Al Di Meola míří do Olomouce

03.11.2018 14:39 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Jazzový kytarista Al Di Meola, který má na svém kontě spolupráci s řadou hudebních velikánů (mimo jiné třeba s Paulem Simonem, Santanou, Johnem McLaughlinem či Paco De Luciou - mimochodem, s posledně jmenovanými natočil "Friday Night In San Francisco", jedno z nejprodávanějších živých alb v historii), se vrací do České republiky. Dne 20. března příštího roku vystoupí v Redutě v Olomouci. Zahraje především kusy ze svého nového alba "Opus" a k nim přimíchá skladby ze své dlouholeté kariéry.

Deska "Opus" představuje pro Di Meolu nový začátek. "Nové album mě charakterizuje více jako skladatele/kytaristu než kytaristu/skladatele. Současně představuje nové období mého života. Poprvé jsem skládal s takovou radostí, která pramenila z nádherného vztahu s mojí ženou a naší malou dcerou. Má rodina mě inspiruje každý den a já věřím, že se to odráží i v mé hudbě," prozrazuje Al Di Meola před olomouckým koncertem.

V této náladě podle něj vzniklo jedenáct skladeb, v nichž se opět míchá jazz s rockem a world music. Ve třech z nich mu byl partnerem kubánský klavírista Kemuel Roig. Právě ten ještě společně s Fausto Beccalossim (akordeon) a hráčem na perkuse Di Meolu na jediném českém koncertu doprovodí.

Kytarový historik Robert Lynch prohlašuje: "V historii elektrické kytary neudělal žádný člověk takový pokrok v technickém zvládnutí nástroje jako Al Di Meola. Jeho ovládnutí rozličných stylů a stupnic je jednoduše šokující. Cítím se poctěn, že jsem mohl po celé roky studovat jeho hudbu."

Naposledy se Di Meola českému publiku představil loni v pražské Hybernii se skladbami dvojice John Lennon - Paul McCartney nebo argentinského skladatele Astora Piazzolly. Vstupenky na nadcházející vystoupení jsou k dispozici v síti Ticketportal za cenu 699 Kč.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY