Deloraine na svém debutu "Vlaštovka" vtahují do světa Zaklínače

19.07.2018 16:58 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Deloraine je fantasy projekt členů kapel Tezaura či Misty Ways, tedy hudebníků pohybujících se na metalové scéně. Debut "Vlaštovka" je ovšem hudebně i obsahově odlišný. Čerpá z mytologie polského spisovatele Sapkowskeho a jeho kultovní série o Zaklínačovi a místo elektrických kytar hrají prim loutny a flétny.
9/10

Deloraine - Vlaštovka

Skladby: Zaklínač, Yennefer, Triss, Marigold, Ciri, Vlaštovka, Maliny, Striga, Kaer Morhen, Priscilla´s Song, Steel For Humans, Dragobor, Vlků čas, Samhain
Vydáno: duben 2018
Celkový čas: 58:03
Vydavatel: vlastní náklad
Instrumentalista Derias a zpěvačka Lori tvoří základní kameny tohoto na české poměry neobyčejného projektu Deloraine. Nejde ovšem o žádnou pseudo-středověkou hopsandu místních nadšenců pro regionální hradní slavnosti, ale o hudebně vyzrálou a skladatelsky nápaditou skupinu. Na debutu "Vlaštovka" se takřka od prvního okamžiku ponoříte do světa Zaklínače a jeho kouzelná atmosféra vás pohltí.

Náboj jednotlivých písní na "Vlaštovce" je proměnlivý. Zaujmou jak romanticky laděné balady jako "Triss", "Maliny" nebo srdceryvná "Ciri", tak ty svižnější, kterým vévodí úvodní epický "Zaklínač" i následující kouzelná "Yennefer". Skladby stojí na skvělých instrumentálních i vokálních dovednostech hudebníků. Ať je to celá škála fléten, kdy místo omšelé a provařené příčky zazní omamný zvuk altových či basových zobcových fléten hudebnice Máši, která své instrumenty ovládá s obdivuhodným nadhledem. Líbivé jsou i zvuky strunných nástrojů, které vtáhnou posluchače do fantasy světa prostřednictvím umu frontmana Deriase.

Texty jsou samozřejmě spjaté se světem Zaklínače a jejich obsah a výběr témat tomu odpovídá. Nečekejte tak řešení aktuálních společenských nebo politických problémů, ale ryzí zábavu, zejména pak pro fanoušky fantasy literatury či populární počítačové hry.

Kromě devíti vlastních skladeb se na debutu nachází i pět coververzí, mezi nimiž nejvíce zaujme "Priscilla's Song", česká verze jedné z písní z PC hry "Witcher 3", anebo dunivě temná "Vargtimmen" od švédské folkové skupiny Hedningarna.

Deloraine se povedlo nahrát debut jako víno. Originální, hravý, technicky takřka dokonalý, skladatelsky nápaditý a tematicky neotřelý. "Vlaštovka" je povinným poslechem pro všechny fanoušky fantasy světa i folkových uskupení, jako je nizozemská Omnia. Pro ty ostatní může jít o netradiční tip vyčnívající z běžných žánrových škatulek.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY