Roman Horký - Hraní nás stále naplňuje a baví

31.07.2018 11:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Kamelot oslavil 35 let své existence koncertním turné a také vydáním prvního živého DVD a Blu-ray. Jeho frontman Roman Horký se konečně dostal z vleklých zdravotních problémů a založil kytarovou dílnu. Navíc je těsně před dokončením nového studiového alba. Dost důvodů k tomu položit mu několik otázek.
Poslední rozhovor jsme spolu dělali u příležitosti vydání alba "Babí léto". Jak byste ho s odstupem času hodnotil a jak ho přijali posluchači?

Album "Babí léto", které vyšlo v září 2015, hodnotili posluchači a fanoušci Kamelotu jenom kladně. Dosud jsem na ně neslyšel žádnou negativní odezvu. Prodalo se ho několik tisícovek, myslím, že jsme někde na hranici pěti tisíc kusů, takže bychom za něj mohli dostat již zlatou desku.

Co se od té doby v kapele změnilo?

Vůbec nic, hrajeme stále v nezměněné sestavě a stále nás to všechny naplňuje a baví.

Kamelot - Live DVD
© facebook interpreta
Loni formace oslavila 35 let svého fungování na scéně. Co však startu oficiální kariéry Kamelotu předcházelo a kdy bylo jasné, že se hudbou a zpíváním budete živit?

Když jsem ve svých třinácti letech vzal poprvé do rukou kytaru, vůbec jsem nevěděl, že se hudbou budu někdy živit a že hudba bude mým celoživotním posláním. Když jsme v roce 1982 založili kapelu s názvem Kamelot, bylo mým tajným snem dostat se na profesionální dráhu a dělat hudbu trochu vážněji než amatérské soubory. Na vojně jsem si vysnil svou cestu a už tam jsem si vytyčil mety, které musím zdolat pro to, abych mohl dělat to, co nyní. Jakmile se zavřely brány kasáren, už jsem se díval jen vpřed a veškeré své úsilí a život podřídil cestě za vytouženým snem. V roce 1987 jsem udělal první profesionální přehrávky u umělecké agentury KKS a stal jsem se profesionálním zpěvákem a kytaristou. Paradoxem je, že jsem nikdy neměl manažera a veškeré strategie v médiích a kolem koncertů a turné jsem nikdy nijak nepromýšlel. Všechno se přirozeně vyvinulo a vyvíjí bez tlačení na pilu, spontánně.

Součástí loňských oslav bylo i výroční koncertní turné a vystoupení v Mahenově divadle. Proč jste si pro váš domácí koncert vybrali právě tohle místo?

Původně jsem chtěl udělat výroční koncert v Sono centru, ale pak mě oslovilo Národní divadlo v Brně, tak jsem dal přednost tomuto svatostánku. Nejen proto, že jde o jednu nejstarších hudebních a divadelních scén na Moravě, ale také proto, že jsem jako malý chlapec do tohoto divadla chodil se školkou na pohádky. (smích) A hlavně jsem rodák z Brna a Brno je v mém srdci na tom hlavním místě.

Z obalu DVD není vidět žádné logo známého vydavatelství. Kdo vám tedy pomohl nosič nasnímat, vyrobit a vydat?

V loňském roce jsem potkal na Slovensku kamaráda, který je velkým nadšencem a fandou mé hudby. Nabídl se, že mi pomůže s projekty, které jsou hodně finančně náročné, a tak jsme si plácli. K natočení a vydání DVD a Blu-ray z koncertu v Mahenově divadle "Kamelot Live" dopomohly jeho finanční prostředky. Vše pak zajistilo TON Studio Rajchman.

Kamelot

Kapela vznikla v roce 1982. Pochází z Brna a jejím zakladatelem, frontmanem a autorem většiny písní je Roman Horký. Formace patří k legendám tuzemského folku. Obzvlášť v devadesátých letech v hitparádách i různých anketách žala jeden úspěch za druhým. Časopis Folk a country ji zvolil sedmkrát za sebou Kapelou roku, šest desek z dosavadních šestnácti řadových alb dostalo ocenění Deska roku a píseň "Zachraňte koně" se stala Hitem desetiletí v kategorii folk a country. Poslední řadové album nese název "Babí léto". Nyní kapela vydala první koncertní DVD a Blu-ray z Mahenova divadla.

Součástí vystoupení bylo i smyčcové kvarteto. Nezamýšleli jste zahrát si s ním větší část koncertu?

Mám v plánu v budoucnu udělat koncert v O2 areně za účasti Kamelotu a filharmonie, takže tato fáze aranžmá mých skladeb nekončí a jistě o ní v budoucnu uslyšíte.

Součástí poděkování je i speciální díky doktoru Jiřímu Veselému, který vám pomohl uzdravit levou ruku. Jak vážné tyhle zdravotní problémy byly?

Byly tak vážné, že jsem již nebyl schopen hrát na kytaru standardní party. Úplně se mi zkroutil malíček a prsteníček levé ruky. Tyto problémy mne trápily asi tři roky. Nebyl jsem schopen hrát ani bottleneckem. Tento můj handicap se začal projevovat i na koncertech. Trpěla tím celá kapela a nejvíc samozřejmě já sám. Našel jsem přes tehdejší ministryni zdravotnictví nejlepšího člověka, který byl schopen mou churavou ruku podrobit operaci. Tímto člověkem byl právě prof. MUDr. Jiří Veselý, CSc. Jemu budu do konce života vděčen za to, že můžu znovu hrát. Mé unavené prsty dostal téměř úplně do původní formy.

Jako bonus je na nosiči ukázka z vaší kytarové školy. Proč jste se rozhodl právě tímto způsobem veřejně do detailu rozebrat slavné písně a kolik dílů vlastně plánujete?

Mé rozhodnutí pramenilo z touhy a přání mnoha mladých začínajících i pokročilejších kytaristů naučit se mé skladby hrát tak, jak je hraji já sám. Za ta léta hraní jsem slyšel tisíce dotazů a přání typu: "Pane Horký, ukázal byste mi, jak se hraje...?", "Jak to děláte s tím trsátkem?", "Jak se hraje akord Dmaj7/9 v poloze, která není v běžných příručkách?", atd. atd. Rozhodl jsem se tedy o svůj kytarový styl podělit. Zatím máme připraveny první dva díly po sedmi písních a podle zájmu posluchačů budeme pokračovat v dalších kompilacích. Může to tedy být mnohaletý kytarový cyklus, pro ty, kteří se chtějí naučit hrát. Díky detailnímu rozboru jistě dojdou k poznání, že to není zas tak těžké, jak se zdá.

S Kamelotem poctivě pracujete na vzniku nového řadového alba. V jaké fázi tvorby jste a co už o něm můžete prozradit?

Album je těsně před dokončením. Již je natočeno jedenáct nových písní. Na tu dvanáctou teprve čekám. (smích) Musím ji ale složit, zaranžovat a natočit do září, protože potom se budou všechny nahrávky zasílat do Londýna do studia Abbey Road, kde bude tamními zvukovými mistry proveden speciální mastering. Sám se na to moc těším a jsem zvědav, kam až může toto celosvětově uznávané studio posunout sound písní a styl Kamelotu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY