Three Days Grace i Bad Wolves si potlesk z Prahy zasloužili

20.10.2018 10:38 - Jan Trávníček | foto: Kateřina Postránecká

A že to byl pořádný potlesk. Skandování "Three Days Grace! Three Days Grace! Three Days Grace!" se během večera už nedalo ani spočítat, jak často ho fanoušci vyvolávali. Evidentně potěšená kapela se jim za to odměnila výkonem, za který se není třeba stydět.

Live: Three Days Grace

místo: Malá sportovní hala, Praha
datum: 19. října 2018
support: Bad Wolves
setlist: The Mountain, Home, The Good Life, Pain, Infra-Red, World So Cold, You Don't Get Me High Anymore (Phantogram cover), Just Like You, Love Me Or Leave Me (acoustic), Get Out Alive (acoustic), Painkiller, Break, Let You Down, I Hate Everything About You, Animal I Have Become, Never Too Late, Riot
Fotogalerie

Bad Wolves, Malá sportovní hala, Praha
© Kateřina Postránecká
Stará pravda říká, že nejlepší balady mají na svědomí ti největší rockeři. Pro Bad Wolves to platí stoprocentně. Byli to právě oni, kdo dokázali letité (a přiznejme si, už přece jen dost ohrané) klasice "Zombie" od The Cranberries vdechnout nový život a pro mnohé se dokonce jejich verze stala oblíbenější, než ta tradiční. Virální úspěch, který v podstatě zreplikoval podobný vstup do mainstreamu jako o pár měsíců dříve předvedli Disturbed se Simonovou "The Sound Of Silence", katapultoval kapelu do popředí zájmu a učinil z jejich debutu "Disobey" jednu z událostí letošního roku.

Superkapela tvořená bývalými členy Devildriver, In This Moment, For The Fallen Dreams a dalšími, sice hraje jinak vesměs standardní heavy metal, nad ostatní je ale povyšuje výkon Tommyho Vexta za mikrofonem. Bývalý zpěvák Divine Heresy, Snot a Westfield Massacre si na průlom v kariéře musel dlouho počkat a o to více se ze sebe teď snaží na pódiu vydávat, což ostatně mohli našinci vidět už loni v červnu na rakouském Novarocku, kde musel na poslední chvíli zaskakovat za alkoholem zničeného Ivana Moodyho z Five Finger Death Punch, který na předchozí štaci (dočasně) opustil skupinu.

Po oznámení, že právě Bad Wolves budou na aktuálním turné Three Days Grace v roli předskokanů prý vyletěly prodeje lístků na pražský koncert nahoru a vidět to bylo i v publiku. Zatímco běžně se tou dobou ještě fanoušci pomalu trousí dovnitř, zde bylo - i díky přesunutí vchodů do zadní části haly, což značně urychlilo odbavení - prakticky hned plno. Desítky rukou tak už od začátku směřovaly nahoru a když hned ve druhé písni zpěvák poručil, ať začne dav skákat, protože v Praze natáčí záběry pro připravované DVD, fungovalo to.

Three Days Grace, Malá sportovní hala, Praha
© Kateřina Postránecká
S největší pravděpodobností budoucí zpěvák Five Finger Death Punch, jehož kapelu má pod managerským dohledem právě Zoltán Báthory z výše zmíněných, se sice v úvodu potýkal se špatným zvukem, jemuž chyběla dynamika a správně nazvučené bicí, v půli setu už ale bylo vše ok a nic tak nebránilo wall of death v "Run For Your Life" nebo burcujích, zaťatých pěstech v řadě dalších. Největší úspěch ale zcela zaslouženě sklidila samozřejmě slavná coververze, kterou fanoušci odzpívali s kapelou a svítili si u toho telefony. Ten moment, kdy s úderem prvního refrénu pódium zcela zahalilo ostré, bílé světlo namířené proti publiku tak, že nebylo vidět nic jiného než právě bílé "nebe", byl nejsilnějším okamžikem večera.

Po vyvedené české premiéře kalifornských tvrďáků, jejichž koncert si řekl o zopakování třeba hned na příštím Rock For People, pod jehož hlavičkou se celá akce konala, byl nástup Three Days Grace vlastně tak trošku vlažnějším, kanadská sebranka je přece jen mnohem rádiově přístupnější a měkčí, než jejich předchůdci a také úvodní "The Mountain" nebyl zrovna otvírákem z nejsilnějších.

Three Days Grace, Malá sportovní hala, Praha
© Kateřina Postránecká
Avšak jen co jsme se dostali ke starším hitům "The Good Life" a "Pain", už to zase všechno správně jiskřilo. S minulou deskou "Human", na níž Adama Gontiera za mikrofonem vystřídal Matt Walst z My Darkest Days, se k nám skupina přijela podívat třikrát, hlavní lákadlo tohoto vystoupení tak spočívalo hlavně v prezentaci nových skladeb z aktuální kolekce "Outsider", která je dle slov frontmana je hlavně "o hledání svého místa ve světě, který se zbláznil". Bohužel se ale u ní ale nehledaly pořádné riffy a melodie, takže její přijetí je slabší a oproti předchůdci nabízí daleko méně záchytných bodů. Jedním z nich je singl "Infra-Red", který se jistě stane pevným členem budoucích setlistů, oproti tomu třetí a poslední odehraná skladba z nové desky v podobě "Love Me Or Leave Me" byla svou repetivností až otravná. Patřila totiž do akustického setu, který je novinkou turné, kapele se ale moc nepodařil, protože obě odehrané písně byly nezajímavé.

Když pak ale pánové kopli do vrtule a vrátili se ke elektrickým kytarám a bicím v hitu "Painkiller", mělo to takovou sílu, že už to pak nic dalšího nepřekonalo. A to i přesto, že nás ještě čekaly tak ikonické singly jako "I Hate Everything About You" nebo "Animal I Have Become", v níž dostala prostor i třetina nejslavnějšího hitu The White Stripes. Pokud bychom měli určit vítěze, asi by to díky své neokoukanosti o chlup vyhráli Bad Wolves, avšak ani Three Days Grace neodehráli nic, za co by se měli stydět. Páteční rockový večírek se prostě vydařil.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY