Tracey Thorn je na "Record" prostě svá

02.08.2018 17:32 - Dan Hájek | foto: Edward Bishop

S nadhledem nahlíží na roli ženy, manželky, maminky - od těchto rolí se ale svým způsobem distancuje a drobet se ohlíží i zpátky. Taková je Tracey Thorn na svém pátém albu "Record". Najdete na něm akustiku i elektroniku, nechybí její nezaměnitelný hlas a uvěřitelné příběhy. "Record" je prostě povedená nahrávka.
8/10

Tracey Thorn - Record

Skladby: Queen, Air (feat. Shura), Guitar, Smoke, Sister (feat. Corinne Bailey Rae), Go, Babies, Face, Dancefloor
Vydáno: 02.03.2018
Celkový čas: 35:45
Vydavatel: Unmade Road

"Record" je další kapitolou ve spolupráci Tracey Thorn a Ewana Pearsona. Ta započala s deskou "Out Of The Woods", oproti minulé (lehce vánoční) "Tinsel And Lights" však přibylo elektroniky. "Record" je, dá se říci, i volným pokračováním osm let staré "Love And Its Opposite". Podobně jako tehdy i na novince se Tracey drobet ohlíží zpět za uběhnutými událostmi svého života a na vše nahlíží feministickou optikou (s určitou ironií, humorem a nadhledem). Sekundují jí zpěvačky Shura (vokály v "Air") a Corinne Bailey Rae (stěžejní kompozice "Sister"). Ewan obstaral převážnou část studiové práce, první singl "Queen" pak připomene produkci Stuarta Price na posledních dvou deskách Pet Shop Boys.

"Guitar" nebo až dojemně laděné "Smoke", "Face" (o ženě, která se nechce vzdát svého ex a šmíruje jej na každém rohu) a "Go" ukazují další zpěvaččinu tvář a popisují civilně laděná dramata. Na "Record" jsou patrné právě tyto dva protipóly - melodramata jsou na jednom a jakási až diskotéková euforie na druhém. Závěrečná "Dancefloor" je pak jakýmsi propojením se zmíněnou "Out Of The Woods" a zpečetěním tvůrčího spojení mezi Tracey a Ewanem. "Record" je nahrávkou, která své karty odhaluje postupně a nabídne pohled do světa Tracey, v němž nikam nic zbytečně nechvátá. Tato výprava o devíti dějstvích zraje s časem, není přemrštěně zadumaná a dokáže se i sama shodit - Tracey Thorn je na ní prostě svá, bez zbytečných výstředností.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY