Kryštof na DVD "Kryštof na Strahově 2017" důstojně zavzpomínali na vrchol kariéry

30.12.2018 11:30 - Filip Vahala | foto: Tomáš Rozkovec / musicserver.cz

Jen těžko byste hledali lepší oslavu čtvrtstoletí existence kapely. Původně havířovská skupina si splnila sen, když loni v září dva dny po sobě zahrála ve vyprodaném Rošického stadionu na Strahově. Nyní, více než rok poté, vydává nosič "Kryštof na Strahově 2017" obsahující nejen DVD, ale i samotné audio.
8/10

Kryštof na Strahově 2017 (DVD + CD)

Skladby: Lolita, Tak pojď hledat břeh, Atentát, Zatančím, Vysněnokrajina,(Ženy, Křídla z mýdla), Invaze, Cesta, Obchodník s deštěm, Inzerát, Šňůry, Ty a já, Srdcebeat, Cosmoshop, Zůstaň tu se mnou
Vydáno: 30. 11. 2018
Celkový čas: asi 105 minut + 70 minut
Vydavatel: Universal
Málokdo v naší malé republice nezná písně pravděpodobně nejúspěšnější české kapely Kryštof. Cestu showbyznysem si razili hity jako "Obchodník s deštěm", "Lolita", "Atentát" či z těch novějších "Zůstaň tu se mnou" nebo "Ty a já". Všechny zazněly na loňském vystoupení, jejich dosavadním vrcholu kariéry, kde si parta kolem zpěváka a herce Richarda Krajča zahrála dvakrát před čtyřmi desítkami tisíc lidí.

Jaký byl koncert, jste už určitě mnohokrát někde četli. Teď se pojďme podívat na samotné zpracování CD a DVD nazvané prozaicky "Kryštof na Strahově 2017". Hned ze začátku je záhodno pochválit zpracování obalu. Na titulce je sám Krajčo v koláži s vysněným stadionem. Když krabičku otevřete, čekají na vás dva disky a malá knížka plná opravdu krásných fotek. Ty se nedají hodnotit jinak než superlativy.

Jakmile vložíte kotouček do přehrávače, zobrazí se vám jednoduché, přesto efektní a efektivní menu. Klasicky umožní přístup buď k celému koncertu či k jednotlivým kapitolám. Na výběr je i zvuk 2.0 nebo 5.1, který fajnšmekrům s kvalitní soustavou pohladí duši i uši.

Právě před zvukem nelze jinak než smeknout. Tak kvalitně nahrát a smíchat nástroje kapely tak pestrého složení jako Kryštof chce notnou dávku profesionality. Ovšem i zde jsou určité mezery. Například ze začátku zní sborový zpěv fanoušků mizerně, v průběhu se to ale naštěstí změní. Trochu to drhne i ve spolupráci střihu a zvuku. Občas to vypadá jako špatný dabing a v úvodu písně "Atentát" lze dokonce zřetelně vidět, že Krajčo říká do mikrofonu něco, co my vůbec neslyšíme.
Kryštof, stadion Evžena Rošického, Praha, 16. září 2017
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz

Každopádně až na tyto prohřešky patří také střihačům obrovská poklona. Ti se zbavili mnohých nepodstatných momentů, jako jsou prostoje mezi písněmi (výměna kytary, stěhování kapely na molo a podobně). Záznam obohatili o obrázky prostorů, v nichž se koncert odehrával, usměvavých tváří v publiku, zpomalené záběry i detaily obličejů samotné kapely. Video pak vypadá spíše jako dlouhý hudební klip a ne jen jako obyčejný živák. V podobném duchu se nese i perfektně sestříhané představování kapely v závěru celého večera. Nic z toho by samozřejmě nebylo možné bez téměř bezchybné práce kameramanů. Jednou z mála vad na kráse je jakýsi pokus o lyric video během "Inzerátu", který vypadá spíše jako špína na objektivu kamery.

Dokumentární prostřihy mezi písněmi jsou krátké a věcné, takže nepůsobí rušivě a jsou příjemnou vložkou. Mírně otravné jsou rozostřené záběry, které jako by chtěly působit umělecky, ale v kombinaci s nadužíváním časosběrů jen kazí dojem.

Co se týče CD, oceňuji provázanost písní, kdy ani nepoznáte přechod mezi jednotlivými skladbami. Přes hodinu trvající audiozáznam ze Strahova trochu nepochopitelně opomíná nejen hosta Petra Jandu, i když Majk Spirit prostor dostal, ale i dva hity Kryštofů "Křídla z mýdla" a "Ženy". O co by se dalo CD zkrátit, jsou proslovy Richarda Krajča a osamostatněné výkřiky publika, které jsou na DVD nutnou součástí, ale na samotném audiu by se bez nich posluchači jistě obešli.

V konečném důsledku je ale celé balení krásnou a důstojnou vzpomínkou na výroční koncert této české hudební legendy.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY