechala dojem, že na světě stále existují skupiny, které dávají svým fanouškům sto procent ze sebe, nehledě na slávu a popularitu. Ač postupem času hvězdný lesk Therapy? zeslábl, nic to nezměnilo na jejich přístupu k tvorbě a vztahu k fanouškům. Stále vydávají alba s jedinečným zvukem a vysokou skladatelskou kvalitou. Jen výjimečně šlápli vedle. Loňská nahrávka "Cleave" se k těmto vzácným přešlapům nepřidala - naopak šlo o jedno z jejich nejsilnějších děl posledních let.

Roli předskokana si tentokrát vyzkoušeli pražští Hell Paso. Ti potěšili svým syrovým noisem s prvky hardcoru a sludge i podobností jejich zpěváka a kytaristy Karla Vošty s lídrem Therapy? Andym Cairnsem. Krátkému setu škodil hodně zahulený zvuk, který nedal vyniknout jinak nápaditým riffům a zvukovým experimentům.

To už byl klub naplněný až po okraj natěšenými fanoušky, a pokud nebylo zcela vyprodáno, nemělo to k tomu daleko. To bohužel způsobilo vzrůstající teplotu, která byla v některých momentech ne nepodobná té saunové. Klimatizace nestíhala, a tak nezbylo než se soustředit na hudbu. Jenže ani zvukař ten večer nestíhal, a trvalo dobrou polovinu koncertu, než ze zvukové stěny vyrobil solidní kulisu pro čtyři schopné hudebníky. Kromě klasického tria Michael McKeegan, Andy Cairns a Neil Cooper kapelu doprovázel ještě Stevie Firth.

Set Therapy? by postaven logicky na nové desce "Cleave", ze které pánové zahráli hned osm skladeb včetně úvodní výtečně kousavé "Wreck It Like Beckett". Naživo pak zafungoval aktuální singl "Kakistocracy" či na úplný závěr celého večera zařazená "Success Success Is Survival".

Stejným počtem položek kapela prezentovala i své nejslavnější album "Troublegum". Pochopitelně právě tyto kousky měly největší odezvu. Každému pamětníkovi MTV muselo při písních "Screamager", "Trigger Inside" či "Isolation" zaplesat jeho nostalgické srdce. Kromě "Isolation", coveru od Joy Division, si pro koncert vypůjčili také baladu "Diane" Hüsker Dü, která se původně objevila na jejich druhém nejslavnějším počinu "Infernal Love". V průběhu večera pak překvapili krátkou ukázkou "Breaking The Law" od Judas Priest.

Therapy? hráli po celou dobu s ohromujícím nasazením. Andy Cairns se šklebil, neustále děkoval přítomným za přízeň a občas si zafuckoval na Donalda Trumpa. To basák Michael McKeegan rozdával své obvyklé úsměvy, jako by ani nehrál syrový punk metal. Bubeník Neil Cooper zase potěšil svým silovým i technicky skvostným umem, který představil nejen během skladeb, ale také v krátkém, ovšem obdivuhodném sólu.

Set trval téměř dvě hodiny a vzhledem k teplotě šlo o vyčerpávající večer. Veteráni z irského města Larne přesto dokázali, že patří ke koncertním špičkám. Ani na minutku neodpočívali, vše směřovali k bavení diváků a snažili se ze sebe rozdat poslední špetku nadšení a energie. Jim podobných je málo. Therapy? zůstávají v tomto ohledu unikátem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY