Havraní peří The Rasmus v Brně nezešedlo

03.10.2018 21:33 - Jan Trávníček | foto: Miroslav Tkadlec / musicserver.cz

Téměř po roce se do České republiky vrátili finští pop rockeři The Rasmus. Vůbec poprvé se přitom podívali do Brna, kde v prostorách zaplněného SONO Centra odehráli koncert, z něhož snad nešlo odejít nespokojen. Doprovodily je také dvě předkapely, ty jsme však kvůli zpoždění vlaku bohužel nestihli.

Live: The Rasmus

místo: SONO Centrum, Brno
datum: 3. října 2018
support: The Shiver, Overlaps
setlist: F-F-F-Falling, Guilty, No Fear, Empire, Time To Burn, Immortal, Justify, Nothing, Paradise, Not Like The Other Girls (acoustic), Still Standing (acoustic), Sail Away (acoustic), In My Life, First Day Of My Life, Livin' In A World Without You, In The Shadows, Holy Grail, Wonderman
Fotogalerie

The Rasmus, SONO Centrum, Brno, 2. října 2018
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Ano, současná pozice finského kvarteta není záviděníhodná. Zatímco někteří interpreti, s nimiž v roce 2003 soupeřili v hitparádách, když zrovna letěl jejich největší hit "In The Shadows", dnes vyprodávají haly, oni bohužel zůstali středně velkou kapelou, která je odkázána na fanoušky, kteří s nimi od té doby vydrželi. Novou generaci už se jim ale přilákat moc nedaří. Doba rockové muzice zkrátka nepřeje, a tak v jejich tvorbě nalézáme stále více experimentů, od dubstepové vložky v "Empire" po nezvyklé využití dvojšlapky a pokus o metalcorový zvuk ve "Wonderman", snad ve víře v to, že jim to pomůže přežít dalších pár sezón. Buďme ale rádi alespoň za to málo a nad úkroky stranou přivřeme oči, také by přece mohli lpět na svém původním zvuku tak dlouho, až by dopadli jako jejich kamarádi a krajané HIM.

Pozice na scéně je sice jedna věc, koncertní výkon je ale naštěstí úplně jiný příběh. Pokud jste byli na jejich minulých koncertech v Praze, dalo by se, zejména ve srovnání s tím z listopadu 2017, použít na řadě míst v článku CTRL+C a CTRL+V, protože opět bylo znát, že na nějakou velkou show si pánové nehrají, že dobré vztahy mezi nimi, soudě alespoň dle rozprav a interních vtípků mezi zpěvákem a basákem, nadále panují a i sestavení setlistu bylo hodně podobné.

The Rasmus, SONO Centrum, Brno, 2. října 2018
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Co se naopak lišilo, byla atmosféra v publiku. V prvních třech skladbách, hitech "F-F-F-Falling", "Guilty" a "No Fear", to ještě šlo a i zvednutí cedulek "Czech fans love you" před přídavkem bylo sympatickým vyjádřením oddanosti, férově je ale třeba uznat, že v Lucerna Music Baru i před šesti lety v MeetFactory bylo přijetí ještě euforičtější.

Samotní The Rasmus nepostrádali razanci, zájem o fanoušky a díky dni volna stráveném v Mikulově ani uvolněnost, s níž prezentovali doslova jeden hit za druhým. Mezi staršími kousky jako "First Day Of My Life", "Livin In A World Without You" nebo "In My Life", v níž se Lauri Ylönen bohužel trošku vykašlal na vyzpívání té závěrečné, nejlepší pasáže, se neztratily ani novější kusy typu "Nothing" či "Paradise".

The Rasmus, SONO Centrum, Brno, 2. října 2018
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Formace hrající už od roku 1994 (ne, vážně si nehledejte jejich rané desky, zkazili byste si dojem) vzpomněla na svou průlomovou desku "Dead Letters" také i ve skladbách "Time To Burn" nebo mezi třípoložkovou akustickou vložku zařazenou "Not Like The Other Girls", které se sice nestaly singly, ale dodnes patří k tomu nejlepšímu v její diskografii.

Je jen trošku škoda, že opět nezaznělo nic z eponymní desky z roku 2012, přitom se nedá říct, že by neměla co nabídnout. Mezi vrcholy naopak patří singl "Justify", který frontman podal s patřičnými emocemi, výborný, jen pár týdnů starý "Holy Grail" lákající na novou desku a také balada "Sail Away", jež byla netradičně přemístěna do akustického setu, a prohodila si tak místo už se zmíněným "Wondermanem" (doprovázejícím finský snímek "Rendel"), který celý večer ukončil. The Rasmus tak i v Brně ukázali, že i když už pro ně v mainstreamových hitparádách není místo, dobrý, řemeslně kvalitní rockový koncert stále zvládnou na jedničku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY