Pavel Helan si do klipu "Dios Es Amor" pozval i kubánského válečného veterána

02.08.2018 15:45 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Pavel Helan vydal loni velmi dobře přijaté album "Rapper", ze kterého se vedle titulní skladby stal velmi populární song "Buď se mnou". Oficiální videoklip na píseň z tohoto alba natočen nebyl, nyní se však dostalo na jinou skladbu - "Dios Es Amor". Na "Rapperovi" se sice nacházejí lepší kusy, ale výsledek výrazně vylepšuje atmosféra Havany. Zajímavostí je i účast jednoho kubánského bezdomovce.

"Už dlouho jsem nebyl v nějaké vzdálené zemi. Stačilo se podívat na pár fotek a videí od přátel kteří byli na Kubě, a rozhodnutí bylo jasné. Za pár dní jsem přistál v Havaně, s jedním kufrem a ukulele. Havana je hlučné město aut, různých trojkolek a kol, plné turistů i místních obyvatel, kteří vás lákají do svých restaurací nebo vám nabízejí taxi či jiné služby. Na ukulele jsem se naučil hrát 'Chan Chan' od Buena Vista Social Club a vyrazil do ulic. Tento kubánský hit jsem kombinoval s moravskými lidovkami, když se mě někdo ptal, odkud jsem. Najednou se stalo něco kouzelného - lidé se otáčeli, usmívali se, ze dveří vybíhaly děti a tančily. Tolik bezprostřednosti, radosti a autenticity," vypráví Helan.

Příběh natáčení skladby však byl ještě košatější. Hudebník popisuje: "Došel jsem k mořskému břehu, na kterém seděl muž se dvěma berlemi a jednou nohou, rapoval a tleskal si do rytmu. Přisedl jsem k němu, a přestože neumím španělsky, vysvětlil mi, že je válečný veterán - nyní bezdomovec. Začal jsem s ním zpívat jeho popěvek: 'Dios es amor en mi corazón'. A potom začal dělat kliky, čímž vzbudil aplaus kolemjdoucích turistů. Toho večera jsem s přáteli zašel do restaurace El Presidente, ve které na zdi visel obraz Fidela Castra a Gustava Husáka z roku 1978. Přestože nejsem komunista, našeho bývalého prezidenta jsem viděl rád, jako člověka a krajana. Pod vlivem tolika silných inspirací a kontrastů jsem na místě napsal píseň s názvem 'Dios es amor (Bůh je láska)'."

Videoklip vznikl bez nějaké speciální přípravy a štábu a svou atmosférou připomíná i nedávný dokument "Olé Olé Olé" Rolling Stones z cesty po Latinské Americe. Spontánní lidé, uvolněná atmosféra a pohoda z něj doslova dýchají.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY