shop.musicserver.cz
Lady Gaga & Bradley Cooper - A Star Is Born soundtrack

Lady Gaga jde na soundtracku "Zrodila se hvězda" po boku Bradleyho Coopera ve stopách Whitney Houston

Vydáno: 08.10.2018 00:00 v sekci Recenze - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Mohl to být úplně zbytečný film, už třetí remake snímku z roku 1937. Místo toho se už teď diskutuje, kolik Oscarů si asi hudební drama "Zrodila se hvězda" v hlavní roli s Lady Gaga a Bradleym Cooperem odnese. A událostí se po právu stává i jeho soundtrack.

8/10

Lady Gaga & Bradley Cooper - A Star Is Born soundtrack

Vydáno: 5.10.2018
Celkový čas: 63 minut

Skladby: Black Eyes, La Vie En Rose, Maybe It's Time, Out Of Time, Alibi, Shallow, Music To My Eyes, Diggin' My Grave, Always Remember Us This Way, Look What I Found, Heal Me, I Don't Know What Love Is, Is That Alright?, Why Did You Do That?, Hair Body Face, Before I Cry, Too Far Gone, I'll Never Love Again (Film Version), I'll Never Love Again (Extended Version)

Vydavatel: Universal

Pozornost si nahrávka zahrnující devatenáct písní zaslouží nejen pro svou rozmanitost, sahající od melodramatických klavírních balad přes čistokrevný rock, tklivé country písničky a současný electropop až k předělávce šansonu Edith Piaf. Ještě víc než skladby samotné totiž zaujme jejich interpretace. Bradley Cooper, který kvůli filmu absolvoval osmnáctiměsíční pěvecké školení, tu na herce zpívá dobře a uvěřitelně. Jeho hlas má příjemně nakřáplou barvu a oceňme i fakt, že se na tvorbě některých písní podílel. Přičteme-li k tomu charisma alkoholem zmítaného country-rockového idolu, tedy postavy, kterou ve svém režijním debutu ztvárňuje, je jasné, že mu ženy budou ležet u nohou.

A Lady Gaga? Ta tu zpívá tak, jak ji zpívat ještě nikdo neslyšel. Už zase! Na každém svém albu sice měla nějakou srdceryvnou baladu, v roce 2014 nahrála jazzovou desku "Cheek To Cheek" s Tonym Bennettem a poslední řadovkou "Joanne" se od soudobého zvuku odklonila úplně. Jenže některými písněmi na soundtracku pěvecky opět postupuje o ligu výš. A tentokrát už si může právem přivlastňovat místo ve společnosti dam s ohromujícími vokály, tedy Whitney Houston nebo Adele.

Právě s Whitney ji přitom leccos spojuje. "Is That Alright?" nebo "I'll Never Love Again" jsou vystavěny tak filmově a dojímavě a skýtají takové vokální veletoče, že si nelze nevzpomenout na soundtrack k "Osobnímu strážci". Druhá jmenovaná se v úplném závěru tracklistu nabízí hned ve dvou podobách, přičemž ta delší má skoro pět a půl minuty. Poslouchat zpěvaččin hlasový repertoár způsobuje rozkoš. A ty výšky! Některá zahraniční média tuto bouři emocí stavící na podmanivosti klavíru i pompéznosti orchestru označují za největší moment její deset let trvající kariéry. A my říkáme: Tohle je její "I Will Always Love You"!

Druhým dechem je třeba dodat, že právě kulisy amerického sladkobolného filmu umožňují Stefani Germanotta takové songy skládat a zpívat. Svět Lady Gaga je totiž složitější než hollywoodský příběh její postavy Ally. Těžko by jí na jejích sólových albech textová klišé jako "Don't wanna feel another touch, don't wanna start another fire" prošla. V roli prostého děvčete, co přišlo ke slávě i lásce tak nějak mimochodem, se však mantinely její tvorby posouvají oslnivým způsobem. A i ten patos dramatických písní jí věříte.

Filmoví kritici v souvislosti s dvě hodiny a šestnáct minut trvajícím snímkem často vyzdvihují chemii, která se mezi Cooperem a Gaga odehrává. Přítomna je i v jejich duetech. "Shallow", který od svého uvedení ještě neopustil první příčku amerického iTunes žebříčku, budiž toho jasným důkazem. Pozadu ale nezůstává ani "Music To My Eyes". Tyto hlasy jako by byly stvořeny jeden pro druhý. V symbióze kromě pomalých tónů fungují třeba i v rozohněné "Diggin' My Grave". Cooperův písničkářsky vypravěčský hlas unese i sólové písně jako "Maybe It's Time" nebo "Too Far Gone". Jako živočišný rocker se zaskví v "Black Eyes" i "Alibi". Jeho kolegyně zase překvapí zdařilou coververzí "La Vie En Rose" od Edith Piaf a rozněžní typickou gaga baladou "Always Remember Us This Way".

Prostor pro slabší místa skýtá až druhá polovina alba. Protože tracklist jde ruku v ruce s dějem filmu, dojde na několik songů, ve kterých se Ally přiklání k současnému electropopu. Byť je to žánr, ve kterém Lady Gaga vybudovala svou ikoničnost, tentokrát v něm pokulhává. "Hair Body Face" nevyleze ani nad průměr, "Why Did You Do That?" vyloženě otravuje. Tyto rozpaky ale bohatě vynahradí již dostatečně oslavovaných závěrečných deset minut a dvě verze "I'll Never Love Again".

Jenom písničky, nebo i dialogy?

Pohled na tracklist může v prvním okamžiku kdekoho vyděsit. Slibuje totiž třicet čtyři zvukových stop. Patnáctka z nich ovšem skrývá krátké filmové dialogy o délce několika sekund. Ty pomáhají jednotlivé songy zasazovat do kontextu děje snímku. V této podobě má nahrávka délku hodinu a deset minut. Pro čistě poslechový zážitek je určitě intenzivnější zkrácená verze, která obsahuje všech devatenáct skladeb bez jediného slůvka navíc.

Pravda, soundtrack mohl být o něco kratší, i ve verzi bez dialogů trvá hodinu a tři minuty. V každém případě ale jde o víc než jen povinnou sbírku písniček k dramatu, které by se mělo stát trhákem kin. Dokazuje totiž, že i hudba samotná dokáže poutavě vyprávět velké filmové příběhy.

NÁZORY
  • Tak to už jste vážně přehnali. (David, 08.10.2018 05:15) Reagovat

    Gaguša zpívá jako stará Chalupová a její pes, ne jako Whitney Houston.

    • Re: Tak to už jste vážně přehnali. (Lucas, 08.10.2018 08:15) Reagovat

      A ty zpivas ani neumis. a mas tu jen debilni keci. Koukni na film, poslechni si pisnicky a pak kritizuj.
      No jasne, kdyz nekdo ujizdi na Chaluparich a Slunce seno neni se cemu divit.....

      • Re: Tak to už jste vážně přehnali. (Jan, 08.10.2018 14:51) Reagovat

        Co máš proti Chalupářům, tydýte?

      • Re: Tak to už jste vážně přehnali. (davi, 08.10.2018 15:11) Reagovat

        1) Gaguša nesahá Whitney a Barbře ani po kotník. Škaredá je jako noc a v některých pasážích mečí jako koza.

        2) Chalupáře jsem viděl naposledy jako děcko a Slunce, seno.... považuju za filmový škvár.

        3) Stará Chalupová a její pes je odkaz na písničku Plynový lampy od Bílé, ale to jsi ty, dementíku, asi nepochopil.

        4) Píše se "kecy", hlupáku.

        5) Ujišťuju tě, že jsem si to její vřískání poslechl.

        • Re: Tak to už jste vážně přehnali. (stýv, 08.10.2018 16:59) Reagovat

          Jsou lepší zpěvačky než gaguša , ale zpívá lépe než některé soudobé super "hvězdy ..., hezčí je než ty, a to stačí ...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: The Rolling Stones s Lady Gaga zahráli "Sweet Sounds Of Heaven" naživo. A je to strhující paráda (27.10.2023 14:00)
- Audio: Rolling Stones si do studia pozvali Lady Gaga a Stevieho Wondera. Výsledkem je jiskřivá balada "Sweet Sounds of Heaven" (29.09.2023 07:38)
- Video: Adele vyrazila s Jamesem Cordenem na poslední Carpool Karaoke (04.05.2023 17:00)
- Konec královny srdceryvných balad? Nové album zamilované Adele prý bude povznášející a pozitivní (11.04.2023 10:55)
- Video: Podívejte se, jak Lady Gaga a Rihanna zaválely na Oscarech (20.03.2023 15:41)
- Vyjde nové album od Whitney Houston. Kompilace "I Go To The Rock" bude plná gospelu (27.02.2023 08:12)
- Recenze: "GRRR Live" konzervuje živou energii The Rolling Stones na věčné časy. Znovu, ale stále skvěle (25.02.2023 10:30)
- Recenze: Film "Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody" je civilním příběhem největšího hlasu (nejen) své generace (26.12.2022 09:00)
- Rolling Stones vydají živák "Live Grrr!". Záznam vystoupení k 50. výročí je plný hvězdných hostů (01.12.2022 17:26)
- Letos můžete oslavit silvestra s Adele (21.11.2022 12:58)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu