shop.musicserver.cz
Kefasfest 2014, Dolní Kounice 27.- 28.6.2014

Petr Bende s Pavlem Helanem si podmanili letošní Kefasfest

Vydáno: 30.06.2014 10:49 v sekci Naživo - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

V létě se v tisku dá dočíst o mnoha domácích i světových velkých hudebních festivalech. Existuje však alternativa pro ty, kteří jsou rádi v klidnějším prostředí, nepotřebují desetitisícové davy, ty největší hvězdy hudebního nebe a jde jim i o něco víc než jen nasytit ušní bubínky kvalitní hudební stravou.

Festival Kefasfest se letos konal již potřetí. V hlavě stálého jáhna Jana Jonáše Zaplatila se urodila myšlenka utvořit festival pro lidi, kteří nepotřebují ke své zábavě jen počítač, ale rádi vyrazí do krásného prostředí zříceniny kláštera Rosa Coeli v Dolních Kounicích, poslechnou si dobrou muziku mnoha žánrů (hrálo se zde bigbítově, folkově, jazzrockově a prostor dostal i hip hop), setkají se se známými, přáteli, navážou zcela nové vztahy, zažijí spoustu dobrodružství a obohatí se mnoha nejen hudebními a duchovními zážitky.

Live: Kefasfest

místo: Dolní Kounice, Rosa Coeli
datum: 27.-28. června 2014
vystoupili: Žamboši, Petr Bende a Pavel Helan, schola Vkuse z Kunštátu a Sebranic, schola Nathanael, Jan Jonáš Zaplatil, Zdeněk Matuščin, Ti druzí, Hoří, NAAM, Darce, Café Industrial, SBM, Deep Inside

Petr Bende
© facebook interpreta
Prostor zde dostávají různé scholy i většinou zcela amatérské kapely. Letošek byl výjimečný v tom, že hudba dostala prostor už v pátek. Vsetínští akusticko-folk-rockoví Žamboši nastavili svým energickým a živelným výkonem laťku pořádně vysoko, následující interpreti Petr Bende s Pavlem Helanem však ji hladce přeskočili. Pomohla jim k tomu i šestice bohoslovců ze Zambie, kteří s tradičními africkými nástroji předvedli, že Afričané mají prostě rytmus v krvi. Bende si pak mohl dovolit říci, že už měl na svých koncertech předkapely z mnoha koutů naší republiky, z takové dálky mu ale publikum nerozehříval zatím nikdo. Vše je jednou poprvé.

Bende s Helanem se svým programem Kolotoč ve svých rukou prostřídali mnoho různých nástrojů, do svého vystoupení vmísili Bendeho romantiku, Helanův humor a to vše zastřešili svojí neskutečnou muzikálností, kterou si získali prakticky okamžitě přízeň několikasethlavého publika. Bende zahrál hity "Nad horú svítá", "Láska", "Jin a Jang", Helan je doplnil svými skopičinami "Zahrádka" či "Zubařka" a postupně vystřihli i dvě písně, na něž čekali snad všichni - "Tráva" a "iBůh" (již brzy si budete moci přečíst původní rozhovor s oběma muzikanty a též recenzi na Helanovo aktuální album "iBůh" - pozn. red.)

První den festivalu pak pokračoval divadelním představením na téma Malého prince a závěr opatřil slovenský film "Všechny moje děti". Tato akce totiž není koncipována jen pro fanoušky hudby. Ruina Rosa Coeli nabízí i spoustu jiných možností. V jejich katakombách se tak odehrávaly líté boje v deskových hrách, zájemci si mohli vyzkoušet práci na hrnčířském kruhu, ochutnat z vybraných čajů, prohlédnout si několik výstav či se projet na loďkách po řece Jihlavě. Pro nejmenší pak zde byla připravena trampolína.

SBM
© facebook interpreta
V sobotu už pak program patřil hlavně nejrůznějším scholám a kapelám. Kvalita produkce už zde byla kulantně řečeno variabilnější, ale většina vystoupení stála za to. K těm nejlepším patřilo sólo vystoupení již zmíněného Jana Jonáše Zaplatila, který zahrál i několik písní pocházejících z katalogu formace Bét-el. I když se na pódiu doprovázel jen kytarou a hostem, co hrál na cajon, mělo jeho vystoupení šmrnc a kvalitu. Přes tvrzení, že na kytaru umí jen pět akordů, bylo během chvíle vidět, že je vše jinak.

NAAM už hrábli do strun poněkud ostřeji. Kapela hrající od roku 1997 a sdružená především kolem rodiny Štěpánových hraje současnou českou i světovou worship music, v repertoáru však nechybí ani písně gospelové či acapella. Z jejich projevu byla jasně cítit rocková vyzrálost, zemitost, ženské vokály však dodaly jejich vystoupení i dostatek citu a určité uhlazenosti.

Téměř na úplný závěr pak vystoupila Schola Brněnské Mládeže (SBM - viz černobílé foto). Toto více jak padesátihlavé seskupení dalo pořádnou práci technikům nazvučit, vždyť jen nástrojů je v této kapele přes dvacet. Proto nebylo divu, že se na malé pódium ani všichni nevešli. Během jejich vystoupení však dostala prostor i evangelická farářka a pravoslavný biskup. Jejich vystoupení bylo opravdovým vrcholem celé akce, kdy euforie a atmosféra dosahovaly prakticky nebeských výšin.

I když zde hrály především křesťanské kapely, v žádném případě se nedá říci, že by festival byl určen pouze této komunitě. Naopak. Pod heslem Mnoho cest, jedno ohnisko jsou vítáni všichni ti, co mají rádi dobrou společnost a pozitivní atmosféru. Lidé, co chtějí změnit negativní přístup společnosti k mnoha věcem a začnou třeba sami od sebe jen tím, že budou mít dobrou náladu. Ti, kteří rádi komunikují s lidmi a mají v sobě zakódovanou i toleranci a schopnost naslouchat názorům druhých, přestože mohou být jiné.

Zvláštní zmínku si zaslouží i pořadatelé akce, kteří udělali maximum pro absolutní pohodlí všech zúčastněných. Nikde se nevyskytly prakticky žádné zásadní zádrhele, a tak si všichni mohli, i díky výbornému počasí, plnými doušky vychutnat okamžiky, ze kterých budou čerpat ještě dlouho po akci.

NÁZORY
  • ??? (Honza, 30.06.2014 12:12) Reagovat

    Ty vole, co je to za PR blábol z křupanova?

  • Ach... (Stoub, 30.06.2014 14:37) Reagovat

    ..i slza ukápla..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Petr Bende novou verzí hitu "Já budu chodit po špičkách" zve na svá dvě koncertní turné (27.09.2023 11:58)
- Video: "Dezertér" v podání Petra Bende a Báry Štěpánové je sympaticky lidovkový (12.03.2023 10:25)
- Video: V klipu "Tisíce cest" si Petra Bende naklonuje Bára Štěpánová (12.10.2022 11:49)
- Naživo: Jak v centru Ostravy vyrostla úrodná Zahrada písničkářů (21.09.2022 16:45)
- Fotogalerie: Red Bird Festival v obrazech (07.04.2022 16:35)
- Red Bird Festival podpoří v pražské MeetFactory Ukrajinu (03.04.2022 14:39)
- Nové desky 12/2022 - od Michaela Bublého přes Placebo po Machine Gun Kellyho (30.03.2022 17:00)
- Petr Bende vyráží na tradiční vánoční turné. Zazpívá s cimbálem i svým tátou (04.11.2021 15:03)
- Video: Petr Bende se v letním klipu zavrtává "Do peřin" (24.06.2021 15:16)
- Video: Petr Bende hledá v klipu "Do nových roků" světlo na konci tunelu temné doby (26.01.2021 09:34)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu