Label Indies představil podzimní novinky

28.10.2018 19:20 - Hana Bukáčková | foto: Tomáš Parkan / musicserver.cz

Nezávislý label Indies představil na čtvrtečním setkání novinářů s interprety novinky letošního podzimu a zimy. Mydy Rabycad mají živák. Progres 2 vydávají album po dlouhých 30 letech, I Love You Honey Bunny nachystali debutovou desku a Cermaque dospěl v intimních tématech do "Teorie dospělosti".

Asi nejznámější černý kůň vydavatelství Mydy Rabycad vyslal do světa CD se záznamem z letošního vystoupení na Colours of Ostrava. Skupina zároveň v současné době objíždí Českou republiku s klubovým turné "What is Mydy Rabycad?". Odpověď se možná dozvíte 30. října v pražském Lucerna Music Baru, kam se svojí nablýskanou show dorazí. V roli jejich předskokana se objeví neméně talentovaní Noisy Pots (ano, je to parta kolem Michala Šupáka z dnes již neexistujících Charlie Straight), kteří na únor chystají novou desku a mezitím bodují se svým černobílým klipem "Cherry Cloud".

Néro Scartch po vydání debutu "Piece Of My Live" neubral na tempu, zvládá kombinovat jak hraní v Mydy Rabycad, tak i svoji sólovku. Dal vale vydávání alb a dává přednost singlům, kde se otiskne, co ho nejvíce v dané hudbě baví. Na nový crazy klip "Turn Me On" si musíme počkat do 9. listopadu.

Debutovou desku "Cosmic Background Radiation" vydala po pěti letech svojí existence před pár dny pražská čtveřice I Love You Honey Bunny. O zvuk se postarali bratři Neuwerthové a vydání doprovází katastrofický klip (podobně jako u "Cherry Cloud" Noisy Pots s běžeckou tematikou) "Lazer Queen" s překvapivým koncem.

Po roce a půl od vydání desky "Neboj" přichází Jakub Čermák alias Cermaque s novou deskou "Teorie dospělosti", která řeší intimní témata. Písničkář na desce často zůstává sám s kytarou jen místy okořeněnou symfonickými průseky. "Chtěl jsem nahrát desku, která by co nejvíce odpovídala mým živým vystoupením, nebo alespoň tomu, jak se při nich sám cítím," dodává svérázný interpret, který koncertně oprášil svoje trio ve složení kytara, bicí a viola.

S dvojalbem "Archivály" přichází při příležitosti 20 let od založení kapely Budoár staré dámy. Obsahuje výběr z prvních čtyř oficiálních alb. Sběratelskou edici o nákladu 300 ks navíc vyšperkovala sama Marta Kovářová speciálním obsahem.

Mirek Demel je oproti Budoáru na scéně 10 let, které oslaví koncertem 20. listopadu v pražské Malostranské besedě. Nejenom sobě si na jaře nadělil album "Ryby, raci", jež prošlo jistou změnou zvuku, čímž chce muzikant oslovit širší publikum.

S novým singlem "In Nature" přišel i rockový kvartet z východních Čech The Complication. Jeho muzika je založená na hlasité kytaře, hutné base a dynamických bicích a zpěvu excentrického zpěváka Jackoba Sence.

Nejenom na nováčky se Indies soustřeďuje, sází i na osvědčenou kvalitu, jako je Progres 2. Tato kapela přichází po 30 letech (!) s novým albem "Tulák po hvězdách" inspirovaným Jackem Londonem. Formace ve složení Pavel Váně, Roman Dragoun, Zdeněk Kluka, Miloš Morávek a Pavel Pelc slaví v listopadu úctyhodných 50 let na scéně a zároveň je to letos také 40 let od premiéry pionýrského počinu, kterým byla v roce 1978 první československá audiovizuální rocková opera "Dialog s vesmírem".

Úplným protipólem od všech je projekt "Antologie moravské lidové hudby" celkově čítajícím 234 písní. Poslední díl obřího projektu, album "Smrti, milá smrti", se obsahem písní dotýká právě nejsmutnějšího tématu.

A teď z druhé strany soudku. Ani děti nepřijdou zkrátka. Vyjde "Frog Biscuits" od Playground English, který je ideálním dárkem pro ratolesti v předškolním věku. Na edukativním albu Karolíny Shipstead a Ondřeje Galušky najdeme 27 písní a říkanek v angličtině.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY