Lenny Kravitz stále nechává lásku vládnout. V pražské O2 areně se tak ale zcela nestalo

03.06.2018 15:47 - Jana Kloučková | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Lenny Kravitz poctil Českou republiku už několikátou návštěvou. Tentokrát přijel v rámci "Raise Vibration Tour", která nese název podle jeho chystaného alba. To zčásti představil i u nás, ale nezapomněl ani na provařené hity, kterých má na kontě požehnaně.

Live: Lenny Kravitz

místo: O2 arena, Praha
datum: 2. června 2018
support: MF Robots
setlist: We Can Get It All Together, Bring It On, American Woman, Low, It Ain't Over 'til It's Over, Believe, I Belong To You, Where Are We Runnin'?, The Chamber, Can't Get You Out Of My Mind, It's Enough, Let Love Rule, Dig In, Fly Away, Again, I'll Be Waiting, Are You Gonna Go My Way
Fotogalerie

Program sobotního večera začal úderem dvacáté hodiny, kdy se na pódiu objevilo seskupení MF Robots (zkratka pro Music For Robots), jehož úlohou bylo nastartovat čekající publikum. Formace s energickou zpěvačkou odehrála přibližně čtyřicetiminutový set kombinující funky, soul a acid jazz. Jejich nasazení bylo dobrou volbou už jen proto, že žánrově jsou americkému interpretovi blízcí a podle všeho vyznávají i podobná životní kréda v podobě "Love is life." apod. Po čase se sice jejich skladby slévaly víceméně do jednoho celku, přesto příjemně zkrátili únavné čekání.

Lenny Kravitz, O2 Arena, Praha, 2. června
© Vojta Florian / musicserver.cz
Kdo ovšem čekal Lennyho Kravitze záhy po vystoupení předskokanů, zmýlil se. Na zpěvákův koncert se muselo vyčkat ještě dalších 45 minut. Před půl desátou se ale příchozí konečně dočkali. Show odstartovala zbrusu novým songem "We Can Get It All Together", který si svou premiéru odbyl před pár dny v Mnichově, první zastávce Raise Vibration Tour. Turné nese název po připravované desce "Raise Vibration", která vyjde počátkem září. Dva kousky, "Low" a "It’s Enough", už jsou nějaký čas venku a zpěvák je neváhal zařadit do setlistu. Zatímco "Low" fungovala naživo obstojně, "It's Enough" by si zasloužila trochu zkrátit.

Pozoruhodné je, že mimo album "Black And White America" nechal Kravitz vzpomenout na všechny své studiové desky. Dostalo se tak třeba i na výborný počin "The Chamber" z poslední nahrávky "Strut", se kterou zpěvák do Prahy před čtyřmi lety také zavítal. Jeho pravidelné návštěvy České republiky (Praha či Brno) pravděpodobně zapříčinily pokles návštěvnosti. Dle pořadatelů dorazilo v sobotu kolem osmi tisíc návštěvníků, možná ale o to věrnějších. Otvírák koncertu, následující "Bring It On" i coververze "American Woman" se v kotli dočkaly hlasité odezvy, tradičně zdrženlivější byly tribuny na sezení.

Lenny Kravitz, O2 Arena, Praha, 2. června
© Vojta Florian / musicserver.cz
Zpěvák se hravě obešel bez projekcí a konfet, vystačil si pouze se světelnou hrou, doprovodnou kapelou, svým talentem a hlasem, který se zdá po skoro třiceti letech profesního používání neopotřebovaný. Ba naopak - čerstvě čtyřiapadesátiletému Američanovi to pořád výborně zpívá. Během koncertu přecházel z měkčích žánrů do tvrdších, z pomalého tempa do rychlejšího a obráceně. Dával ze sebe maximum, ale i tak se s českým publikem občas úplně nesetkal.

Rozčarování nastalo například u skoro třicet let staré prvotiny "Let Love Rule", která by si zasloužila les mávajících rukou a zpívající sbor po celé O2 areně. To se naplno nekonalo ani po opakovaných výzvách, což interpreta přimělo k přiblížení se k tribunám na sezení - polopatické navádění návštěvníků evidentně zafungovalo. Od té doby se souhra interpreta s fanoušky pohybovala na vysoké úrovni, ve které setrvala až do samotného konce. Po Grammy ověnčené "Again" si diváci vytleskali přídavky "I'll Be Waiting" a nesmrtelnou vypalovačku "Are You Gonna Go My Way".

Lenny Kravitz, O2 Arena, Praha, 2. června
© Vojta Florian / musicserver.cz
Lenny Kravitz do Prahy přivezl energickou show, se kterou mu zdatně pomáhala i doprovodná kapela. Mezi členy se objevila např. uznávaná baskytaristka Gail Ann Dorsey, známá pro spolupráci s Davidem Bowiem, nebo dlouholetý studiový i koncertní spolupracovník, kytarista Craig Ross. Podle všeho si Kravitz svých spoluhráčů váží, jejich představení se totiž věnoval o něco déle, než je obvyklé. Samotný Kravitz stále nepřestává sršet energií, hudebním nadšením, pořád prohlašuje lásku za nejvyšší životní hodnotu a nechává ji patřičně vládnout.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY