Robert Nebřenský (Vltava) - Smutek našich příznivců nás chválí!

14.02.2003 05:00 - Hynek Just | foto: facebook interpreta

Mnozí jistě byli zprávou o ukončení činnosti jedné z nejoriginálnějších tuzemských kapel - Vltavy - zaskočeni. Jak vyplývá z rozhovoru s protagonistou skupiny Robertem Nebřenským, za koncem skupiny není třeba hledat nijak dramatické okolnosti, pánové se na něm dohodli v míru.
Vltava - klikněte
© foto Studio DADA s.r.o
Zpráva o konci Vltavy zaskočila patrně všechny její fanoušky. Namísto logicky očekávaného nového alba skupiny - uplynul přeci onen pravidelný dvouletý interval, který doposud stál mezi všemi deskami - přišlo společné prohlášení jejích pěti členů o plánovaném rozpadu kapely (dostupné zde). Nám "pozůstalým" nezbývá než pánům Nebřenskému, Svačinovi, Štecovi, Vajglovi a Průšovi důvěřovat, že jejich rozhodnutí nebylo unáhlené a že odhadli ten správný čas na to skončit v nejlepším. Koneckonců, i náš rozhovor s Robertem Nebřenským se vůbec neodehrával ve zhrzené náladě...

Co měla Vltava v horoskopu na začátek letošního roku?

Promiňte, ale to netuším. Existuje však jeden váš kolega, věnující se astrologii, který jeví zájem se na události zpětně podívat.

Rozhodnutí o ukončení činnosti Vltavy přišlo náhle, nebo uzrávalo delší dobu?

Uzrávalo několik let. Myšlenka vzdát se Vltavy byla dlouho tzv. "těžko zkousnutelná".

Daly by se zformulovat důvody tohoto rozhodnutí tak, aby to pochopili vaši příznivci?

Mé plány a představy už nebyly slučitelné se stálým provozem kapely. Hráli jsme plných šestnáct let a bylo to skvělé. Rád bych se však v životě věnoval ještě jiným věcem. Potřeboval jsem se osvobodit.

V rámci kapely jste v otázce ukončení Vltavy byli zajedno? Nepadly ještě jiné varianty řešení situace?

Myslím, že pánové přijali moje rozhodnutí s porozuměním. Jsme přátelé a známe se příliš dobře na to, aby nebylo možné ledacos tušit a zbytek si bez problémů vysvětlit.

Necháváte si do budoucna pootevřená vrátka, nebo rozhodnutí nabývá s 20.2.2003 definitivní platnosti?

Taková budoucnost je v tuhle chvíli příliš vzdálená.

Od dob vydání "Marx Engels Beatles" se o Vltavě mluví mnohem hojněji, média ji začala řadit ke špičce domácí populární scény... z pohledu vnějšího pozorovatele jste se stali poměrně slavnou kapelou. Co se změnilo ve vašem vnímání kapely?

V našem vnímání kapely se nic nezměnilo. Vltava je pro nás nejlepší kapela, ve které jsme hráli, na světě.

Zvažovali jste někdy variantu, že byste se živili pouze hudbou (resp. konkrétně Vltavou)?

My jsme se naší hudbou skutečně živili.

Často jsem se potkával s názorem, že "Vltava snad neměla zapotřebí dělat takové věci jako prodávat svou hudbu reklamě na Staropramen...". Nemohu se nezeptat - měla Vltava zapotřebí dělat takové věci jako prodávat svou hudbu reklamě na Staropramen?

Předchozí odpověď se hodí i na tuto otázku.

Vaše prohlášení končí poměrně nadějně - "odcházíme a těšíme se, že jedním koncem něco nového začíná." Nezbývá, než se dotázat, co nového přijde?

Myslím, že každý z nás je na to také zvědavý.

Kde bude v budoucnu možné potkat muzikanty z Vltavy? Vstoupí Robert Nebřenský ještě někdy na pódium?

Martin Vajgl již přijal angažmá v kapele -123 min., Martin Štec bude hrát ve skupině Ivana Hlase, Tomáš Průša chystá samostatný projekt, František Svačina je člověk, který se se svými schopnostmi na hudební scéně rozhodně neztratí, ale momentálně plní čerstvé otcovské povinnosti. Já připravuji písničky na sólovou desku a o čistě koncertním tvaru zatím neuvažuji. Představuji si spíše něco jako nikdy se neopakující představení.

Poslední koncerty Vltavy budou něčím výjimečné? Dal by se očekávat repertoár rozšířený o dlouho nehrané písně, přijít by mohli hosté z minulých sestav...

Na posledních koncertech uvádíme písně, které hrajeme nejraději. Žádní hosté, žádná tombola.

Proč jste si na definitivně poslední vystoupení vybrali právě Palác Akropolis? Má nízkou kapacitu (stávalo se, tuším, že jste mívali vyprodáno i na dva dny po sobě), nepříjemnou policejní hodinu konce...

V Akropolis se cítíme doma a dokonalé to není nikde. Vzhledem k policejní hodině, prosím, přijďte včas!

Na který koncert z uzavírajícího turné se těšíte nejvíc, který byste doporučili fanouškovi, který se s vámi nechce loučit v Akropoli?

V tom případě mohu doporučit jakýkoli jiný koncert. Rozloučit se s námi může právě tam. Osobně se těším do Akropolis.

Došlo už v minulosti k podobně chmurným momentům, kdy by byla existence Vltavy ohrožena?

Dovolím si podotknout, že na ukončení činnosti naší skupiny nespatřuji cokoli chmurného. Život jde dál! Ostatně, smutek našich příznivců nás chválí. Je to lepší, než aby se jednou radovali, že už jsme konečně dali pokoj!

Na které období v historii Vltavy budete vy vzpomínat nejraději?

To nevím. Na to, abych si vzpomínky mohl vybírat, nemám ten správný typ paměti. V každém případě těch šestnáct let stálo za to.

Narazili jste někdy na MusicServer.cz?

Až nyní.

Chtěl byste něco vzkázat jeho čtenářům?

Nebude to nic speciálního. Chtěl bych všem poděkovat za zájem o naši skupinu. Za krásné chvíle na koncertech, za to, že nám lidé rozuměli, za otevřená srdce. Mějte se dobře!

Děkuji za rozhovor!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY