shop.musicserver.cz
Podpořte kampaň na podporu vydání souborného díla Mariána Vargy

Podpořte kampaň na podporu vydání souborného díla Mariána Vargy

Vydáno: 08.06.2019 19:51 v sekci Tiskové zprávy - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta
Společnost Mariána Vargy si letos zvolila cíl vydat první část souborného díla Mariána Vargy. Už přes rok na tomto projektu pracuje skupina nadšenců, kteří si uvědomují kulturní rozměr Vargovy pozůstalosti, ale i možné riziko jeho zapomenutí. Je proto obrovskou výhrou, že se Společnosti podařilo získat od zanikajícího vydavatelství Opus licenční smlouvu na vydání nejdůležitějších alb, na nichž se Marián Varga autorsky a interpretačně podílel. CD box v limitované edici pěti set kusů se má objevit na trhu v září tohoto roku, přesně padesát let od vydání kultovního alba "Zvoňte, zvonky". Už v tuto chvíli si mohou fanoušci CD box objednat v předprodeji na HitHitu, a podpořit tak jeho vydání.

Box bude obsahovat všechny zásadní desky Collegia musica, písňové projekty s Pavlem Hammelem a výjimečné sólové album "Stále tie dni". Všechny nahrávky projdou analogovým redesignem ve studiu Real Music House a budou doplněny o atraktivní bonusy, které nebyly nikdy oficiálně zveřejněné. Součástí boxu bude rozsáhlá publikace obsahující dobové komentáře, recenze, rozhovory, zajímavosti, faksimile rukopisných hudebních náčrtů, partitur, fotografií a plakátů, které provázeli jednotlivá alba v době jejich vydání, ale i reflexi tvorby Mariána Vargy a jeho spoluhráčů s odstupem času a v širších souvislostech, například v obsáhlé eseji Vladimíra Godára.

Velké pozornosti se dostalo i výtvarné stránce celého projektu, jejímž atributem je, podobně jako atributem hudby Mariána Vargy, nadčasovost. Hudební veřejnost tak získá silný artefakt jak obsahem, tak i formou. Kampaň se na portále Hit Hit rozjela v pondělí 20. května 2019 a během prvních tří dnů byla původně stanovená částka vybrána a překročena o třicet procent. Novou metou je tedy 200 %. V případě jejího dosažení rozdá společnost Mariána Vargy dvacet knih, průvodních publikací souborného vydání, do institucí, které zprostředkují odkaz Mariána Vargy dalším generacím. Kampaň potrvá do 18. června 2019.

700 minut hudby

"Kolekce alb s názvem "Marián Varga Collected Works I." bude výjimečná novým zvukovým designem zásadních proslavených nahrávek. Ke každému albu jsme přistupovali s velkou precizností a snahou dodat známým skladbám ‚oprášený‘ zvuk v duchu představy samotného Mariána. Považujeme za podstatné, že se hudební redesign tvoří z originálních analogových nahrávek. Věříme, že tuto unikátní kolekci ocení věrní fanoušci Vargovy hudby, ale i ti, kteří jeho dílo ještě tak důsledně neznají. Je to úžasná hudba a pro nás je velkou ctí podílet se na jejím zvukovém obnovení."

Robert Pospiš a Martin Sillay, nahrávací a postprodukční studio Real Music House

Kniha o každém albu

"Součástí CD boxu "Marián Varga Collected Works I." bude obsáhlý, více než dvousetstránkový booklet - textový a obrázkový průvodce každým ze šestnácti CD. Mozaika dobových recenzí, rozhovorů, reflexí či zasvěcených pohledů do zákulisí Mariánovy tvorby určitě zintenzivní zážitek z poslechu hudby samotné. K pestrosti této mozaiky přispěje i množství raritních fotografií a dobových dokumentů (notové záznamy, plakáty, nepoužité návrhy obalů desek apod.), ze kterých velká část dodnes nebyla nikde publikovaná. Tak jako Mariánova hudba s oblibou překračovala hranice žánrů a škatulek, ani tento booklet není úplně klasickým bookletem. Je totiž stejně tak poutavou knihou ke čtení, časosběrným dokumentem, obrázkovým albem, či zázračnou černou skříňkou, která na chvíli dokáže zpřítomnit okamžiky, kdy se na každou novou Mariánovu desku čekalo jako na malý svátek. Unikátní kniha ke čtení, prohlížení a vzpomínání…"

Peter Uličný, spisovatel, editor průvodní publikace

Bonusy - neslyšené, neviděné

"Velmi úzká, zainteresovaná skupina lidí, kteří se vždy zajímali o Mariánovu tvorbu, už jistě slyšela o červeném kufříku. Dlouhé roky ho opatroval Mariánův přítel a spoluhráč, kytarista Peter Peteraj. Šlo o kufřík vzácných nahrávek na magnetofonových kotoučích. Marián si totiž některé zkoušky a koncerty nahrával. Ne z narcismu. Jak vzpomíná jiný Mariánův kamarád, Peterajův jmenovec Kamil, Marián nahrávky donekonečna, až sebetrýznivě analyzoval. Důvod byl jasný: Protože bigbítové skladby nemají notovou fixaci a vyvíjejí se v procesu, Marián takto hledal jejich slabá místa a vylepšoval je. Díky tomu se nám zachovali raritní (musím však podotknout, že amatérské) nahrávky některých koncertů a dokonce nikdy nepublikovaných skladeb, které Collegium musicum hrávalo ve svých bouřlivých začátcích například v pražské Lucerně nebo v Radiopaláci v roce 1970. Magnetofonové pásy však kdysi byly vzácností, a mnohé z nich byly použity víckrát, takže občas proráží starší zvukové stopy, jiné nahrávky byly, bohužel, smazané Mariánovým příbuzným, který si víc cenil ‚zahraniční bigbíty‘. Někdy v devadesátých letech se červený kufřík dostal k bigbítovému nadšenci Petru Pišťankovi. Některé nahrávky se mu podařilo přenést na CD a ty jsou nyní v rukách profíků z Real Music House, kteří se snaží z nich vydolovat maximum. Věřím, že se jim to podaří co nejlépe, protože snad každého fanouška potěší nahrávka 'Baby Jagy' (Musorgskij, Obrázky z výstav), kterou Collegium přestalo hrát, když se shodou náhod ocitla i v repertoáru ELP, skladba 'Concentrated Sorrow', ve které poznáte jinou skladbu Collegia musica, skladbu Dušana Hájka, na název které se pokouší vzpomenout si sám autor a jiné rarity. Mé největší očekávání se však týkalo nahrávky na vinylu, asi z roku 1959. Na vizitce na černém kotouči je dětským písmem napsané Mistr Marián Varga. Kdysi mi Marián vyprávěl, že skladbu jako dítě nahrál pro otce k narozeninám. Nepochybuji, že byla skvostná jako mnohé další Mariánovy dětské skladby zaznamenané v rukopisech v notových sešitech, z nichž se mnohé staly hity a některé jejich zápisy budou součástí boxu jako faksimile. Bohužel ani velká snaha neodkryla tajemství navždy ukryté v černých drážkách. I tak zůstává mnoho důvodů k radosti ze znovuobjevených pokladů."

Jana Vargová

Proč "Collected Works"?

Protože Mariánova hudba je světová, ač se do světa nedostala, jelikož jsme žili za železnou oponou. Je mapou historie pro současné i budoucí generace. Jeho hudba byla nádechem svobody v temné době komunismu. A je to systematické zachycení tvorby jedné silné osobnosti naší hudební kultury. Mariánovi se podařilo zachytit vyjádření několika generací a jeho hudba přesáhla svou vlastní dobu.

"Narodil jsem se v roce 1969, kdy Prúdy nahrály 'Zvoňte, zvonky'. Vyrůstal jsem v době těchto desek, velmi brzy jsem je začal vnímat a poslouchat, silně mě ovlivnily. Marián tvořil hudbu, která mě vnitřně osvobozovala. Později jsem ho poznal i osobně a inspiroval jsem se názvem jeho desky pro svůj vlastní festival, odehráli jsme spolu vícero koncertů a vystoupení. Napsal skladby, které jsem premiéroval a často je hrávám, některé věnoval i mně osobně. Stal se mým přítelem. Má spolupráce na 'Collected Works I.' je vyjádřením mé vděčnosti za to, co přinesl svou hudbou a co vytvořil pro tisíce lidí."

Jozef Lupták, violoncellista, zakladatel a ředitel festivalu Konvergencie a předseda SMV


NÁZORY
  • Díky! (Radek, 10.06.2019 11:48) Reagovat

    Velké díky Vám v redakci, za info o tomto skvělém projektu, který bych, nebýt Vás, asi propásl. Hudbu pana Vargy miluju, jeho koncerty byly pro mě vždy svátkem, za kterými jsem jezdil i přes půl republiky. Kéž by obdobný box vznikl u nás na počest pana Hladíka.
    Bigbítu zdar!

  • !!! (ondra, 21.06.2019 22:20) Reagovat

    Už tento projekt podporovat nemusíte, lidi už se na něj složili a vybralo se na něj dokonce víc, než kolik bylo požadováno.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fermáta a Collegium Musicum vzdají poctu Fedoru Frešovi (02.01.2019 18:09)
- Zemřel slovenský klávesový mág Marián Varga (09.08.2017 23:00)
- OPUS znovu vydá legendární "Zelenou poštu" na vinylu (13.06.2017 12:24)
- Živé kvety vydávají "Bratislavu". Červenou a černou (23.09.2014 08:53)
- Rozhovory: Jana Kirschner - Moruše je symbolem nostalgie (06.03.2014 12:00)
- Nové desky pro 50.-51. týden (11.12.2011 07:00)
- Na okraj: Slovenská populární hudba slaví čtyřicet let (02.12.2008 05:00)
- Recenze: Návrat ke klasice (25.02.2007 14:00)
- Klávesový mág Marián Varga se vrací do Prahy (03.03.2003 16:28)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Kryštof Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu