Velká ztráta pro československý bigbít: Zemřel Fedor Frešo

27.06.2018 17:15 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Včera, v úterý 26. června 2018, zemřela jedna z nejvýraznějších a nejdůležitějších osobností československé rockové hudby, slovenský baskytarista Fedor Frešo. Svůj vliv však nezapře ani v hudbě jazzové. Působil v kapelách Collegium Musicum s Mariánem Vargou, Prúdy Pavola Hammela, Soulmen Deža Ursinyho či Fermátě, hrával však i s jazzmanem Peterem Lipou či Blue Effectem Radima Hladíka, společně se zmíněným kytaristou také doprovázel písničkáře Jaroslava Hutku.

Fedor Frešo se narodil 6. ledna 1947 v Bratislavě do rodiny Tibora Freša, významného slovenského skladatele a dirigenta. I matka měla vazbu k hudbě, působila jako hudební režisérka a ředitelka Československého rozhlasu Bratislava. Na konzervatoři vystudoval hru na kontrabas, celoživotně je však spjatý spíše s basovou kytarou. Hru na baskytaru také vyučoval, do roku 1989 působil ve Slovenském rozhlase.

Hudbě se věnoval až do konce. Ještě před deseti dny hrál v Londýně, další koncerty měl nasmlouvány na léto: Na festivalu Pohoda měl vystoupit na koncertě Collegia Musica se symfonickým orchestrem, pro podzim s ním počítalo na turné skupiny Prúdy.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY