Nejlepší U2 podruhé

03.01.2003 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

U2 jsou v současnosti na dalším svém vrcholu, co se týká úspěchu a slávy. Minulých deset let se tak rozhodli zúročit na další kompilaci svých nejlepších skladeb s názvem "The Best Of 1990 - 2000". V recenzi se dočtete i o speciální edici s druhým cédéčkem a DVD navíc.
8/10

U2 - The Best Of 1990 - 2000

Skladby: Even Better Than The Real Thing, Mysterious Ways, Beautiful Day, Electrical Storm (William Orbit Mix), One, Miss Sarajevo, Stay (Faraway, So Close!), Stuck In A Moment You Can't Get Out Of, Gone (New Mix), Until The End Of The World, The Hands That Built America (Theme From Gangs Of New York), Discotheque (New Mix), Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me, Staring At The Sun (New Mix), Numb (New Mix), The First Time
Celkový čas: 73:45
Vydavatel: Universal
Pochybovat o tom, že U2 jsou jednou z největších kapel současnosti či vůbec hudební historie, by se asi odvážil málokdo. Jejich kariéra měla několik vrcholů, mezi ty největší bezpochyby patří alba "The Joshua Tree" a "All That You Can't Leave Behind" a právě na obrovský úspěch druhého zmíněného navazuje druhá z hitových kompilací, tentokrát mapující léta v rozmezí "1990 - 2000". A že bylo z čeho vybírat.

Na desce najdete celkem šestnáct kousků, ale ač nejsem v U2 nijak kovaný (skutečně jsem se o ně začal zajímat až s deskou "Pop"), i mně na ní něco chybí a něco přebývá. Většinu velkých hitů zde samozřejmě najdete (namátkou "Beautiful Day", "Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me" či "One"), ale nějak si nedovedu vysvětlit zařazení skladeb "Until The End Of The World" či "The First Time". Jasně, název "Best Of" může být obezličkou, jak vysvětlit absenci několika singlů, ale proč zde nejsou nepochybné perly jako "Who's Gonna Ride Your Wild Horses", "The Fly" (ta se objevila jen jako bonus na britské edici výběrovky) či "The Ground Beneath Her Feet" je mi vskutku záhadou. A to si dovedu představit, že skalním fandům U2 na kompilaci určitě chybí ještě mnohé další písničky.

I přes výhrady k tracklistu však na desce i tak najdete spoustu výborných skladeb, včetně dvou novinek, čímž se nová bestofka liší od té minulé, která navíc obsahovala pouze novou verzi starší skladby "The Sweetest Thing". Zde si poslechnete pilotní singl "Electrical Storm", který prošel remixérskou péčí Williama Orbita a jenž určitě znáte i z vysílání českých rádií, případně jste viděli vskutku atmosférický videoklip. Druhou novinkou je písnička "The Hands That Built America", která je i součástí nového filmu "Gangs Of New York". Bonusy veskrze příjemné.

Tady by se dalo skončit, ale na recenzi se mi dostala do rukou limitovaná edice, obsahující navíc druhý disk s béčky a remixy a také DVD, takže určitě nezaškodí pár slov i o těchto "dárcích" navíc. Druhé cédéčko nazvané "The B-Sides" obsahuje několik skladeb, které přirozeně obsahuje i pár slabších kousků, ale mezi nimi se objevují i skutečné drahokamy. Platí to především o úvodní "Lady With The Spinning Head", která je zde zastoupena ve skvělém šestiminutovém tanečním remixu, či o pohodovce "Summer Rain". Dévédéčko pak nabízí kromě spíše reklamních střihových kousků "The History Mix" a "DVD Trailer" živou verzi "Please" a alternativní klip k "Beautiful Day". Skutečně vyčerpávající trojdisková kolekce.

Výsledné hodnocení se týká jednodiskové verze, která se dá běžně koupit. I přes výhrady, které jsem k ní měl o pár řádků více, se jedná o kolekci skvělých skladeb, které jsou bezpochyby nadčasové. A to se počítá.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY