Massive Attack vydají výroční edici alba "Mezzanine"

17.09.2018 16:26 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Z kraje léta se Massive Attack zastavili i v Praze, letošek však patří také dvacátému výročí vydání jejich legendární desky "Mezzanine" (ta vyšla 20. dubna 1998). V listopadu se tak dočkáme její rozšířené edice.

Album tehdy přineslo čtyři výrazné singly: "Angel", "Risingson", "Inertia Creeps" a "Teardrop", který se stal i znělkou amerického seriálu "Dr. House" a jemuž novou tvář v roce 2007 vštěpil José González na své druhé řadovce "In Our Nature". Massive Attack se touto nahrávkou nesmazatelně zapsali do hudební historie, v roce 2000 ji i magazín Q zařadil na pozici patnáct v žebříčku 100 Greatest British Albums Ever.

Remaster původní nahrávky měl na starost Tim Young ve studiu Metropolis. Rozšířená verze "Mezzanine" bude k mání jako 2CD nebo 3LP. Bonusový disk přinese osm dubových verzí, o které se postaral Mad Professor - některé z nich se objevily na singlech, některé vycházejí prvně - jejich vznik se však datuje do dob natáčení samotné desky. Mezi raritami jsou i dub verze songů "Metal Banshee" (dub variace skladby "Superpredators", v níž byly použity samply z kompozice "Metal Postcard" Siouxsie And The Banshees a objevila se na soundtracku k remakeu filmu "Šakal") a "Wire", která měla své místo na hudebním doprovodu snímku "Vítejte v Sarajevu".

CD verze by pak měla vyjít v replice původního digipackového balení. Mnohem více ovšem nabídne vinylový box: kromě tří vinylů různých barev (oranžová pro "Mezzanine" a růžová pro bonus disk) zde budou i dva rozšířené booklety. První z nich bude v tvrdé vazbě umístěný fotodokument Nicka Knighta o vzniku grafiky obalu "Mezzanine". Druhým bookletem pak bude reprint art publikace "Fitting In" Roberta Del Naji. Ta byla vydána v roce 2000 a do prodeje se dostalo pouhých padesát kusů.

Výroční edice "Mezzanine" se do obchodů dostane v pátek 16. listopadu a bonusový disk bude mít tuto podobu: Metal Banshee (Mad Professor Mix 1), Angel (Angel Dust), Risingson (Setting Sun Dub 2), Teardrop (Mazaruni Dub 1), Inertia Creeps (Floating On Dubwise), Exchange (Mountain Steppers Dub), Wire (Leaping Dub), Group Four (Security Forces Dub). Obě edice lze zakoupit třeba na tomto místě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY