Marie Rottrová výběrem svých srdečních písní dokáže, že je "Lady Soul"

13.10.2018 10:33 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Marie Rottrová už sice před pár lety hrozila koncem kariéry, přízeň fanoušků jí ale dlouhý odpočinek nedovolila. Letos mimo jiné nadchla festivalové publikum na Colours Of Ostrava nebo Benátské!. O tom, že je hodna přezdívky Lady Soul, přesvědčí i chystanou výběrovkou. Ta se jmenuje - jak jinak - "Lady Soul".

Marie Rottrová - Lady Soul
© facebook interpreta
Ostravská rodačka tentokrát nesáhla po svých největších hitech, jako jsou "Markétka", "Řeka lásky" nebo "Kůň bílý". Upřednostnila písně, které jsou pro ni srdeční záležitostí a vycházejí právě z její lásky k soulu a černošské hudbě obecně. V jednadvaceti skladbách se tedy zrcadlí i vlivy blues nebo gospelu.

"Její ostravské začátky byly pod silným vlivem z Radio Luxembourg poslouchané, na čajích hrané a později v rozhlasovém studiu s kapelami Majestic a Flamingo natáčené černošské muziky. Vydávání na supraphonských singlech i albech jí zjednalo velkou reputaci a vyvolalo přezdívku Lady Soul. Postupně ovšem zčásti opustila tuto skvěle zvládnutou, ale časem přece jen poněkud limitující hudební formu. Soulovost, tedy oduševnělost a procítěnost, však nepochybně přenesla do všeho příštího zpívání, to označení tedy navždy platí," připomíná Supraphon.

Soulové písně zpívá Rottrová na koncertech dodnes. Často ji při nich doprovází i její dlouholetý pěvecký kolega Petr Němec. "Jsou to důležité součásti její úspěšné kariéry, písničky s mohutnou energií, výbornými českými texty zahraničních předloh (V. Čort, A. Brumovská, Z. Borovec, P. Vrba nebo J. Fikejzová) a vydařenými domácími příspěvky z okruhu kapely Flamingo/Plameňáci, ale třeba také z pera Jaroslava Wykrenta. Písničky, jež vždy zaujmou jejím expresivním a dokonale frázovaným zpěvem i značnou dávkou nepředstíraného prožitku. Paní Marie velmi pečlivě vybírala, vy máte šanci stejně pečlivě poslouchat," slibuje tisková zpráva.

Novinka vyjde u Supraphonu už za pár dní - 19. října. Její tracklist je následující: Blues řetězů, Kde kdo ví, že, Labutě, Dlouhá černá limuzína, Oči, Chain Of Fools, Pane můj, Volej známý číslo, The House That Jack Built, The Weight, Pyšná dáma, Když hvězda padá, Začlo lejt, Jaká zvláštní řeka, On má, Kdo má rád, Tobogán, Ranní loučení, Teď právě máš svou šanci, Má ses stát.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY