Fermáta a Collegium Musicum vzdají poctu Fedoru Frešovi

02.01.2019 18:09 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Jedním z výrazných domácích muzikantů, kteří v roce 2018 odešli do hudebního nebe, byl i vynikající baskytarista Fedor Frešo. Působil v řadě skupin, většina z nich už dnes patří do pomyslného zlatého fondu Československého bigbítu. Jen namátkou jmenujme Prúdy Pavola Hammela, Hladíkův Blue Effect, Soulmen Deža Ursinyho či Collegium Musicum nebo Fermáta.

Posledně dvě jmenované formace se představí na vzpomínkovém koncertě, který se koná 22. ledna v pražském Lucerna Music Baru. Vstupenky jsou již v prodeji.

Jazz rocková Fermáta vznikla v roce 1973 a působí dodnes. Na svém kontě má jedenáct studiových alb - mezi ta nejznámější patří "Huascaran" a "Dunajská legenda". V současné době působí v sestavě František Griglák, Igor "Teo" Skovay, Peter Preložník, Maximilian Musil, Tamás Belicza.

Kapela Collegium Musicum, které se od roku 1969 dařilo přirozeně spojovat klasickou hudbu s bigbítem, se musela vyrovnat se ztrátou dvou zakládajících osobností. Přibližně rok před Frešem totiž zemřel i klávesový mág, konzervatoří vyškolený Marián Varga. V Lucerna Music Baru Collegium vystoupí ve složení František Griglák, Martin Valihora, Fedor Frešo jr. a Vladislav "Slnko" Šarišský.

Speciálním hostem koncertu bude Petra Börnerová trio, uskupení, které tvoří zpěvačka Petra Börnerová, kytarista Tomáš Bobrovniczký a jejich syn Tomáš za bicími. Repertoár tria je postavený na převzatých i vlastních folk bluesových písničkách.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY